Elég!

El a kezekkel az öttusától! #savepentathlon

gulyas_michelle.jpg

Ma délelőtt akadtunk erre az írásra a Racing Portalon, és mivel minden szavával egyetértünk, így megkértük a szerzőt, hogy engedélyezze az utánközlést. Az írást változatlan tartalommal közöljük:

Az öttusában zajló folyamatok, elhamarkodott (?) döntések miatt minden sportbarátnak, és minden lovat szerető embernek fel kell emelnie a szavát!

Adott egy tradicionális, az olimpiai játékokon 1912 óta szereplő – és nem mellesleg elképesztő magyar sikereket hozó – sportág, amellyel főként az elmúlt 30 évben a dilettáns vezetők úgy bántak, mint egy kézsérülést szenvedett gyerekkel. Addig operáltatták, míg a gyermek mára a karját egyáltalán nem tudja használni.

Az öttusasportot pontosan az emberi teljesítőképesség sokoldalúsága emelte arra a megtisztelő szintre, amelyet úgy tudunk legfrappánsabban megnevezni, hogy az öttusások a sportág polihisztorai” – mondta Nagy István agrárminiszter, amikor is november másodikát az öttusa gyásznapjának nyilvánította.

A sportág “nagykutyái” azt sulykolták az elmúlt hetekben, hogy a lovaglás kizárása már 2018 óta a szabályalkotó testület asztalán van. „A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) kivette a sportág programjából a lovaglást. Joël Bouzou, az UIPM alelnöke a L’Equipe francia sportnapilapnak megerősítette a brit Guardian erre vonatkozó keddi értesülését, és hozzátette, még nem dőlt el, hogy melyik sport kerül a lovaglás helyére. “A lovaglás akadályt jelent az öttusa fejlődésében gyakorlati és anyagi szempontból is. Már három éve gondolkodunk ezen a lépésen” – fejtette ki Bouzou. – írta az infostart november 3-án. Ma már szó sem esik erről.

Ennek ellenére ez a meccs szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy egyáltalán nem lefutott. Részlet a tegnapi MTI közleményből:

Az olimpiai bajnok Török Ferenc jogászként arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi és a magyar szövetség alapokmányában is meghatározott öt szám szerepel. Amíg egy adott szám szabályait változtatják, addig az még öttusa, de ha kivesznek egyet, az más már sportág, és az ellentmond az alapító okiratnak” – hangsúlyozta, majd azzal folytatta, hogy az alapokmányt önhatalmúlag megváltoztatni nem lehet, csak a közgyűlésnek van ehhez joga.

Számomra a tradicionális, akár száz éve élő és virágzó sportokba való mindenféle beavatkozás: BŰN.

Gondoljunk arra, amikor az 1829 óta futott Batthyány-Hunyady galopp nagydíjból egy tollvonással kizárták a hároméves lovakat. Miért? Miért nem tiszteljük őseink hagyatékát?

Amikor megmagyarázhatatlan indokokra hivatkozva érdekkörök vindikálják a jogot a legklasszikusabb, emberi tevékenységhez közeli, nagy hagyományú sportágak szakmai evidenciáinak megváltoztatását az a sporttal szembeni legnagyobb tiszteletlenség. A sport az a nemzetet összetartó, nemzetet felemelő és nemzetet egészségben tartó erő, amely mással nem pótolható”. – folytatja miniszter úr.

Nyitóképünkön látható Gulyás Michelle vb-bronzérmes vallomásában arról beszélt, miért jegyezte el magát örökre ezzel a gyönyörű sportággal, amely nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is embert próbáló. „Az öttusában a legnehezebb, egyszersmind a legszebb feladat, hogy húsz perc leforgása alatt olyan kapcsolatot alakítsunk ki a lóval, aminek eredményeképpen sikeresen teljesítjük a pályát.” – mondta az Indexnek.

Az fáj a legjobban, hogy éppen a lovaglás miatt szerettem bele az öttusába, és a sportágamtól az sem tántorított el, hogy négy éve egy lovasbukás miatt a kulcscsontomat törtem, a junior VB-n pedig éppen az ebben a számban elveszített jó sok pontom miatt nem lehettem dobogós. Sokat gondolkoztam azon, hogy merre vezet majd az utam, hogy ha a nemzetközi szövetség megmakacsolja magát és kitart a saját véleménye mellett, mert egyelőre nem tudom elhelyezni magamat egy lovaglástól megfosztott versenyformában. Nem újításellenes vagyok, hanem az értékek megőrzésének pártfogója.” – mondta a képen látható junior világbajnok, Erdős Rita az SzPress Hírszolgálatnak. 

erdos_rita.jpg

Ez a harc nem csak az öttusázóké,

hiszen pár éve például, az első olimpia óta programon lévő birkózásnak rezgett a léce. Mi lesz a következő? Ha a ló ellenszegül legközelebb egy díjugrató számban, töröljük azt is az olimpiáról? Vagy töröljük teljesen az öttusát, mert meglehetősen veszélyes azzal a vékony fegyverrel a másik szeme előtt hadonászni? Akkor persze töröljük az összes vívószámot is!

Nyilvánvalóan nem használt a sportág népszerűségének a tokiói sajnálatos esemény. Semmi baj nincs azzal, ha az illetékesek megpróbálnák az öttusát még jobbá, még élvezhetőbbé, a lovat féltők számára is  vonzóbbá tenni. Ezzel semmi gond nincs. Változtassanak a lovaglás szabályain,  de ne töröljék azt első felindulásból vagy bármilyen érdekből.

Mit képzelnek magukról azok az emberek, akik egyáltalán veszik a bátorságot, hogy ilyen eszement ötletekkel rukkoljanak elő?

marosi_adam_1.png

Marosi Ádám az RTL Klub híradójában

A világsajtó szerencsére nagy terjedelemben foglalkozik a tényleg világszintű – elsősorban versenyzői – tiltakozással. A tegnapi, Nemzeti Lovardában tartott „kiállás” vélhetően példaértékű nem csak az öttusa, hanem ez egyetemes magyar sport történetében. Serdülőkorú versenyzőtől a sportág első emberéig egybehangzó a szándéknyilatkozat és az akarat:

lovaglás nélkül nincs öttusa.

Dilettáns vezetők nélkül viszont van!

Sereg András (Főszerkesztő, Racing Portal) , kép: Index, SzPress

#savepentathlon

süti beállítások módosítása