Nijinsky

A galopp szerelmeseinek a 9/11 egészen másról emlékezetes. 

nijinsky.jpg

51 esztendővel ezelőtt, ezen a napon nyerte meg a Hármas Koronát a híres balett táncosról elnevezett telivér.

Mielőtt bemutatnánk őt, fontos elmondani, hogy mi is a Hármas Korona. Sokak szerint egy telivér legfőbb értékmérője, hiszen háromévesen, három versenyt kell győzelemmel abszolválni. Európában május és szeptember között 1600 és 2800 (néhol 2900) méteres távokon, míg például az Államokban öt héten belül, három államban 1900 és 2400 közötti távokon. Azonban szerintünk ez a vélekedés téves, hiszen az aspiráns ezekben a megmérettetésekben kizárólag évjárattársai ellen fut, márpedig a galoppsport szakmailag legfontosabb erőpróbái mindig az évjáratok összehasonlítása. (Budapesten, a mai Kincsem Díjban például a két hároméves a favorit, az idősebb lovak ellenében.)

A Northern Dancer – Flaming Page származású mén 1967. február 21-én született Kanadában. Tenyésztője a Windfields Farm, tulajdonosa Charles W. Engelhard, Jr. volt, aki Írországba, a zsenihez, Vincent O’Brien-hez adta tréningbe kedvencét.  A szakma mestere ki is hozta belőle a maximumot.

Kétévesen veretlen maradt és Európa legjobb csikójaként beszéltek róla.

Háromévesen többek között a 2000 Guineas – Derby – St Leger trófeákat is leszállította tulajdonosának, így 35 esztendővel Bahram mennybemenetele után ő lett az angolok új ikonja, a 15. telivér, aki megnyerte a Triple Crown-t. 1970-ben, éppen ezen a napon.

Természetesen e három verseny volt legfontosabb a nagy termetű, erős mén pályafutásában, de az Ír Derbyben és a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-ben sem talált legyőzőre, így nem meglepő, hogy az Év Lova cím is a neve mellé került 1970-ben, pedig a Leger előtt az ótvar is megtámadta, amiből csak lassan tudott felépülni. Ezt követően Párizsba utaztatták, de a Prix de l’Arc de Triomphe-ban nem jött ki a lépés. Mai napig vita van arról, hogy Piggott hibázott e a nyeregben, de mivel a Champion Stakes-ben is kikapott így a nyugdíjazása mellett döntöttek.

Pályafutásának mérlege: 13 futás – 11 győzelem – 2 második helyezés, $677,177 pénzdíj,

pedig a Dewhurst megnyerése után kizárólag a csúcskategóriában versenyzett.

Nijinsky a lóversenysportban az lett, mint névadója (a híres balett táncos, Vaslav Nijinsky) a táncművészetben. A legnagyobbak egyike. Kitüntetéseivel Dunát lehetne rekeszteni, de minden idők egyik legmarkánsabb Derbygyőztesének tartják. Több könyv és film (A Horse Called Nijinsky) mutatta be történetét, de bor, sőt búza is viseli nevét, szobrai állnak több helyütt. A The Sun olvasói a „Horse of the Millennium” címmel tüntették ki.

“I think Nijinsky probably on his day was the most brilliant horse I’ve ever ridden” – mondta róla Lester Piggott.

Az amerikai Claiborne Farm-on kezdte meg apamén szolgálatait Nijinsky II néven. Utódait lehetetlenség felsorolni, de eddig 155 Stakes/Group nyerő ivadéka került a könyvekbe. Legjobb közülük talán Lammtarra, aki veretlenül jutott el addig az Epsom Derbyig, amit sikerrel oldott meg és a King George valamint az ARC sem okozott neki problémát, amivel nívós társaságba lépett. Seattle Dancer nevű fia yearlingként történő eladása mai napig fennálló világrekord, hiszen a mama az amerikai Hármas Korona nyerő, Seattle Slew anyja My Charmer. A rekordár nem kevesebb, mint 13,1 millió dollár. És hogy ki fizette a cechet? Naná, hogy Robert Sangster, Danny Schwartz Los Angeles-i üzletemberrel; Stavros Niarchos görög hajómágnással és Vincent O’Briennel társulva.

(Az előző csúcs $10.2 millió volt 1983-ban, amikor is Mohammed bin Rashid al-Maktum Northern Dancer – My Bupers származású, később Snaafi Dancer névre keresztelt méncsikóért fizetett ennyit.)

1992 áprilisában megöregedve, meggyengülve altatták el, hiszen 1985-től többször is szenvedett a rettegett laminitistől.

Nijinsky a galoppsport legfénylőbb csillagainak egyike, akinek neve örökre fennmarad a lóversenyzés egén.

A csodálatos festményeket a honestbettingreviews.com és a rohdefineart.com oldalakról vettük át. Nyitókép: famousracehorses.co.uk

süti beállítások módosítása