Apja fia

Siker, pénz, csillogás - az ismert mondás abszolút ráillik mai ünnepeltünkre, de ki ő valójában? Hamarosan kiderül...

lin-howard-sr-bing-crosby-poppie-cs-howard-del-mar-1938-match-race-seabiscuit-ligaroti-copy.jpg

Az 1904. március 31- én született Lindsay C. Howard-nak igencsak hosszú, illetve érdekes történelme van a lovakkal, valamint szívünk legnagyobb csücskével: a lóversennyel, s mivel ma van a születésnapja, így pár szóval méltatjuk őt.

A napfényes Kaliforniában látta meg a napvilágot, méghozzá Charles S. Howard üzletember, telivértulajdonos egyik gyermekeként. Ismerős a név, ugye?

Ha valakinek nem lenne az: Ő az amerikai álom megtestesítője. Pár dollárral a zsebében érkezett San Franciscoba, majd az ország elsőszámú autókereskedője lett, ezután pedig a legirigyeltebb polgár, hiszen hatalmas vagyona mellett tulajdonolta a remény megtestesítőjét, a későbbi filmsztárt, a nép kedvenc lovát, Seabiscuit-et.

Természetesen ennek fényében nem oly' meglepő, hogy fia is ennek a fantasztikus sportnak szentelte életét. Már fiatalon patás barátaink szerelmese volt, elkezdett lovagolni, s a siker sem váratott túl sokáig magára, a '30-as évek derekán már a pólójátékosok kiválóságai közé sorolták, a San Mateo Hurricanes kapitányaként vett részt a mérkőzéseken. Csapatával olyan ellenfelek ellen játszottak, mint például a Midwick Country Club, ráadásul mindezek mellett fivérével Argentínában, a póló világközpontjában is megmutatták tudásukat.

Életének következő, meghatározó, felettébb kiemelkedő momentumaként említhető meg a Caballeriza Binglin Stock Farm megalapítása (szintén Argentínában), amit nem akárkivel hozott létre: Bing Crosby-t vélhetően senkinek sem kell bemutatni. Az Oscar-díjas színész, ezenfelül gyémánttorkú énekes szintén örömét lelte a csodálatos négylábúak tartásában, tenyésztésében, versenyeztetésében. Crosby gyermekkori barátja, Albert Johnson Európából hazatérvén segédkezett az istállóban: ő felelt a lovak kondíciójáért, viszont a karmesteri pálca nem az ő kezébe került...  Említésekor szót kell ejtenünk arról, olyan nagyszerű zsoké volt, hogy személyét a csillagos-sávos lobogó Hall of Fame-je mindmáig őrzi.

A főnök tudniillik (a szintén a  könyvből vagy a filmből jól ismert) R. Thomas Smith, azaz "a nagy Seabiscuit" trénere lett. A 30-as években a kicsit rövidebb nevű Binglin Stable Moorparkban, Dél-Kaliforniában alakult meg és ezt követően ütöttek be a nagyobb sikerek. A kvartett zászlóshajójaként az argentin tenyésztésű Kayak II említhető (akit egy másik, ugyancsak roppant fontos telivérrel, Ligarotival együtt vásároltak 7000$-ért). A nagy reménység 26 startjából 23 alkalommal produkált pénznyereményt csapatának! Igazi csillag volt, 1939-ben több neves hendikepben, valamint a Hollywood Gold Cup mezőnyében is a legerősebbnek bizonyult, sőt a lóversenytörténelem egyik óriási klasszisának, a többször említett aspiránsnak sérülése idején a Santa Anita Handicap győzteseként lépte át a célvonalat.A következő évben azonban a címvédés sikertelen volt, Amerika kedvence maga mögé utasította, így másodikként nyargalt le a pályáról. Laura Hillenbrand hosszan ír arról a magyar nyelven is megjelent "Seabiscuit" című könyvében, hogy Crosby és Lindsay mennyire hajszolták lovaikkal a sikert. Nem pusztán a hírességet, hanem az apja összes lovát mindig le szerette volna győzni a fiú. Erre remek példa a fent említett büszkeség, mindemellett Ligaroti (akit alanyunk maga trenírozott) Del Mar-i "a győztes mindent visz" megmérettetése. Ez a futam látható az americasbestracing.net képén. (A korlátnál Seabiscuit!)

Személyes életéhez, magánügyeihez már kevesebb szerencse társult. Kétszer megnősült, első feleségével való szakítása, a válás rengeteg keserűséget tartogatott számára, ezt kapitányi rangja is megsínylette kissé. A sors keze, s begyógyult sebei után Judith Barrett színésznőt vette feleségül, ámde ez a házasság sem tartott sokáig, ugyanis az '50-es évek elején elváltak. Mindezen események hatására, Lindsay sajnálatos, magánéleti ügyeinek rendezése okából megszűnt a Binglin Stable, ez egyben futtatói, idomári karrierjének végét jelentette.

Tevékenysége, bár mások hírnevének árnyékában, de örökre egy üde színfolt marad az aranykönyvben. 67 évesen, 1971-ben hajtotta fejét örök nyugalomra.

Nyitóképünkön, a seabiscuitheritage.org fotóján a két Howard között Bing Crosby. Május 3-án a születésnapján bemutatjuk az Ő lóversenytevékenységét is.

süti beállítások módosítása