Isten éltessen, Turf királynője!

Minden idők legnagyobbja?

mark-metcalfe_getty-images-1024x576.jpeg

A kosárlabda kivételével nem jut eszünkbe első blikkre olyan sportág, ahol a rajongók ne tennék fel évről-évre ugyanazt a kérdést: ki a sportág valaha élt legjobbja?

A kosárlabda talán az egyetlen, ahol mindenki, egyhangúlag vágná rá: Michael Jordan.

A lóversenyzésben immár két éve nem kérdés mindez. Hogy miért? Számokkal fogjuk alátámasztani, de előbb ismerjék meg kicsit főszereplőnket.

Tíz esztendővel ezelőtt ezen a napon,  2011. szeptember 14-én a világhírű Coolmore tenyésztési birodalom ausztráliai telepén megszületett egy pej kanca. Még karrierje kezdete előtt átkerült a Magic Bloodstock Racing-hez. Apja, Street Cry maga is igazi klasszis volt 2000 méter körüli távokon, ráadásul korábban az Államokban is adott már egy szuperkancát (nem kisebb nevet, mint Zenyatta-t), de ekkoriban még nem sejthették, mekkora kincsre találtak a pej kancacsikó személyében.

Versenykarrierje (2014-ben) nem indul zökkenőmentesen, de 2015. április 11 lett az a nevezetes történelmi dátum, amikor is a szuperkanca utoljára kapott ki. Ezt követően 33 győzelmet aratott zsinórban. Ekkor írta át a rekordok sorát és ekkor szerzett magának milliós rajongótábort.

Ezek a rajongók egy sportcsapat szurkolóihoz hasonlóan ellepték a lelátókat beöltözve és élőképeket lobogtatva, ezzel egy hihetetlen, új színt víve a pályára. Nem csak Ausztrália, de immáron az egész világ lóversenyzése a lábai előtt hevert, nagyobb sztárrá tette csapatát, mint ahogy arról valaha álmodni mertek volna, európai és ázsiai pályák tucatja várja tűkön ülve, hátha valamelyiket végre megtisztelik a futtatók szerepeltetésével. Mindez egy két és fél éve tartó győzelmi sorozat eredménye, amely során mutatott teljesítményei magasan a többiek fölé emelik a turf királynőjét.

2019. április tizenharmadika lett a könnyes búcsú dátuma.

A hattyúdalnak a patinás, 1833-ban megnyitott Royal Randwick adott otthont, amelyet erre az alkalomra Royal RandWINX-re kereszteltek át, illetve fantasztikus ünnepi díszítésnek vetették alá. A kiválóság olyan búcsúztatást kapott, amilyenre még nem volt példa a világon. Ausztráliában a televíziók híradásai minden órában vele foglalkoztak, ráadásul Scott Morrison miniszterelnök felkérte a munkáltatókat, hogy ahol lehetséges engedélyezzék a búcsúfutam megnézését a dolgozók számára. Önmagában már ez elárulja mennyire hatalmas csoda ez a telivér.

Nem csak az árbócokon lengedeztek a Winx zászlók, hanem a 43,833 főre rúgó közönség nagy részének kezében is. A pályán mindenütt búcsúztató feliratok voltak olvashatóak. Sokan öltöztek – a legextravagánsabb Winx kiegészítőket is alkalmazva –  kékbe. Amikor megjelent a jártatóban, az égre repülőgépek kondenzcsíkokkal írták fel a nevét, és televíziós csatorna mikrofonjaira, a képernyő jobb sarkába, a logójuk mellé is felkerült a kanca neve. A futamok előtt a táblákat körbehordozó hölgyek, mindannyian Winx dresszét viselték. Valóban minden részlet a helyén volt. Igazán királyi fogadtatásban részesült.Amikor az utolsó győzelem után, a zsoké, Hugh Bowman a közönség elé vezette Ausztrália elsőszámú kedvencét, Tina Turner megaslágere, a „Simply The Best” üvöltött a hangszórókból, és a tv közvetítésben hosszú csend állt be, az égre pedig egy repülőgép a HALHATATLAN (immortal) szót festette.

A BÚCSÚNAK 32 OLDALAS KÜLÖNKIADÁST SZÁNÓ HERALD SUN WINXET MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB AUSZTRÁL SPORT IKONJÁNAK NEVEZTE KI.

A szerkesztőség csak mögé sorolta Heather McKay squash versenyzőt, Sir Donald Bradman krikettjátékost, Black Caviar-t és Rod Laver teniszbajnokot. Nem akármilyen névsor. (A négyszeres olimpiai bajnok úszó Dawn Fraser még a TOP 5-be sem fért be!) Ugyanezen lap azt írja:

“A MELBOURNE CUP LEÁLLÍT EGY NEMZETET, DE WINX LEÁLLÍTOTTA AZ EGÉSZ VILÁGOT.”

Az én feladatom nem az volt, hogy Winx-szel külföldre menjek és minél többet nyerjek vele, hanem az, hogy boldogan és egészségesen tartsam, ami talán sikerült is. Természetesen Ő életem lova, de mindannyian szerencsések vagyunk, akik láthattuk őt versenyezni. Emlékezetes nap volt. Jó eséllyel sosem fogom elfelejteni.” – mondta az egész napot szinte végig síró trénere, Chris Waller, akinek ráadásul a kanca búcsúajándékként a 100. Gr1-es győzelmét „ajándékozta”.

Minden idők talán legjobb versenylova közel 45 ezer helyszíni, és több tízmillió könnyeit törölgető néző szeme láttára távozott a  lóversenyzés nagyszínpadáról.

És, hogy miért Ő minden idők legjobbja? Jöjjenek a számok:

43 futás
37 győzelem
33 győzelem zsinórban
25 Gr1-es siker – világrekord
AUS$ 26,451,174 megnyert pénzdíj –  világrekord
83 Gr1-bajnokot győzött le –  világrekord

Utóbbi számadat az érdekes. A lovakat pusztán a szerint állíthatjuk sorba, hogy hány nagy bajnokot győztek le. Márpedig annyit senki sem, mint Ő.

Isten éltessen, Turf Királynője, isten éltessen, Winx!

Képek: The Championships twitter, Racing NSW twitter, World Horse Racing twitter

süti beállítások módosítása