Leértékelődő Melbourne Cup?

Nehéz eldönteni, hogy az ausztrálok szándékosan „tesznek keresztbe” az európai aspiránsoknak, vagy egyszerűen tényleg élen szeretnének járni az állatorvosi/állatjóléti kérdésekben.

60d1d26521573ec804baf7526810c05c.jpg

Még áprilisban jelentették be, hogy elképesztő szigorítások után állhat csak starthoz egy külföldi telivér a világ egyik leghíresebb, legpatinásabb galoppfutamában. Nem untatnánk senkit a részletekkel, csak egy adalék: már 4-6 héttel az utazás előtt teljes ultrahang vizsgálat várna a lóra, majd megérkezése után karantén és újabb vizsgálatok sora.

Mi ezzel a baj? Kérdezheti bárki.

Charlie Fellowes, aki az előző három évben (a képen csak félig látható) Prince Of Arrant indította, és egy második és két harmadik helyezést ért el lovával, megérti az intézkedés fontosságát, de szerinte az ausztrálok túl messzire mentek: „Rendkívül fontos a lovak jóléte, de ez alkalommal túlzásba estek Flemingtonban. Nagyon sajnálom, mert remek hely, és szívesen versenyeztünk ott. Amikor azt olvastam régi mesteremtől, Lee Freedmantől, a kupa ötszörös nyerőjétől, hogy az európaiak tönkreteszik a versenyt, csak a fejemet vakartam.” – mondta Fellowes.

Valószínűleg itt keresendő a probléma gyökere. Az ausztrálok ikonikus futamát jó pár esztendeje európai dominancia jellemzi és vélhetően emiatt futják évről évre csökkenő (helyszíni) nézőszámok előtt. Az utolsó 10 esztendőben (2011-2020) ráadásul nem kevesebb, mint hat európai győztes került a krónikák lapjaira.

Hétfőn Charlie Appleby jelentette be, hogy a Godolphin nem ad indulót az idei kupába, tegnap pedig az az Aidan O'Brien csatlakozott hozzá, aki 20 lovat nevezett csak a két utolsó kiadásra. (Fia, Joseph a legfőbb európai nevező 4 telivérrel!)

Ez hatalmas vérveszteség és arculcsapás az ausztráloknak, még annak tükrében is, hogy pont Aidan csillaga, a derbynyerő Anthony Van Dyck szenvedett tavaly halálos balesetet, ami a Victoria Racing Club szerint az előszűrési folyamatot véglegesen beindította. Az is tény: egyik hasonló kaliberű futamban sem történt annyi halálos baleset mostanság, mint ebben.

A trénerek eddigi nyilatkozatai alapján nem is az állatorvosi vizsgálatok sora a legfájóbb pont, hanem az, hogy az odaérkező telivér mindösszesen egy versenyben futhat a 8 millió dolláros Melbourne Cup előtt, azaz ha van egy kiváló aspiráns, aki szeretné véghezvinni a Caulfiled Cup (2400 méter) - Melbourne Cup (3200 méter) duplát, annak nem lesz lehetősége felkészítő versenyt futnia odaát.

A világjárvány már alapból megnehezíti a versenyzést és az utazást, hogy mindezek mellé frissen bevezetett állatorvosi intézkedések milyen hatással lesznek az álomfutamra, erre majd évekkel később kapunk csak választ. 

Az eddig nevezett angol és ír lovak:

Away He Goes Ismail Mohammed
Baron Samedi Joseph O’Brien
Benaud Joseph O’Brien
Eagles By Day David O’Meara
Lone Eagle Martyn Meade
Makawee David O’Meara
Master Of Reality Joseph O’Brien
Mirann Johnny Murtagh
Prince Of Arran Charlie Fellowes
Rodrigo Diaz David Simcock
Save A Forest Roger Varian
Sonnyboyliston Johnny Murtagh
Spanish Mission Andrew Balding
Stratum Willie Mullins
Twilight Payment Joseph O’Brien

Kép: @justracingcomau Twitter, lista: Racing Post

süti beállítások módosítása