Most Miller a király

Feltört az Olaj....

1547_hun_1484.jpg

Mivel mi az egész hétvégét a Hősök terén töltöttük, így a hétre neves szerzőt "igazoltunk".  A következő sorokat nem más jegyzi, mint Magyar Dávid, akit a Tripla-dupla Podcast-ból ismerhetnek a kosárlabdabarátok.

Szinte fel se tűnik, de már egy hónapja pattog a labda a férfi első osztályú kosárlabda bajnokságban. A hétvégén a negyedik fordulót rendezték, pénteken három hazai, míg szombaton három vendégsiker született. A Kecskemét-Falco összecsapásra majd később kerül sor, a Falco múlt szerdán bemutatkozott a Bajnokok Ligájában és sima vereséget szenvedett Dijon-ban (87-68). Kedden hazai pályán a görög PAOK csapatát fogadják az Aréna Savaria-ban és előzetesen ez tűnik a legnyerhetőbb csatának. Az biztos, hogy a fáradtság nem lehet majd tényező. A Falco BL szereplésével kiemelten foglalkozik a Tripla-dupla Podcast egész szezonban.

Kezdjük a sort a pénteki csörtékkel: A Szolnoki Olajbányász eddig finoman szólva sem kápráztatta el a nagyérdeműt, és két súlyos vereség után a veretlen DEAC ellen kötelező volt a győzelem. A támadójáték még mindig esetlen volt időnként, de a szolnoki védekezés szintet lépett és megfojtotta a debreceniek eddig jól működő offenzíváját. A vendégek mindössze 62 pontig jutottak, ezzel pedig nem lehet meccset nyerni főleg idegenben. Tóth Ádám hosszú évekig játszott az Olajban, mielőtt nyáron csapatot váltott és egyedül ő volt, aki értékelhető teljesítményt nyújtott a vendégcsapatból (14 pont), míg hazai oldalon Andre Jones vitte a prímet 28 ponttal. Szolnoki Olajbányász – DEAC 80-62.A Tripla-dupla Podcast 10. részében Tóth Ádám válaszolt a nyári klubváltását firtató kérdésekre, mindenképp érdemes meghallgatni.

A Szeged egy félidőt bírt Székesfehérváron, a hazai ALBA Fehérvár a nagyszünet után állva hagyta a még mindig nyeretlen vendégeket és magabiztos győzelmet aratott 95-83 arányban. Az örömbe ugyanakkor komoly üröm is vegyült, a csapatkapitány Markovics Luka a harmadik negyedben súlyos sérülést szenvedett, bokaszalag-szakadás miatt jó pár hétig nem fog tudni pályára lépni a kiváló formában lévő játékos, emiatt főhet majd a fehérváriak feje. A szegediek azzal vigasztalódhatnak, hogy a támadójáték már rendben volt, a védekezésen viszont van még mit csiszolni, főleg a periméteren kell jobban odafigyelni, az Alba ugyanis 43%-kal tüzelt kintről.

A nap és a forduló rangadója a Paks – Körmend összecsapás volt, illetve lehetett volna, ha mindkét csapat teljes kerettel tudott volna kiállni. A hazai atomvárosiakat komoly sérüléshullám sújtotta, három kezdő játékosára nem számíthatott Dzunic Branislav (Eilingsfeld János, Kovács Ákos és Orlando Coleman), és nem is bírtak a még mindig veretlen Körmenddel. Ebben a pocsék dobóformának is komoly szerepe volt a sérülések mellett, mindössze 2 triplát dobott a hazai alakulat a 40 perc alatt, ez pedig édeskevés. Nem mintha a Körmend a legjobb teljesítményét nyújtotta volna, a 22%-os tripla- és az 57%-os büntető mutatójukra ők sem lehetnek büszkék, de ez ma elég volt az értékes idegenbeli győzelemhez. ASE – Körmend 63-80.

A szombati nap a vendégcsapatok sikerét hozta, és a 85-ös szám jegyében telt. Mindhárom meccsen 85 pontot szerzett az egyik csapat, két meccsen ez győzelmet is ért, egyedül a Jászberény szomorkodhatott ennyi dobott ponttal. A Szeged mellett a Berény a másik továbbra is nyeretlen csapat a bajnokságban, miután a vendég Pécs három ponttal múlta felül a nagyon lelkesen játszó hazaikat. A PVSK a jobb triplázásának köszönhette elsősorban a sikert, kétszer annyi hármast süllyesztettek el, mint a hazaiak (6-12), és így még hibátlanok, csakúgy, mint a két vasi csapat. Pedig a Jászberényben  Phillip Miller elég komoly teljesítményt nyújtott, 31 pont, 8 lepattanó, 48-as VAL, ideális esetben győzelmet kéne érjen, de ezen az estén ez csak tisztes helytálláshoz volt elég. Jászberény – Pécs 85-88.

A félidőben még 12 ponttal vezetett a hazai pályán mindenkire veszélyes Sopron, a Zalaegerszegnél azonban olyan jól sikerült a félidei fejmosás, hogy végül sikerült megfordítaniuk a meccset, a negyedik negyedet 13 ponttal nyerték meg. Pedig nincs túl jó formában a ZTE, itt sem ők számítottak esélyesnek. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az SKC egyik légiósa, Jones sérülés miatt nem játszott és a második félidőre Rivers is kidőlt és ezt már nem bírta el a hazai alakulat. Ki kell emelni a soproni Eric Carter-t, aki a forduló másik kiemelkedő statisztikáját hozta össze, 29 pont, 14 lepattanó, 44-es VAL, de ez sem ért győzelmet. Sopron – Zalaegerszeg 78-85.

Az első negyedben úgy tűnt, hogy az Oroszlány folytatja a Zalaegerszegen megkezdett jó sorozatát, magabiztosan nyerték az első negyedet a forduló előtt még győzelmet nem szerző Kaposvár ellen. Itt azonban valami eltört az újoncnál, 35-25-ös állásnál leblokkolt a hazai csapat és a vérszagot megérezve a Kaposvár át is vette a vezetést, amit nem is engedett ki többet a kezéből. Az OSE továbbra sem tud a remek hazai közönsége előtt nyerni, a Kaposvár pedig úgy szerezte meg az első bajnoki diadalát, hogy hatan is kétszámjegyű pontot szereztek a nyolc pályára lépő kosaras közül. OSE – Kaposvár 78-85.

Vojvoda Dávidra eddig sem lehetett panasz, az idei szezonban már Reggio Emiliában kosarazó magyar kiválóság egyre inkább kezdte elkapni a fonalat a legutóbbi mérkőzéseken, de most szabályosan berúgta az ajtót a vasárnapi teljesítményével! Hazai pályán a Pistoia ellen kezdőként szavazott neki ezúttal bizalmat az edzője és Voja meg is hálálta azt: 27 perc alatt 20 pontot, közte 4/3 jó triplát és 5 lepattanót tett a közösbe. 23-as VAL értékével csapata legjobb játékosa volt a 84-72-re megnyert bajnokin. A két vereséggel kezdő Reggiana így zsinórban három győzelemmel már pozitív mérleget tudhat magának.

Hanga Ádám és a Barcelona kétszer is pályára lépett a héten, először az Euroligában hazai pályán győzték le nagyon simán a német ALBA Berlint 103-84-re. Hanga természetesen kezdőként lépett pályára, 18 perc játék alatt 2 ponttal zárt, de Euroliga-karriercsúcsot jelentő 8 gólpasszt osztott ki, ami mellé még leszedett 6 lepattanót. A CSKA Moszkva mellett már csak a katalánok 100 százalékosak az Euroligában.

A vasárnapi bajnokin a Gran Canaria volt az ellenfél hazai pályán, és a félidei döntetlen állás után végül magabiztos győzelmet aratott a Barcelona (89-75). Hanga ezúttal is kezdett, 25 perc alatt igen tisztességes stat-lapot hozott össze, 8 ponttal, 6 gólpasszal és 6 lepattanóval. 19-es VAL értékével csapata harmadik legjobb kosarasa lett, a Barcelona pedig 4-1-es mérleggel áll az ACB ligában, amit egyébként 5-0-val a Real Madrid vezet.

Nincs ugyan magyar vonatkozása a Juventut Badalona – Darussafaka Eurocup mérkőzésnek, de Klemen Prepelic saját triplavonaláról elengedett dobása a negyedik negyed végét jelző dudaszónál, 82-82-es állásnál, mindenképp a „kötelező megnézni” kategória. Ezzel a buzzer beater-rel nyert a hazai csapat.A héten a már fentebb említett keddi Falco – PAOK BL mérkőzés mellett a másik két magyar csapat is megkezdi a nemzetközi szereplést a Fiba Europe Cup-ban: a Pécs Szlovákiában kezd az Inter Bratislava ellen, míg a Körmend szintén idegenben, a Bakken Bears ellen játszik Dániában. Mindkét mérkőzés a nemzeti ünnep napján, október 23-án lesz. Hajrá Magyar Kosárlabda!

A héten kezdődik az NBA! Szerda hajnalban két összecsapással indul a maratoni szezon, a Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers rangadót a tévében is lehet majd követni. Az idénykezdés előtt mindenképp érdemes meghallgatni a Tripla-dupla Podcast NBA szezonbeharangozó különkiadását is, melyben Magyar Dávid vendége a legismertebb hazai NBA szakértő, Tőrös Balázs „Bazska”.

vendégszerzőnk: Magyar Dávid/Tripla-dupla Podcast, kép: hunbasket.hu

süti beállítások módosítása