„Silverhely” újra Szombathely

2019-ben a férfi kosárlabdában bajnok, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely gárdája.

d_vg20190621027.jpg

Érdekes bajnokság volt. Szombathelyi szemüvegen át nézve mindenképpen.

Az Index kosárlabda fórumán olvastam egy véleményt még novemberben, amikor is egy Falco szurkoló azon kesergett, hogy alig kezdődött el a játék és kedvencei máris többször kapituláltak a Szolnok előtt és csapata maximum a második helyért szállhat csatába, csakúgy mint a két ezt megelőző szezonban. A két csapat ugyanis az idén is egy csoportba nyert besorolást a FIBA Europe Cup-ban, így az ominózus dátumig háromszor találkoztak.

És mindháromszor a tiszapartiak győztek.

A szombathelyi szemüvegen át nézve a Magyar Kupa döntője taszította teljes letargiába a sárga-feketék híveit, hiszen a súlyos sérüléseket elszenvedő alföldiek ebben az (érzelmi) állapotban is felemelhették a kupát és 4:1-re alakították a Falco elleni mérlegüket.

Ez volt Váradi Benedekék 7. vesztes döntője. Zsinórban.

Ezért nevezték kosaras körökben „Silverhely”-nek a vasi fővárost már hosszú ideje.

Ekkor azonban érkezett a magyar kosárlabdázás történetében talán még sohasem látott mértékű sérüléshullám (Milosevic, Benke, Kovács Péter, Airington, Andric + a távozó Rowsey) az addig megingathatatlanul menetelő és a bajnokságot toronymagasan vezető szuperfavoritnál, így tavaszra a Körmend lépett elő a bajnokság legnagyobb esélyesévé.

Úgy látszik a piros-fekete alakulatokkal nem bírtak Perl Zoltánék, hiszen az alap és középszakaszban 3:1 volt az eredmény Ferencz Csabáék javára, azaz nem mertünk volna sok pénzzel fogadni Govensék bajnoki címére.

Ahogy azonban a Szolnoknál is döntően befolyásolta a bajnoki helyezést a csapat összetétele, így a Körmendet is érzékenyen érintette talán legjobb játékosa, Delas kiválása. Míg a szombathelyiek eleve a második legerősebb kerettel rendelkeztek, nekik abban volt szerencséjük, hogy a két legfőbb riválistól eltérően őket nem sújtotta hosszú ideig terjedő sérüléshullám és ez döntőnek bizonyult. Második helyen végeztek az alapszakaszban. A Play-off-ban egyetlen ellenfelük sem tudott mérkőzést fogni ellenük. Az, hogy 3:0-ra söpörték el az útból a Kecskemétet és egy ificsapat szintjére süllyedő Szolnokot ez nem volt meglepetés senki számára, de hogy a pályaelőnyt birtokló Körmend meccset sem nyer ellenük a döntőben az mindenképpen az. Az bravúr! Az mindenképpen megsüvegelendő.

A második képen látható Gasper Okorn kiváló csapatot rakott össze. Játékosai 2019. április 21-én, Körmenden kaptak ki utoljára így minden tiszteletet megérdemelnek, és még véletlenül sem a szerencsésenk köszönhetik címüket, de...

Ez a cím, ez a bajnoki küzdelemsorozat azonban nem csak a Szombathelyen lesz emlékezetes, hiszen minimum két városban érzik még úgy a szurkolók, hogy csupán a balszerencse pártolt el tőlük, és emiatt ünnepelhet a Falco, 2008 – és hét elveszített döntő -  után újra. Ebben a lebonyolítási formában először nem az alapszakasz első lett a bajnok!

A krónikák lapjaira azonban az kerül:

2019-ben kosárlabdázásban Magyarország bajnoka a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely.

Gratulálunk!

fotó: MTI/Varga György

süti beállítások módosítása