Két érem nyitányként

Jól kezdték öttusázónk a hazai rendezésű Európa-bajnokságot!

d_hr20240708002.jpg

Bronzérmet nyert a Guzi Blanka, Eszes Noémi páros a női váltók hétfői versenyében a budapesti öttusa Európa-bajnokságon.

Az első számban nyolc páros küzdött az érmekért és a helyezésekért a BOK Csarnokban, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában és a Puskás Aréna, valamint a Papp László Sportaréna közötti szoborparkban kialakított központi versenyterületen.

"Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy indulhatok első felnőtt Európa-bajnokságomon. Minden szempontból hatalmas élmény volt a verseny, a bronzérem nagy lendületet ad az egyéni szerepléshez" - mondta Eszes Noémi.

"Mindenképp nyertem ezen a versenyen, ahol számomra nem a helyezés volt a lényeg. A bronzérem korona a teljesítményünkön" - értékelt az MTI-nek Guzi, hozzátéve, hogy az úszása jobban sikerült, mint várta, a vívással nem volt ugyan elégedett, de nem is tartja rossznak. Kiemelte, különösen lovaglásban kapott pluszt azzal, hogy nehéz lovaglású lóval "nem szép, de korrekt" pályát teljesített. "Végül nem lőttem kiválóan, de elfogadható volt a lézerrun."

Eredmények, női váltó, Európa-bajnok:

Nagy-Britannia (Emma Whitaker, Alexandra Bousfield) 1350 pont
2. Németország (Annika Zillekens, Rebecca Langrehr) 1343
3. Magyarország (Guzi Blanka, Eszes Noémi) 1327

A női bronz után ezüstérmet nyert a Bereczki Richárd, Koleszár Mihály páros a férfi váltók hétfői versenyében a budapesti öttusa Európa-bajnokságon.

"Hosszú szezon után ez az ezüst arannyal is felér" - mondta az MTI-nek Bereczki. - "Az idény egyikünk számára sem úgy sikerült, mint szerettük volna. Szép Balázs és Bőhm Csaba nagyot mentek az idén, kívánjuk, hogy Párizsban is folytassák ezt a jó szereplést" - utalt a két magyar férfi olimpiai indulóra. "Egy nap pihenő után az egyéni versenyen is cél az érem" - tette hozzá.

"Minden számban szerettük volna kiadni a maximumot. Hazai közönség előtt ez az ezüst majdnem arany. Nagy élmény volt itthon versenyezni" - összegzett Koleszár.

Martinek János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, hogy miután az olimpiai indulók nem vállalták a szereplést a váltóban, ami az eredeti elképzelés volt, Bereczki és Koleszár a múlt héten az egyik edzésen bedobta, hogy szívesen indulna. "Utána kértem tőlük ráerősítést, hogy nem vicceltek-e, tényleg komolyan gondolják az indulást. Bevállalták, aminek örültem. A sikerre nagy szükségük volt. Bízom benne, hogy ezzel átlendülnek az idei nehézségeken."

A korábban véget ért női verseny kapcsán a kapitány kiemelte, hogy a párizsi induló Guzi Blankának jó edzés volt az Eb, éles helyzetben gyakorolhatott, és kiderült, hogy hol kell esetleg változtatni, finomítani a felkészülésében az olimpiáig.

Eredmények, férfi váltó, Európa-bajnok:

Olaszország (Matteo Cicinelli, Giorgio Malan) 1442 pont
2. Magyarország (Bereczki Richárd, Koleszár Mihály) 1431
3. Ukrajna (Olekszandr Tovkaj, Pavlo Timoscsenko) 1422

Kedden a női selejtezőt, szerdán a férfiak selejtezőjét és a női elődöntősök körvívását, csütörtökön a női elődöntőt és a férfiak körvívását, pénteken a férfiak elődöntőjét rendezik meg, majd szombaton kerül sor a női és a férfi döntőre, illetve akkor hirdetnek végeredményt csapatban is. Az Eb vasárnap a vegyes váltóval zárul.

Forrás: MTi, kép: MTI/Hegedüs Róbert

süti beállítások módosítása