Előny a Szolnoknál

Csodálatos hangulatban kezdődött meg a 2020/21-es férfi kosárlabda-bajnokság fináléja Szolnokon.

301_hun_ply_111.jpg

Az alapszakaszt nyerő Tisza-partiak élvezik a pályaelőnyt, azaz egy esteleges ötödik mérkőzés esetén a döntő ütközetre a Tiszaliget Arénában kerülne sor.

De ne szaladjunk ennyire előre. Ahogyan az egy bajnoki fináléhoz illik táblás ház előtt, komoly tempóban kezdtek a csapatok. A hazaiak repülőrajtot vettek és centerük, a horvát Cakarun vezetésével magabiztosan hozták az első játékrészt. (27:19)

A második negyed pontosan ellenkező előjellel indult. A Falco kezdett magas hőfokon, így 0:6-nál Gasper Potocniknak rendeznie kellett a sorokat, de ezt követően Anderson triplája is behullott, így máris átvették a vezetést a Perl Zoltán vezette sárga-feketék. A Szolnok szinte bebetonozta magát 27-nél, így ez már nem is rövid, hanem inkább hosszú zárlat volt részükről. A szombathelyiek köszönték a lehetőséget, de mégsem tudtak igazán ellépni riválisuktól. A hazaiak még úgy is előnnyel fordultak a nagyszünetre (37:35), hogy a második tíz percben összesen 10 pontra voltak képesek. Márpedig ez nagyon karcsú egy bajnoki döntőben!

A pihenő után a szintén horvát Badzim ragadta magához a kormánybotot, és triplái révén ismét meglógott a Szolnok, így 61:56-ról jöhetett a döntő első összecsapásának végjátéka. 

Amikor is a korábbi szolnoki közönségkedvenc, Benke Szilárd termelte a pontokat (és közte a triplákat) volt csapata ellenében, de az Olaj ezt is elbírta,  szinte végig vezetett 2-5 pontokkal.  Az utolsó percek persze hozták azokat a  drámai izgalmakat, amely kötelező elemei egy bajnoki finálénak. 33 másodperccel a vége előtt  négy ponttal vezettek a hazaiak, de Perl Zoltán zsenialitása és 27. pontja mégis egyenlő állást eredményezett 1,6 másodperccel a vége előtt.

Hogy még sem jött a hosszabbítás, arról ismét - a képen látható - Badzim gondoskodott, akinek szinte az utolsó utáni pillanatban elengedett palánkos triplája a győzelmet eredményezte csapatának. A szolnoki publikum visszakövetelte hőseit az öltözőből és az "Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok" klasszikust skandálta. Ez talán még korai, de az tény a két szlovén, egyaránt Gasper keresztnévre hallgató mester közül Potocnik lehet boldogabb. Egyelőre.

A döntő második mérkőzése, kedden, Szombathelyen.

Szolnoki Olajbányász - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 80-77 (27-19, 10-16, 24-21, 19-21)
 
Rájátszás, döntő, 1. mérkőzés
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
 
Szolnok: Warner 14/6, Badzim 18/12, Kovács 4, Subotic 4, Cakarun 18. Cserék: Pongó 10/6, Gibson 7/3, Zsíros -, Rudner -, Juhos -, Taiwo 2.
 
Falco: Váradi 11/3, Benke 17/9, Bruinsma 8, Barac 2, Keller 6. Cserék: Anderson 6/6, Perl 27.

Kép: Szolnoki Olajbányász

süti beállítások módosítása