Ki az a Yoshito Yahagi?

Avagy mit érdemes tudni az idei Breeders' Cup duplázójáról?

100620-large.jpeg

A japánoknak híresen pechük van a Prix de l'Arc de Triomphe-on, amit a számtalan Európába küldött klasszis egyik sem tudott még elhódítani. És híresen pechük volt a Tenyésztők Kupáján is, aminek közel negyven éves története során soha nem született még japán győzelem - egészen mostanáig, amit rögtön követett is a második.

A történelmi áttörést Loves Only You szállította a Breeders' Cup Filly & Mare Turf-ön. Hihetetlen meglepetésről nem beszélhetünk, hiszen az ötéves kanca hazája nagy nevei közé tartozik, olyan sikerekkel pályafutása éveiből, mint a Yushun Himba (Japán Kancadíj) vagy a Queen Elizabeth II Cup, ettől függetlenül Yahagi (és lovasa, Yuga Kawada) bizonyára már így is ünneplések közepette tértek volna haza.

A ráadás azonban csak ezután következett; Marche Lorraine 102 dolláros tétosztaléka ugyan nem arra utalt, hogy beleszólhat a Distaff végjátékába, ezt azonban láthatóan sem a kanca, sem a nyeregben ülő Oisin Murphy nem vették figyelembe és a hétvége legszorosabb befutójában elorozták a hazaiak elől egyik legfontosabb kupájukat.

100636-large.jpeg

Oisin Murphy ünnepel a Distaff után

Érdekesség, hogy mindkét ló a hokkaidói Northern Farmon nevelkedett, akik természetesen Yoshito Yahagival együtt bevonultak a történelemkönyvekbe. Ami másoknak majd negyven év alatt sem sikerült, azt Yahagi egy nap alatt véghezvitte - ennél jobb apropó nem is kell, hogy kicsit bemutassuk a trénert.

Hiszen megkockáztatjuk, hogy olvasóink közül jónéhányan még soha nem találkoztak ezzel a névvel, de abban egészen biztosak vagyunk, hogy nem sokan tudnánk lovakhoz kötni - pedig nem először tér már vissza a győztesek körébe.

1961. március 20-án született Tokióban, tréneri engedélyt azonban csak 2004-ben szerzett, az idő mégis igazolta, hogy semmiről sem maradt le. Első Gr1-diadalát 2010-ben ünnepelte, mikor Grand Prix Boss elsőként száguldott át a kétéveseknek kiírt Asahi Hai Futurity Stakes célvonalán.

A ló a következő szezonban az NHK Mile Cup-ot is elhozta a trénernek, valamint ekkor kezdte meg pályafutását és szerezte meg első topsikerét Deep Brillante, aki egy évre rá első derbygyőztese lett. Az ezt követő fél évtizedben be kellett érnie "kisebb" sikerekkel, egyedül Real Steel törte meg a csendet a Dubai Turf aranyérmével 2016-ban.

73230-large.jpeg

Az igazi berobbanás 2018-ban kezdődött; Mozu Ascot szállította a régóta várt ötödik Gr1-kupát, amihez rövidesen a mára már jóval ismertebb Lys Gracieux (a képen) csapta hozzá a hatodikat.

2019 pedig már nagybetűs Aranyév volt: Lys Gracieux három kiemelt győzelemmel gazdagította trénerét, köztük a Cox Plate-tel a déli féltekéről, Loves Only You hazaért a Yushun Himba-ban (Oaks) és debütált az a Contrail, aki 2020-ban aztán Japán lóverseny-történelmének nyolcadik Hármas Korona-bajnoka lett.

Mostanra összesen 18 Gr1-sikert számlál négy kontinensen, valamint háromszor lett bajnok tréner hazájában. Ugyan ezt a kétségkívül tartalmas tizenhét évet még nehezen hasonlíthatnánk össze Andre Fabre vagy Lester Piggott életművével, az biztos, hogy nem a semmiből duplázott a Tenyésztők Kupáján.

És ha meghallják Yoshito Yahagi nevét, mostantól remélhetőleg Önöknek is eszébe jut néhány kiváló klasszis. Holnap a felkelő nap országának ikonikus futamával, a Japan Cup-pal jelentkezünk.

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása