A trénerasszony - exkluzív interjú Kovács-Bakos Szilviával

Megtiszteltetés számunkra, hogy az elmúlt két esztendő legeredményesebb hölgyidomárja adta blogunknak az első nagyinterjút. Fogadják szeretettel.

2020_b_h_charlie_firpo-golden_sea-800x445.jpg

T&S: Szilvi! Milyen volt ez a két év számodra? 

Kovács-Bakos Szilvia: Izgalmas. Amikor kikértem a licenszet egy szakmai önéletrajzot is csatolni kellett mellé és ott megkérdezték, hogy mik a céljaim. Értelemszerűen azt válaszoltam, hogy champion szeretnék lenni, hiszen egy nagylétszámú lotot vettem át, ami miatt joggal bízhattam ebben. Elég közel is voltam ehhez, de 2019-ben nem volt olyan kiemelkedő lovunk, amellyel külföldön jó eséllyel indulhattunk volna. A 2020-as évben már sokkal jobbak voltak a kilátásaink, de ezek egyrészét pedig a COVID keresztezte. Összegezve egész jól sikerült az első két tréneri évem. Sokat tanultam. 

T&S: Rendben van, hogy támaszkodhatsz a férjed szakértelmére, de két gyermek mellett még így sem tűnhet egyszerűnek egy ekkora istálló irányítása. Hogyan birkózol meg ezzel nap, mint nap?

KBSZ: Valóban nem könnyű feladat. Most, hogy a kicsi is nagyobb már, elég húzós a közel 50 fős istállót irányítani és mindenre maximálisan odafigyelni, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez nálunk már egy családi vállalkozás, tehát összedolgozunk. Egyedül ez nagyon-nagyon húzós. A gyerekeket nem akartam bölcsibe beadni, de így, hogy ketten visszük az istállót, így azért sokkal könnyebb. Szerencsére a gyerekek imádnak ott lenni. Mai napig többet megyünk az istállóhoz, mint a játszóterekre. Mondhatjuk, hogy ott nőnek föl. Vasárnap pedig amikor a legtöbb a tennivaló, anyukám vigyáz rájuk. Segítséggel tudtam tehát megoldani ezeket a dolgokat. 

T&S: 2019-ben a belföldi futás alapján máris champion lehettél volna. Bosszant még ez a végtelenül igazságtalan kiírás?

KBSZ: Bosszantani már nem bosszant, mert igazán boldog voltam hogy ilyen lovakkal és csapattal dolgozhattam már az első évemben. Én sem értem, hogy a belföldi championátusba miért számítanak bele a külföldön elért eredmények. Nem elvitatva a külföldön futók érdemeit, de szerintem közöttük külön championi címet kellene osztani. Ez az összegyúrás szerintem nem szerencsés.

Ha azt vesszük, hogy van valakinek van egy kiváló, de csak külföldön futó lova, és itthon az életben nem futtatja, akkor ő lesz a trénerchampion idehaza úgy, hogy a lovat a magyar közönség egyszer sem látta?

Ez biztosan nem helyes így. 2019-ben a boldogságom mellett valóban bosszankodtam kicsit rajta, de 2020-ban, hogy ennyire szoros lett és nekünk „elment” az Imperiál Díj (erről később – a szerk.) az jobban bántott. Idén már kezdtem én is kicsit maximalistább lenni, például a lovasokkal, így az idei második helyezés valóban bosszantott. 

T&S: Óriási story lett volna, hiszen első idomári évedben bajnok lettél volna, épp úgy, mint a férjed 2008-ban. Ez egy igazi világszenzáció...megint csak lett volna...

KBSZ: Igazságtalannak tartom, hogy nem így alakult, de ezt úgy vélem kellőképpen körüljártuk. Nyilván „Stani” egy abszolút méltó ellenfél volt és egyáltalán nem ellene beszélek, de a külföld döntött. 

T&S: 2020-ban közel azonos startból 20-al több győzelmet arattak lovaid és 18 millióval többet is kerestek. Ennyivel jobban sikerült ez a szezon, mint a 2019-es?

KBSZ: Mindenképpen. Nagyon jó évet zártunk. Néha már kellemetlen volt bemenni a mázsaházba, hogy már megint mi nyertük a versenyt (nevet), de hogy a lovak ennyire beletették szívüket-lelküket ez megható volt számomra és ez egészen hihetetlen mai napig. Persze a győztes eufória közepette eszembe jutott, hogy mikor jön majd a sok jó után a rossz, és jött is, de összességében jó évet zártunk. 

T&S: Igaz van most már pár hölgy tréner, de az istállóban álló lovak létszámát tekintve Te vagy a vezető közöttük. Van rajtad némi teher emiatt, hogy bizonyos értelemben Te léptél Németh Ildikó örökébe vagy nem szoktál erre gondolni?

KBSZ: Egy óriási példakép számomra, de terhet nem érzek emiatt. 

T&S: Charlie Firpo történelmi győzelmet aratott a Batthyány-Hunyady Díjban és sérüléséig parádézott, de mond meg őszintén: nem volt rossz érzés „kívülről” nézni a hároméves nagydíjakat, hogy mindannyian tudtuk, tiétek a legjobb hároméves?

KBSZ: De. Nagyon is. Furcsa érzés volt, sőt én megkockáztatom, hogy ő nem csak évjáratában a legjobb ló Magyarországon. Na, látod ez bosszantó volt, de lehet, hogy pontosan ez a herélés kellett ahhoz, hogy belőle ilyen ló legyen. Külföldről nem egy példát tudunk, hogy a heréltek „tonnákat” jönnek előre. Azzal azért kiengesztelődik az ember, hogy egy ennyire jó ló. Már kentrézget, egyelőre rendben van, úgyhogy nagyon bízom benne.

T&S: És ha már Charlie. Azt írtam korábban: négy középtávú ász van most a pakliban idehaza, olyannyira, hogy ha pl. a Buccaneer Díjban futna akárcsak három a négyből, az még a derbyt is elhomályosítaná. Szerinted Cirfandli, Blazing Comet vagy Golden Sea lesz a legnagyobb ellenfél számára 2021-ben?

KBSZ: A mi kancánkat elfelejtetted mondani! 

T&S: „A Kállai-nyerő” Simply The Bestet?

KBSZ: Igen.  Vivi sajnos 500 méterrel elment vele az Imperiál Díjban, pedig ott legyőzhette volna Cirfandlit. A két Georgiev (Cirfandli-Golden Sea) idomítást mindenképpen ellenfélnek várom, de Golden Sea idén már ötéves, így egy kanca esetében mindig kérdés, tudja-e tartani a korábban látott formáit. Cirfandli is öregszik, ő már hatéves idén, de őt várjuk a legnagyobb ellenfélnek. A Frankel csikónak szerintem még kell letennie az asztalra, és az is kérdés fog-e állni mérföld felett, mert „Charlie-t” lehet, hogy kicsit hosszabbra, 1800-ra fogjuk kihozni. 

T&S: Persze sok-sok helyezést szereztetek addig is, de a hat nagydíjgyőzelmedből öt őszre vagy inkább már télre datálódott. Mi az oka szerinted ennek?

KBSZ: A hároméves kancáink későn értek oda. Aurora Amica-tól sokat vártunk, egészségügyi problémája után az őszi, esőáztatta, mély pályán érezte jól magát. Amazing Allegra inkább a szintetikust kedvelte és mivel a Lovaregyleti Díjat áttették erre, így az neki sokkal jobban tetszett, mint a gyeppálya. "Simplyt" későn vittük fel a legelőről, de olyan jól kezdett el dolgozni, hogy akkor jött az ötlet, hogy fusson a Hazafi Díjban (ahol második lett – a szerk.). Persze nem tudtuk állja e egyáltalán a távot, de ő is később lendült formába. A végére kiderült, hogy 1600-as ló és az anyjához valamint Báthoryhoz hasonlóan 1-2-ben szeret menni, addigra már ősz lett. Nyílván, ha Charlie Firpo és Silver Pepper is egészséges marad, akkor nyáron is lettek volna sikereink szerintem. 

T&S: Melyiket tartod eddig pályafutásod legnagyobb győzelmének?

KBSZ: Talán a Batthyány-Hunyady Díjat. Az, hogy Mocsinka Vivien legyőzte Stanislav Georgievet szerintem óriási győzelem volt. Vivi akkor talán még nem is volt zsoké, csak zsoké-jelölt, de hogy ilyen küzdelemben verték, természetesen a lovakról nem megfeledkezve Georgievéket, emiatt ezt mondanám. Később ráadásul Golden Sea még 2000 méterre is mutatta, hogy nagyon jó. Ez komoly teljesítmény volt a csapattól. Ez a befutó látható a nyitóképen.

128719840_3191681314270045_7202803932830227040_n.jpg

Gyermekeivel - fotó: Szilvi facebook

T&S: Simply The Best egyértelműen a szívednek legkedvesebb ló, hiszen Őt Ti tenyésztettétek?

KBSZ: Egyértelműen. Elmondhatatlan érzés, hogy ezt megélhettem, hogy egy lovunk pályafutását születésétől egy nagydíjgyőzelemig követhettem. Tenyésztgettünk mi, voltak már sikereink, de nem ekkorák. De, hogy ő valóban itt született és kiskorától a szemünk előtt volt és egy klasszis lett ez nagyon komoly érzés, mind trénerként, mind tenyésztőként. Ki tudja az embernek mikor adódik még egyszer ilyen siker az életében? Ez valóban mindent visz. Abban a sikerben valóban több van, mint egy puszta nyerés… 

T&S: ...még a Lovaregyleti Díj kettős győzelménél is kedvesebb „a Kállai” siker?

KBSZ: Nekem igen. Csakúgy, mint a gyermekeinknél dokumentálva vannak különböző életszakaszok, és amikor már mutogatta magát, reménykedtünk, hogy talán versenyt fog nyerni, és mikor odáig eljut, hogy a Turfban azt látod, hogy Ő az Imperiál Díj első favoritja, az már az idegrendszeremnek elég megterhelő volt. Persze óriási élmény, de…!

T&S: Diadora Sts, akiről azt nyilatkoztad, hogy „küllemével kitűnik a többiek közül” nyerte a Szent László Díjat, ami nem éppen a legjobb előjel a hároméves kampány előtt. (King’s Honor az utolsó Szt.László-Derby duplázó - a szerk.) Szerinted meg tudja szakítani ezt a rossz sorozatot, és/vagy egyáltalán hosszútávú ló lesz?

KBSZ: Ő egy hatalmas nagy, rámás kanca. Olyan, mint az amerikai lovak. Szinte festeni sem lehetne szebbet. A kérdés számunkra is az, hogy lesz-e benne távbírás. Magam a Kritériumot mindig jobban kedveltem, bár az sem túl jó ómen a hároméves kiemelteket illetően. Mármint megnyerni. 1600-ig biztosan állni fog. Hosszabbra a másik kanca, Rosa Sham már biztosabbnak tűnik. Persze az sem baj, ha egy jó mérföldes ló lesz, csak jó legyen. 

T&S: Hány lóval vágtok neki a 2021-es szezonnak és ki a legnagyobb futtatótok?

KBSZ: Most 48-49-el számolunk. Az összes pihenő lovunk visszaérkezett, még az öreg Báthory is. Neki, ha lesz kedve versenyezni, még egy szezont megpróbálunk vele. Van még 2-3 függőben lévő, velük meglehet az 50. Az STS istállónak 16 lova áll nálunk. 

T&S: Van olyan köztük, aki reményeid szerint nemzetközi szinten is kipróbálható lesz?

KBSZ: Ha „Charlie” egészséges marad, vele mindenféleképpen elindulunk, ahogy a sérülés után lábadozó Silver Pepperrel is, mert benne is van képesség. Mellette a már említett "Amica", "Diadora", "Simply", Seventy Smile is futhat külföldön. Vannak tervek, de majd Ők mutatják magukat. Megnézzük, hogyan muzsikálnak a hároméveseink a Hazafi és Nemzeti Díjakban és ha lesz egy kiemelkedő teljesítmény, akkor majd annak alapján döntünk. Mindenáron nem futunk azonban. Csak olyan lóval indulunk neki, akik reményeink szerint eredményesen szerepelhetnek az adott futamban. Szerencsére nagyon jó most az állomány, így bizakodóak vagyunk.

T&S: Mi a helyzet most férjeddel, Sanyival, akit 2020-ban nem láthattuk versenyben. Végleg befejezte a versenylovas karrierjét?

KBSZ: Igen, befejezi. Idén visszaveszi az irányítást az istállóban. Ugye azért is lettem én többek között a tréner, hogy őt tehermentesítsem, ezzel is segítve lovas pályafutását, de mivel a vállsérülése nem jött teljesen rendbe, így most úgy döntöttünk, hogy a munkát ugyan közösen fogjuk végezni, csakúgy, mint eddig, de ő lesz a tréner. Igaz én is maradok, mert két saját lovamat én fogom idomítani.

T&S: Nagyon szépen köszönjük, hogy rendelkezésre álltál és sok sikert kívánunk a 2021-es versenyszezonhoz.

KBSZ: Köszönjük szépen!

Képek: Juhász Zsóka/Treatteling, ZL Photos

süti beállítások módosítása