Secretariat a csúcstartó

 Az 1970-es évek az USA galoppsportjában páratlanul termékeny időszak volt.

secretarat-horse.jpg

Ez idő tájt, három ló is meg tudta nyerni a lóversenyzés legnagyobb kitüntetését, a hármas koronát, és ezen párharcok közül, a talán legnagyobb küzdelem is ehhez az időszakhoz kötődik. Történetünk hőse is ebben az időszakban volt aktív, és ő a három legenda egyike.

Secretariat 1970. március 30-án született, és 1989. október 4-én múlt ki. A Meadow Stud tenyésztette. Klasszisa már korán, kétévesen kiderült, több komoly verseny megnyerésének köszönhetően, így szezon végén kiérdemelte a „Champion Two Year Old Colt” (Legjobb Kétéves Mén) és a „Horse of the Year”  címeket.

Hároméves szezonja előtt Secretariatot rekordösszegű 6,08 millió dollárért (2020-ban 35,4 millió dollárnak megfelelő összegért) szindikalizálták.

Ekkor már komoly hírnévvel lépett pályára, azonban a java még hátra volt.  A Kentucky Derbyben, a XX. század legnagyobb hatású ménjének,  Northern Dancer-nek a pályacsúcsát döntötte meg úgy, hogy a mögötte 2½ hosszal beérkező Sham is a korábbi csúcson belül futott.

Mivel a Kentucky Derby után a hármas korona második futamát, a Preakness Stakes-t is megnyerte, az Egyesült Államokban a figyelem középpontjába került Secretariat, és mindenki izgalommal telve várta a harmadik ágat, a Belmont Stakest. Nem okozott csalódást!

A 2400 m-es futamot a „Derbyhez” hasonlóan pályacsúccsal nyerte, valamint 31 (!) hosszal.

Ez a fölény, mai napig rekord. Nem csak megfelelt a várakozásoknak, de messze felülmúlta azokat. Ilyen teljesítmény után természetesen, a „Horse of the Year”, a „Champion Three Year Old Colt” és a „Champion Male Turf Horse” címeket is elnyerte a „hármas korona” mellett. Ezek azonban mind eltörpülnek amellett, hogy

személyében először egy lovat választottak Amerika legjobb sportolójává!

A tenyésztésben, 1978-ban, kétéves évjáratának köszönhetően a legjobb mének között tartották számon, valamint 1992-ben elnyerte, a „Leading Broodmare Sire” címet. Napjainkban, a pedigrékben főleg anyai nagyapaként találkozhatunk vele.

A történet megragadta a hollywood-i  filmesek fantáziáját is, így 2010-ben került a mozikba egy film, eredeti címe „Secretariat”, amelyet a magyarok (nem a legszerencsésebben) „A paripa” címmel láttak el.

Tiszteletére futam van elnevezve több pályán is. Ezek közül az egyiket ma éjjel futják, bár most egy speciális alkalom miatt nem az ő nevét viseli. Hogy miért? Erről tegnap írtunk.

Forrás: Banai Péter – www.racingportal.eu. Főszerkesztői engedéllyel közöljük.

süti beállítások módosítása