A világutazó

Talán kevés klasszis nevéhez köthető annyi helyszín, mint az övéhez...

exgh8k4wyaonyar.jpg

Egy szempillantás, talán annyi se kellett a 21. század egyik legújabb aspiránsának, hogy meghódítsa a világot.

A négyéves Mishriff (Make Believe - Condradict) annak a legendás európai csúcstrénernek, John Gosdennek az idomítása alatt áll, aki nemcsak a '70-es évektől kezdve szerepel a galoppsport nagykönyvében, de annyi sikert halmoz évről-évre, amiről a legtöbb szakmabeli csupán álmodni merhet. Így volt ez például Enable, vagy Cracksman esetében. Fia, Thady is csatlakozott a lóversenyzés szerelmeseinek köréhez, no és persze apjához, így vele kiegészülve már duóként törnek előre, bizonyítják hozzáértésüket a maximalizmus és precizitás tökéletes kompozíciójának pályáján.  

Mai főszereplőnk különlegességét nem csak a sok Gr 1-s győzelem adja, hanem a tény, hogy mindezeket az eredményeket eddig akárhol tudta produkálni. Nem rettent meg az utazástól sem, így történt, hogy az Északi-tenger partján elterülő Great Yarmouth versenypályáján elindult karrierjét követően megvetette a lábát Anglia más megmérettetéseiben is. A csatornát átszelvén pedig a Prix Du Jockey Club (Gr 1) mezőnyét is kétvállra fektette, azaz megnyerte a franciák derbyjét. 

Az ascoti hullámvölgy (októberben csak nyolcadik a Champion Stakesben!) ellenére innen indult sikersorozata. Szaúd Arábiába szállították, ahol a 20 millió dollár összdíjazású Saudi Cup behúzásával ismételten bizonyította tehetségét, ráadásul mindezt Dubajban, a 2400 méteres Sheema Classic megnyerésével koronázta meg. Láthatják a  videó feliratát: Worldwide Superstar!

Csak ezzel a két győzelmével több, mint 9,3 millió fontot keresett!

Pedig Rijádban a számára szokatlan dirt (homok) borításon futott, de ez sem akadályozta meg a győzelemben. Visszatérvén Nagy-Britanniába megállta a helyét a Coral Eclipse, illetőleg a King George & Queen Elizabeth Stakes ikertornyai között is (csak a  szupersztár, idei derbynyerő Adayar előtte), hiszen mindkét összecsapásban felért a dobogóra. Mindezek után már nem is meglepő, hogy a Juddmonte International Stakesben ismét elsőként galoppozott át a célvonalon, világklasszis riválisai előtt. Hathosszas győzelme napokig elég munícióval szolgált a világsajtó számára.

Gr1-es bajnokok minden évben születnek, de Make Believe fia 4 országban nyert eddig ilyen kategóriájú trófeát. (Ha pontosak szeretnénk lenni ez úgy helyes: 4 országban szerepelt sikerrel, hiszen a Saudi Cup (még) nem Gr1-es futam.)  

A történet további érdekességéhez pedig hozzájárul Mishriff lovasának személye, aki a mindössze 22 éves, ír, David Egan!

S, hogy ezek után hol fogjuk látni a nagyágyút, ahogy kérdezi a Racing Post? Talán a Breeders' Cup, a Japan Cup, esetleg a Champion Stakes vagy a Prix De l'Arc de Triomphe mezőnyében? Kíváncsian várjuk!

Fotó: @thesaudicupTwitter

süti beállítások módosítása