Nem mind arany, ami fénylik

Következzék a ma születésnapos Angelo Taylor története.

beijing-olympics-athletics-mens-400m-hurdles-1.jpg

Alighanem kevés olyan atléta van a világon, aki 400 méteren mindkét „műfajban” világklasszis: síkon 44.05, gáton 47.25 az egyéni csúcsa. Nyert világversenyeken kilenc aranyat, mégis "csak" háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok. Pedig ő maga ártatlan volt. No, azért nem mindenben. Mai hősünk és antihősünk: Angelo Taylor.

Az 1978-ban Albanyban (Georgia) ezen a napon született nem csak gátfutó, 20 évesen robbant be a nemzetközi élvonalba, az 1999-es sevillai világbajnokságon a 4x400-as váltóval aranyérmet szerzett. Ugyanígy a 2000-es Sydney-i olimpián és a 2001-es edmontoni vb-n is.

Csak éppen egyik aranyat sem tarthatta meg.

A világbajnoki címeiről Antonio Pettigrew, az olimpiai bajnokságáról meg Jerome Young miatt kellett lemondania, csapattársairól ugyanis utólag kiderült, hogy doppingoltak.

Szerencséjére az ausztrál városban 400 gáton begyűjtött azért egy aranyat. Az olimpia után viszont egy hosszú, sérülésekkel, betegségekkel tűzdelt szakasz következett pályafutásában, egyedül a 2004-es athéni játékokra tudta magát kvalifikálni, de ott az elődöntőig jutott csak 400 gáton. Csillaga aztán 2007-től emelkedett fel újra: Oszakában vb-t nyert a váltóval, egyéniben pedig (síkon!) bronzérmet.

Első egyéni olimpiai aranyát óriási csatában, a kedvezőtlen egyes pályán futva nyerte:

A pekingi ötkarikás játékokon (2008) a stafétával és gáton is olimpiai bajnok lett, majd a berlini (2009) és a tegui (2011) világbajnokságon újra a váltóval nyert világbajnokságot, sőt még a londoni olimpián (2012) is nyerési esélyük volt, de elszúrták és kikaptak a bahamai négyestől.

Bár az elvett aranyak miatt pechesnek is tarthatjuk Angelót, a legjobb korszakát (2007–2009) illetően viszont mázlistának, hogy egyáltalán versenyezhetett. 2005-ben ugyanis bíróság elé került, mert két 15 éves lányt elcsábított. Szerencséjére a bíró nem volt túl szigorú, s a kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolata miatt csak három év börtönre ítélte – azt is felfüggesztve. Vélheten azért, mert bűnösnek vallotta magát.

48.jpg

A jelek szerint Taylorra is, mint sok férfira, igaz az a mondás: a gatyájában hordja az eszét... Vagy legalábbis hordta, mert a kiváló atléta, ma feleségével és ikerfiaival él Atlantában.

Kép: AP Photo/Greg Baker, www.ncertpoint.com

süti beállítások módosítása