2021 tíz legemlékezetesebb NBA-pillanata

Nézzük miket választottunk mi a TOP 10-be.

bucks_champion.jpg

  1. BEN SIMMONS KÁLVÁRIÁJA

A Hawks elleni második kör hetedik mérkőzésén tetőző Simmons-passzivitás nem múlt el következmények nélkül: miután Doc Rivers és stábja kérdőre vonja a játékost teljesítménye miatt, ő kijelenti, hogy többé nem szeretne a csapat tagja lenni. Ezt követően kihagyja a szezon előtti edzőtábort, és benyújta cserekérelmét. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a nézeteltérés nem fog rendeződni a szezonkezdetig, a liga bejelentette, hogy minden kihagyott mérkőzése után fizetésmegvonás jár. Mivel a két fél viszonya azóta sem rendeződött, így ez még mindig érvényben van, és bár Simmons papíron "sérült", mindenki sejti, hogy nagy valószínűséggel a Hawks elleni, hírhedt utolsó meccses teljesítménye volt az utolsó, amire emlékezhetünk róla Sixers-mezben.

Simmons passzivitása a sorsdöntő hetedik meccsen:

  

 

  1. AZ ATLANTA HAWKS SZTORIJA

A tavalyi szezon egyik meglepetéscsapata a Trae Young vezette Atlanta Hawks volt. A szezont igen gyengén,14-21-es mérleggel kezdő Hawks márciusban megvált vezetőedzőjétől, Lloyd Piercetől, akit a későbbi sikereket hozó Nate McMillan váltott. McMillan vezetésével végül a csapat játéka a leglátványosabbak közé emelkedett, mellé pedig az eredmények is jöttek. A szezon végül a Bucks elleni főcsoportdöntőben, hat meccsen ért véget számukra. Az edzőváltást követően a csapatban végbement változásokat korábban egy hosszabb írásban részleteztem. 

  1. A LOS ANGELES LAKERS SZEZONJA IDŐ ELŐTT VÉGET ÉR

A 2020-as bajnoki címet követően a Brooklyn Nets mellett a Los Angeles Lakerst tartották a legesélyesebbnek a bajnoki cím elhódítására. A szezon azonban közel sem úgy alakult számukra, ahogyan ezt elképzelték: a LeBron James és Anthony Davis vezette csapat legtöbbször legalább egyik, de sokszor mindkét vezére nélkül volt kénytelen maradandót alkotni, így pedig nem sok babér teremhetett számukra. Az ágyéksérüléssel egész szezonban bajlódó James a csapat utolsó 29 alapszakasz meccséből csak ötször tudott pályára lépni, Davis pedig két hónapot volt kénytelen kihagyni achilles húzódása miatt. A folyton az egészséget váró csapat végül nyugat hetedik helyén, 42-30-as mérleggel zárt, az újdonsült play-in rendszerben a Warriorst kiejtve az első körben a későbbi döntős Phoenix ellen hat meccsen alulmaradtak, miután 2-2-nél Davis újabb sérülést szenvedett.

  1. A PLAY-IN RENDSZER MEGJELENÉSE

A tavalyi szezonban bevezetésre került a play-in struktúra, amely azt jelentette, hogy csak a konferenciák első hat csapatának van bérelt helye a rájátszásban, a 7-10. helyeket elfoglalók pedig egy selejtező keretein belül vívják ki a playoff-helyeket. A 7-8. helyezettek mérkőzésén a győztes azonnal a rájátszásba jut, a 9-10. helyezettek győztese pedig a 7-8. helyezettek csatájának vesztese ellen vívhatja ki a másik kiadó helyet. A tavalyi szezonban nyugatról a 7. Lakers és a 9. Grizzlies, míg keletről a 7. Boston és a nagy hajrával a 8. helyre befutó Wizards jutott be a rájátszásba. A rendszer a következő szezonokban is folytatódik, így idén is hasonló módon kerül eldöntésre a két utolsó playoff-csapat személye.

  1. 28 ÉV UTÁN DÖNTŐBE JUT A PHOENIX SUNS

Csaknem három évtizedet követően jutott ismét el a végső megmérettetésig egy NBA-szezonban a Phoenix Suns csapata. A tavalyi szezont 51-21-es mérleggel nyugat második helyén zárva előbb az első körben a szenvedő Lakerst (4-2) majd a Denvert (4-0), a konferenciadöntőben pedig a Los Angeles Clipperst (4-2) fektették két vállra, a döntőben azonban a nagy erőre kapó Milwaukee Bucks nagy falatnak bizonyult. Összességében a szezon egyik legnagyobb szenzációjának számító, Monty Williams vezette csapat 1993 után jutott először nagydöntőbe, akkor Charles Barkleyék Michael Jordanékkel szemben maradtak alul a döntőben. Legutóbb 2010-ben voltak ehhez a közelebb, akkor a bajnok Lakers parancsolt megálljt a konferenciadöntőben nekik. De ahogyan az idei teljesítményüket és szezonjukat nézzük, valószínűleg nem kell újabb szűk három évtizedet várniuk a következő nagydöntőjükre. A Suns pazar átalakulásáról egy hosszabb posztban írtam korábban.

  1. A NETS-BUCKS LEGENDÁS HÉT MECCSE ÉS DURANT BELÓGÓ LÁBA

A keleti konferencia két legerősebbnek titulált csapata a második körben botlott egymásba, hogy aztán egy évekig beszédtémává váló sorozatot játsszanak egymással. A sorozat első mérkőzésének első percében megsérülő James Harden kiesését követően is magabiztos győzelmeket aratott hazai pályán a Nets, majd Irving sérülésével már nem bírtak el, a Bucks pedig megérezte a vérszagot, 2-2-re egyenlítették az állást. Az ötödik meccsen aztán olyat láttam, amit előtte még soha: Kevin Durant minden egyes másodpercet a pályán töltve, egy 49-17-10-es tripla-duplával vezette győzelemre övéit, és nem vagyok abban biztos, hogy látok-e még valaha ennél dominánsabb teljesítményt kosárlabdamérkőzésen...A hatodik meccset megnyerve végül hetedik meccset harcolt ki a Bucks, melynek végjátéka legendássá vált. A Holiday-Middleton-Antetokounmpo triót Durant egymaga ellensúlyozva tartotta életben csapata reményeit, végül az utolsó kosaránál egy másodperccel a vége előtt a cipője orra hozzáért a triplavonalhoz, így a potenciális szériagyőzelmet jelentő kosár helyett következhetett a hetedik meccs hosszabbítása - ahol a Bucks jutott tovább. Az egész széria alatt Durant (35-11-5) és Giannis (32-13-4) átlagai megmutatják mennyire volt kiegyensúlyozott ez a párharc - nem mellesleg a világ jelenlegi két legjobb játékosával. A hetedik meccs őrült végjátéka:

 

  1. STEPH CURRY MEGDÖNTI RAY ALLEN TRIPLAREKORDJÁT

Néhány héttel ezelőtt megtörtént az, amivel kapcsolatban nem az volt a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem hogy mikor: a MSG-ben Steph Curry megdönti Ray Allen 2973 bedobott triplás rekordját, ezzel ő lett minden idők legtöbb hármasát értékesítő NBA-játékosa. Allennek ez a szám 1300 mérkőzés alatt jött össze, Curry ezt több, mint ötszázzal kevesebb (789) mérkőzésen múlta felül, abszolút helytálló a "game changer" kifejezés rá. Azóta néhány napja, a Denver Nuggets ellen átlépte a háromezres határt is, az NBA történetében először. Curry 2974., rekordot jelentő bedobott hármasa:

 

  1. RUSSELL WESTBROOK MEGDÖNTI OSCAR ROBERTSON REKORDJÁT

2021 tavaszán a Wizards - Hawks mérkőzésen újabb all-time rekorddöntésnek lehettünk szemtanúi. Russell Westbrook ugyanis megszerezte pályafutásának 182. tripla-dupláját, megelőzve ezzel az eddig megdönthetetlennek hitt, Oscar Robertson által 47 éve tartott rekordot. Westbrook aztán a bajnoki cím reményében nyáron Los Angelesbe igazolt, azóta pedig továbbra is töretlenül üldözi a kétszázas álomhatárt, jelenleg 192-nél tart, és a most futó szezonban is neki van a legtöbb, szám szerint nyolc. Westbrook rekorddöntése után egy hosszabb írásban hoztam érdekességeket egyedülállóságával kapcsolatban. A rekordot jelentő lepattanó a Hawks ellen:

 

  1. GIANNIS CSÚCSFORMÁJA A DÖNTŐBEN

Az Antetokounmpo vezette Bucks a döntőbe jutva a Phoenix Suns-szal találta magát szemben, akit végül hat meccsen, 4-2-re le is győzött. A siker nagyban köszönhető volt a "Görög Szörnynek", aki rögtön első döntője során minden idők egyik legdominánsabb teljesítményét nyújtotta a Finalsben: Antetokounmpo 35 ponttal, 13 lepattanóval, 5 gólpasszal és 2 blokkal zárta átlagban a döntő meccseit, ezzel persze bőven kiérdemelve a Finals MVP címet is. Számos fontos pillanatra emlékezhetünk tőle a döntőben, így például minden idők egyik leghatalmasabb blokkjára az ötödik meccs végén Aytonon, vagy az utolsó, hatodik meccsen nyújtott teljesítményére, ahol 50 pontot és 14 lepattanót szerezve hazai közönség előtt gyűjthette be az ötven éve várt bajnoki trófeát Milwaukee városának. Giannis előtt soha senki nem átlagolt döntőben legalább 30 pontot, 10 pattanót és 5 gólpasszt úgy, hogy 60% felett célozzon mezőnyből. Ráadásul a 2000-es években, azaz az utolsó húsz évben rajta kívül csak négy játékos átlagolt 35 pont felett a döntőkben: Shaquille O'Neal (2000, 2002), Allen Iverson (2001), LeBron James (2015) és Kevin Durant (2017), hozzájuk csatlakozott tavaly Giannis Antetokounmpo.

 

  1. MILWAUKEE VÁROSA FÉL ÉVSZÁZAD UTÁN ÚJRA BAJNOKI CÍMET ÜNNEPEL

Az NBA 2020-21-es szezonjának döntőjében 4-2-re felülmúlva a 28 év után először döntőbe jutó Phoenix Suns csapatát a Milwaukee Bucks 50 év után először ünnepelhetett bajnoki címet. A döntő hatodik meccsén Giannis Antetokounmpo legendás, ötven pontos teljesítményével 1971 után először lett NBA bajnok a Bucks. Utoljára a Kareem Abdul-Jabbar és Oscar Robertson által vezetett csapat a Baltimore ellen szerezte meg első, az idei szezonig utolsó bajnoki címét. Ennél több időt egyik másik csapatnak sem kellett várnia következő bajnoki címéig.

Ez volt idei utolsó írásunk! Boldog Új Évet kívánunk!

süti beállítások módosítása