Egy szettet sikerült

Marozsán Fábián három játszmában kikapott a világelső olasz Jannik Sinnertől a Halléban zajló, 2,2 millió euró (871,3 millió forint) összdíjazású füvespályás férfi tenisztorna nyolcaddöntőjében.

halle.jpg

A világranglistán 45. magyar előzetesen 4-3-as győzelmi mérlegnél tartott top 10-es ellenfelekkel szemben, a legnagyobb "skalpja" a tavalyi római versenyen az akkor 2. helyezett - de az élő ranglistán már világelső - Carlos Alcaraz volt.

A szövetség tájékoztatása szerint magyar részről legutóbb Fucsovics Márton találkozott világelsővel: 2021 novemberében, Párizsban kikapott szerb Novak Djokovictól. A világelső elleni győzelemig több mint 40 évet kell visszaugrani az időben, 1983 májusában Taróczy Balázs győzte le a legendás cseh Ivan Lendlt.

A magyar és a déltiroli játékos egyszer találkozott eddig, 2018 januárjában egy egyiptomi ITF Future-torna selejtezőjében Marozsán bizonyult jobbnak. Első felnőtt találkozójukon Sinner - aki 2019-ben Budapesten vívta első főtáblás ATP-meccsét - 1:1-nél elvette riválisa adogatását, csakhogy a Hajdúszoboszló SE sportolója pontos alapvonaljátékkal rögtön visszabrékelt. Mindketten precízebben szerváltak, a 24 éves Marozsán bemutatott egy védjegyének számító ejtést, majd 4:4-nél ismét elbukta az adogatását. A 22 éves olasz könnyedén hozta a szerváját, és 41 perc elteltével szettelőnyben volt.

A folytatásban mindkét játékos kiválóan szervált, bréklabdáig is csak 5:5-nél jutott el kétszer Sinner, de ezeket Marozsán hárította, aki végül rövidítésben 55 perc alatt egyenlített.

A döntő szett elején az ausztrál nyílt bajnokság idei győztese remekelt, 3:0-ra elhúzott, majd 4:1-nél ismét elvette Marozsán adogatását. A magyar játékos a végsőkig küzdött, brékkel és két mérkőzéslabdát hárítva visszajött 5:3-ra, ám a világelső végül 2 óra 17 perc alatt lezárta az összecsapást.

"Minden egyes percet élveztem, azt gondolom, jó színvonalú meccset tudtam játszani a világelsővel. Próbáltam agresszívan teniszezni és meglepni őt azzal, hogy többet kockáztatok, szerintem ez sikerült" - értékelt a találkozó után Marozsán az M4 Sportnak.

Hozzátette, a harmadik szettben kicsit megtörte a lendületét, amikor elveszített egy nagy pontot. Ezt követően változott a játék képe, ő pedig csak később kezdett el visszajönni, ugyanakkor "nincs benne hiányérzet", mert a sportága legjobbja ellen játszott jól.

"Továbbra sem a fű a kedvenc borításom, barátkozom vele, mert máshogy kell játszani, mint a többin, de próbálkozok, küzdök, igyekszem sokat edzeni, és remélem, Wimbledonig még tudok meccset is nyerni" - mondta a teniszező, aki jövő héten Eastbourne-ben játszik. Ennek kapcsán kiemelte, ez most "kicsit beáldozós időszaka az évnek", mert mentálisan nem könnyű minden héten más városban és hotelben lennie, de azon van, hogy "visszataláljon abba a flow-ba, amiben az ötven-ötvenes meccseket meg tudja nyerni" a hozzá hasonló világranglistás hellyel rendelkező játékosokkal szemben.

"Az önbizalmam még nem kimagasló, de remélem, Wimbledonig még inkább összeáll a játékom. Ha ott tudnék mondjuk két meccset nyerni a főtáblán, az jó lenne. Rám fér, hogy addig még játsszak és jó ellenfelekkel szemben gyakoroljak" - tekintett előre július elsején kezdődő füves pályás londoni Grand Slam-tornára Marozsán.

„Marozsán őrületes játékos, akivel ma találkoztam először, de tudom, hogy nagy győzelmeket aratott már pályafutása során és fantasztikusan tehetséges. Éppen ezért tisztában voltam vele, hogy ma nagyon nagyon jól kell játszanom, ha nyerni akarok. Az első játszma nagyon kiegyenlített volt, a második szettben pedig Fábián egyenlített, igaz, öt-ötnél lett volna lehetőségem, hogy lezárjam a meccset. A harmadik játszmában próbáltam agresszívabb játékra váltani, és ez végül sikerült. Az elő két meccsemen túl vagyok füvön, és ez sosem egyszerű, mert meg kell szokni a borítást, úgyhogy igazán elégedett vagyok azzal, hogy eljutottam a negyeddöntőbe. Az első szerváim jók voltak, a másodikokat kicsit agresszívebb hozzáállással kell megjátszanom, igaz, ma Fábián remekül fogadott, főleg a mérkőzés elején” – összegezte a mérkőzést Sinner.

Eredmény, nyolcaddöntő:

Jannik Sinner (olasz, 1.) - Marozsán Fábián 6:4, 6:7 (4-7), 6:3

Forrás: MTI, kép: @ATPTour_ES

süti beállítások módosítása