Harmadik korona?

A lóversenytörténelem legújabb fejezete. De ki lesz a főszereplő?

Napok óta zengik a hírek, miszerint az egyik leggigantikusabb méreteket öltő futamban két aspiráns fog indulni!

Az ötéves szupersztár, a második képen látható Enable (Nathaniel-Concentric) G1 versenyek sokaságát nyerte, köztük a King George VI & Queen Elisabeth Stakes-t kétszer, az Epsom, illetve az Irish Oaks-ot, valamint a jelenleg is főszerepben lévő Prix De l'Arc de Triomphe duplázója. Vajon elmondhatjuk később, hogy ő lett a 97 éve íródó történt első  triplázója is? Sikerül a nevét még felejthetetlenebbé tenni, és ismét a lábai elé teríteni a klasszis futam mezőnyét, mint korábban is említettük, immáron harmadik alkalommal?

Mindezen csak legacélosabb ellenfelének bizonyuló  Sottsass (Siyouni-Starlet's Sister) tud vélhetőleg változtatni, aki a Prix Du Jockey Club győztese.

,,Erős ló. A legerősebb, akit valaha is lovagoltam, és eszméletlen mozgása van. Nyilvánvalóan vannak jó lovak a mezőnyben, és nem lesz egyszerű legyőzni Enable-t, Japan-t vagy Waldgeist-et, aki lenyűgöző volt a Prix Foy-ban (szintén 2400 méter), szóval biztosan remekül fut. De ha választhattam volna, akkor is inkább Sottsass-t lovagolom." - nyilatkozott így Cristian Demuro.

Nemcsak marketing szempontjából álom ez a francia galopp színvonalának és ismertségének, hanem esszenciális történéseknek is helyet ad, hiszen jól ismert világhírű zsokék, mint Frankie Dettori, és Christophe Soumillion, William Buick fogják ülni a startoló lovakat. Mellettük természetesen több globálisan ismert ikonikus alakot találunk. Írország legendás trénere Aidan O'Brien ad két lovat a versenybe, mellette Charlie Appleby nevét is megtalálhatjuk a trénerek listáján. Az ismételt csúcstalálkozó vélhetőleg az 50,000 férőhelyes tribün teljes megtöltését jelenti.

De engedjék meg, hogy ledobjuk az igazi bombát, ami lázban tartja a követőket:

Öt éve már, hogy francia idomításban álló ló zsebelte be a trófeát. Öt éve már, hogy Treve megnyerte hazájának a futamot. Öt éve már, hogy egy újabb ilyen sikerre vágynak, hiszen a fáma arról szól, miszerint hiányzik a háromévesek minőségi képzése, és felkészítése a versenyekre. Példának okáért a múlt évben futott Prix du Jockey Club hőse Study Man, aki a legfantasztikusabb négy francia tenyésztésű telivér közé volt sorolható, azonban az Arc 19 versenyzője között mindössze a kilencedik helyet tudta megszerezni. Az utolsó négy évben abszolút nem találkozhatunk "hazai" bajnokkal, pedig ezt megelőzően sosem sikerült több, mint kétszer elhappolni az első helyet külföldi indulókkal. Most itt a lehetőség, hogy Jean-Claude Rouget fentebb leírt csodája megtörje az átkot, ezzel visszahozva a sikereket otthonába. Enable győzelme is mérföldkő lenne, ugyanis 2002 óta nem sikerült ötévesnek diadalmaskodnia az összecsapásban!

Azonban idén is felettébb erős a megmérettetés mezőnye, ennek köszönhetően rivalizálásból egyelőre nincs hiány, ugyanis hiába latolgatja a fél világ, hogy sikerül e a hercegnőnek a harmadik címvédés, avagy idén hazai gyepen marad a trófea, akadnak mások is, akik beleszólhatnak a végkifejletbe. Nagy-Britannia és Írország legnevesebb fedezőménjének, Galileonak 4 utódja is összecsap a legnagyobbakkal. Japan, Magical, Waldgeist és az "unoka" Ghaiyyath is szignifikáns esélyekkel állnak a startgépbe, de hogy a rokonságból ki bizonyul a legerősebbnek 2400 méteren Longchamp-ban, meglesz e a harmadik korona, vagy új bajnokot avatunk: az hétvégén kiderül...

Nézzék velünk! Beszámolónk kedden érkezik az eseményekről.

Fotók: Quatar Airways twitter, Champions Series twitter, At The Races twitter

süti beállítások módosítása