Hét napos sorbanállás egy galoppfutamért? Simán!

Ahogy minden évben, idén is Nakayamában ér véget a mamutdíjazású versenyek sora a galoppsportban.

sp-horse-a-20151228.jpg

Következik az Arima Kinen, amely a legkülönlegesebb galoppfutam a sportágban. Mára már többen másolták ugyan, de ez volt az első olyan verseny, ahová a rajongók szavazataikkal lovakat juttathatnak be. (Tízet a tizenhatból.)  Vita persze sosem szokott lenni, hiszen nyilvánvalóan a legjobb lovak a legnépszerűbbek, de mindig visszajelzést ad a szervezőknek a voksok aránya.

Idén a három fő kedvenc egyaránt 200 ezer szavazat felett kapott!

Efforia, Chrono Genesis, és Titleholder ennek győztesei. Efforia 260,742-es szavazatszáma ráadásul hatalmas rekord. Több, mint 46 ezerrel haladja meg az eddigi, tavaly felállított csúcsot, amikor is Chrono Genesisre szavaztak 214 ezren. (Idén még többen! Több, mint 240 ezren szavaztak rá. Győzelme esetén szép lenne a búcsúja, hiszen ez lesz a kanca pályafutásának utolsó megmérettetése.) A Japan Cup friss bajnoka, Contrail nem indul, hiszen azzal a győzelemmel befejezte versenypályafutását és ménesbe vonult.

Az 1956-ban indult verseny tehát egyfajta All-Star gálának is nevezhető, de mégsem olyan értelemben, mint mondjuk a kosárlabdában, ahol a közönség szórakoztatásáért bemutatott „túlspilázott elemek” sokszor kihagyott kosárhoz vezetnek, hiszen ez egy kőkemény, 2500 méteres futam lesz, ahol a győztes telivér gazdája 300 millió jennel, hozzávetőleg 2,8 millió amerikai dollárral fog gazdagodni.

A karácsonyi időpont bombasiker. A pálya 156 ezer férőhelyes (!). A nézőszám általában 120 ezer szokott lenni, de járványügyi korlátozások miatt idén még 10 ezret sem fogja elérni. Ennek ellenére ez az a futam amely toronymagasan a legmagasabb fogadási forgalmat generálja.

Az egész világon.

A Japan Racing Association versenypályáira a belépődíj 200 jen, kevesebb, mint 2 USD. Ez mindig ennyi, független az aznapra kiírt versenyek besorolásától. A rajongók, akik meg akarják szerezni ideális, legjobbnak vélt helyeket, a kapuk mellé/elé özönlenek és hosszú sorokba állnak miközben azok nyitására várnak.

Igen. Az Arima Kinen napján (is) ezrek szoktak órákon, sőt napokon át sorban állni és arra várni, hogy a kapuk reggel 7.30-kor kinyíljanak. Az a személy, aki 2015-ben elsőként állt a kapuban, hét napot és éjszakát töltött a sor elején táborozva. Ez idén nyilvánvalóan nem lesz így.

A Tweet a Japan Cup előtt készült, de az Arima Kinenen ugyanez a helyzet.

A futamhoz kapcsolódó számok egészen elképesztőek. Az Arima Kinen összfogadása 1972-ben érte el először a 10 milliárd jent (10 millió USD), és 1996-ban a 87,51 milliárdos JPY (840 millió USD) rekordot, amikor a lóversenysport Japánban igazán felvirágozott.

Dollárban kifejezve ez szinte biztos, hogy világrekord az egyetlen futamra feltett összeget illetően.

Az elmúlt években átlagosan 40 milliárd jen (380 millió USD) körül alakult a fogadási forgalom. Érdemes összehasonlítani a Japan Derbyvel, amely a második legnagyobb bevételt generálja a maga 25 milliárd jen-jével (230 millió USD). 

Szintén érdemes ezeket a számokat nemzetközi öszehasonlításba is helyezni: az angliai Grand National forgalma 100 millió GBP (170 millió USD) körül mozog, míg a Melbourne Cup totója Ausztráliában 2016-ban valamivel 150 millió dollár (120 millió USD) alatt volt. 

A számokat a www.skyracingworld.com 2016-os cikkéből vettük, így ezek azóta jelentősen magasabbak lehetnek. 2020-ban 46 milliárd jen, azaz 132 milliárd forint volt ez - a magyar ésszel felfoghatatlan - bevétel.

A mezőny ugyan nem nemzetközi, hiszen csak japán tréningben álló lovak állnak starthoz benne, de a mi világért ki nem hagynánk. Start karácsony másnapján, azaz december 26-án 7 óra 25 perckor.

Kellemes Ünnepeket kívánunk!

Nyitókép: Japan Times

süti beállítások módosítása