A maraton Mozartja: Eliud Kipchoge

A kenyai pályaversenyzőként kezdte, 19 évesen a párizsi világbajnokságon úgy nyerte meg az 5000 métert, hogy a legyőzöttek között ott volt a kor talán két legnagyobb futója, Kenenisa Bekele és Hicham El Guerrouj.

61293bfd12b9cc0019633124.jpg

Meglepő módon azonban a várt folytatás elmaradt, vb-ken és olimpiákon is csak a dobogó alsóbb fokainak valamelyikére sikerült felállnia.

És az igazi pofon csak 2012-ben jött: a kenyai bajnokságon nem tudta kivívni az olimpiai indulás jogát.

El voltam keseredve, de tudtam, még nem égtem ki, hiszen ekkor is a világ nyolcadik legjobb 5000-es ideje az enyém volt – emlékezett erre később.

Összedugták a fejüket edzőjével, Patrick Sanggel (kétszeres vb, egyszeres olimpiai ezüstérmes akadályfutó), s úgy döntöttek, megpróbálkoznak a maratonnal. Jó döntés volt, hiszen ilyen sikersorozatra előtte senki nem volt képes. Tízből kilenc győzelem, ebből most már sorozatban nyolc, köztük a riói olimpián is – páratlan rekord.

Talán sokan emlékeznek arra is, hogy 2017-ben a Nike jóvoltából a Monzai Forma–1-es pályán három maratonista a Breaking2 akció keretében „laboratóriumi körülmények” között megpróbálta áttörni a kétórás álomhatárt, s Eliudnak mindössze 26 másodperccel kellett volna gyorsabbnak lennie.

Minden idők leggyorsabb maratonijának utolsó méterei:

A 37 éves kenyai 2018-ban megnyerte a London Maratont. Élete tizedik maratoni versenyét futotta, s ezek közül csak egyet veszített el, még 2013-ban, Berlinben lett „csak” második.

Ugyanebben az esztendőben 2:01.39-es világcsúccsal nyerte a Berlini maratont.  

kipchoge.jpg

Kipchoge vb-győzelme 5000 méteren 2003-ban (szoros versenyben legyőzve El Guerroujt és Bekelét), valamint 2016-os olimpia sikere már maratonon (alaposan leszakítva a teljes mezőnyt).

2019. október 12-én a bécsi Práter speciális pályáján, az "Ineos 1:59 Challenge" keretei között, először a történelemben teljesítette a 2 óra alatti maratonfutást 1:59:40-es idővel. Az eseményt kifejezetten számára hozták létre, de több okból sem számít hivatalos világcsúcsnak. Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sem ismeri el annak, 2019-ben az év férfi atlétájának választotta.

(Csak érdekességként egy közbevetés: az örökranglistán jelenleg 37 futó található 2:05-ön belüli egyéni csúccsal, közülük 24 etióp, 13 kenyai. A Föld többi kétszázegynéhány országa meg 0 futóval képviselteti magát.)

És, hogy miért került ma ezekre a hasábokra? Mert 1984. november 5-én született, azaz tegnapelőtt volt a 37. születésnapja.

Nyitókép: businessinsider.com

süti beállítások módosítása