LeBron varázsolt, de egy szerb center nevétől is hangos a liga

LeBron James régi fényében tündököl, DeRozan történelmi tette, Brown karriercsúcsa ...avagy ezt történt az NBA 10. játékhetén.

625.jpg

Greg Monroe a hét elején a Minnesota Timberwolvesban kapott egy tíznapos szerződést, hétfőn pedig a Boston Celtics elleni pályáralépésével biztossá vált, hogy az idei szezon minden idők legtöbb játékosát megmozgató idénye lett, ő volt ugyanis az 541. játékos, aki perceket kapott egy csapatban, megdöntve ezzel a 2017-18-as és a tavalyi, 2020-21-es szezon rekordját, amikor 540 különböző játékos lépett pályára az idény folyamán. És még csak alig vagyunk túl a karácsonyon, hát ilyen egy furcsa helyzetet idéz elő a pandémia…

Hétfőn őrült végjátékban a nemrég visszatérő Ja Morant dudaszós kosarával az utolsó pillanatban győzte le a Memphis Grizzlies a Phoenix Sunst, ezzel az idei szezonban ők az egyetlen csapat, akinek sikerült a liga két eddigi legjobb csapatát, a Sunst és a Golden State Warriorst is megverniük.

Bár az NBA hivatalos, legfrissebb MVP-rangsorában még – köszönhetően Steph Curry és Kevin Durant űrkosárlabdájának – csak a harmadik helyen áll a tavalyi Legértékesebb Játékos, Nikola Jokics, viszont a szerb center úgy tűnik, ezen mihamarabb változtatni kíván.

A hét elején két egymást követő meccsén is elért legalább 25 pontot, 20 lepattanót és 5 gólpasszt.

A Clippers ellen 26-22-8-as, majd a Hornets elleni 29-21-5-ös teljesíténye olyannyira egyedülállóan kimagasló, hogy egészen 33 évet kell visszamenni az időben, hogy találjunk egy másik olyan játékost, aki két egymást követő meccsén is elérte a 25-20-5-ös teljesítményt. Charles Barkley, 1988 novemberében játszott két ennyire klasszis meccset egymás után, a Philadelphia 76ers játékosaként előbb a Lakers ellen hozott egy 31 pontos, 23 lepattanós, 6 gólpasszos meccset, majd a Portland ellen 41 ponttal, 22 lepattanóval, 5 gólpasszal (és egyébként 6 labdaszerzéssel!) vezette győzelemre csapatát. Jokicsnak egyébként ez volt karrierje során a hatodik 20+ pontos és 20+ lepattanós meccse, ezzel megdöntve a Denver korábbi franchise rekordját: az eddigi legtöbb ilyen meccsel Marcus Camby rendelkezett, ő ötször szerzett legalább húsz-húsz pontot és lepattanót egy mérkőzésen Nuggets mezben.

Továbbra is szenved a Portland Trail Blazers: a hetet győzelem nélkül, 0-3-as mérleggel zárták, utolsó tíz meccsükből pedig nyolcat is elveszítettek. Kedden a Mavericks ellen 132 pontot kapva kapott ki a csapat, ami talán nem is lehet meglepő, ha azt látjuk, hogy a Kristaps Porzingis vezette Dallas 57% felett dobott a találkozón. A Blazers az ennél 15%-kal rosszabb dobóteljesítményével nem maradhatott sokáig partiban. A Doncic nélkül felálló Mavs olyasvalamire volt képes, amire korábban nagyon régen volt példa: ennyi pontot ilyen szintű hatékonysággal egyetlen másik csapat sem dobott Portlandben a Blazers ellen 1987 óta. Legutóbb a Spurs 1987 áprilisában (144 pont, 59.8%), majd nem sokkal előtte egyébként a Lakers is (140 pont, 60.9%) képes volt hasonlókra az oregoni csapat ellen idegenben.

Szerdán a Los Angeles Lakers megtörte ötmeccses nyeretlenségi szériáját, és ha bár nehezen is, de pontgazdag mérkőzésen le tudták győzni a Houston Rockets csapatát. Az este ismét LeBron Jamesről szólt, aki amellett, hogy zsinórban ötödször lépte át a harmincpontos határt, átlépte a 36.000 pontot is az NBA-ben, ezzel tovább folytatja az örökranglista csúcsán trónolók (Abdul-Jabbar és Malone) hajszolását. Külön érdekesség, hogy nem csupán a 36.000 pontot elérők között a legfiatalabb, hanem szó szerint mind a harminchat darab „ezres” mérföldkövet ő érte el a legfiatalabb korban, ezeket a csúcsokat pedig egyenként is minden ezres elején ő tartja. Ha valaki harminc év múlva megkérdezi, hogy mekkora játékos volt LeBron James, elég lesz csak erre az őrült adatra gondolnunk vele kapcsolatban. Nem beszélve arról, hogy Anthony Davis sérülése óta túlzás nélkül MVP formában játszik 37 évesen…

Ugyanehhez a mérkőzéshez köthető egy újabb ritka érdekesség: a Lakers houstoni győzelme során mind LeBron James (32-11-11), mind Russell Westbrook (24-12-10) tripla-duplát szerzett, csapattársak pedig ugyanazon a meccsen nem sokszor szoktak ilyesmit csinálni.

A liga fennállásának 75 évében ez volt a tizennegyedik ilyen alkalom,

ezelőtt utoljára 2021 márciusában egy Pistons-Raptors meccsen Mason Plumlee és Dennis Smith Jr. volt képes ugyanerre. A Lakers történetében sem sokszor fordult elő hasonló, ez volt a harmadik csapattársak által egyidejűleg szerzett TD az arany-lila történelemben: legutóbb 2018-ban a Lonzo Ball-LeBron James tandemnek sikerült ugyanez a Hornets ellen, előtte viszont az első ilyen alkalom egy 1982-es Lakers - Pistons mérkőzésen történt, ahol Magic Johnson és Kareem Abdul-Jabbar gondoskodott a történelmi tettről. Láthatjuk, hogy James neve többször is előfordul ezen a listán, de ha már itt tartunk, Russell Westbrooknak sem ez az első szereplése itt: 2019-ben még a Thunder színeiben a Portland ellen Paul George-dzsal karöltve értek el külön-külön legalább tíz egységet a főbb statisztikai mutatókban. Jamesen és Westbrookon kívül egyébként csak Jimmy Butler és Bam Adebayo csinált egynél többször ilyet, a Miami Heatben ők ketten párban kétszer is képesek voltak rá (2019 és 2021). James és Westbrook dupla tripla-duplájának főbb eseményei:


Szintén a szerdai játéknaphoz kapcsolódik, hogy Steph Curry lett az NBA történetének egyetlen játékosa, aki átlépte a 3000 bedobott triplát. A mérföldkövet a Denver Nuggets ellen, egyébként csúnyán elbukott mérkőzésen lépte át. A meccset egyébként rá nem valló, passzív stílusban és hideg kézzel kezdte a triplarekorder: az első félidőt mindössze két ponttal, 1/6-os mezőnymutatóval és 0/5 triplával és 4 eladott labdával zárta, azonban a második félidőben sikerült kozmetikáznia és végül 23 ponttal és 5/14 bedobott hármassal zárt. A harmadik negyed elején bedobott triplájával beállította saját rekordját, mely szerint egymást követő 157 mérkőzésen volt eredményes legalább egyszer a triplavonalon túlról. Ezt a következő meccsén meg is döntötte, így az ő nevéhez fűződik (továbbra is) az egymást követő legtöbb meccsen bedobott tripla. A mérkőzést azonban így sem sikerül megnyerniük, a Jokics vezette denveriek bár az utolsó negyedben alaposan kiengedtek, de végig vezetve győzni tudtak a ligaelső otthonában.  Az NBA történetének első háromezredik triplája egy játékostól: 

A hét egyik üde színfoltja volt a Lakers-Grizzlies mérkőzés, ahol a második félidőben 14 pontos hátrányból fordítva tudott nyerni a memphisi csapat. A meccs Ja Morant és LeBron James dobópárbajáról szólt, a Grizzlies fiatal sztárja 41 pontja mellé leszedett 10 lepattanót is, míg James 37 pontja mellé lekapott 13 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is, tette ezt ráadásul úgy, hogy 8 triplát is bedobott kintről. A Morant vezette Grizzlies ellen azonban ez sem volt elég – a második félidőben egymaga 25 pontot szerzett, az utolsó hat percben gyakorlatilag csak ő dobott pontot. Morant lett ezzel az első Grizzlies-játékos, aki egy szezonban egynél több 40+ pontos meccset is tudott hozni, érdekesség, hogy ezt mindkétszer a Lakers ellen sikerült hozni, így ő lett az NBA egyetlen olyan játékosa, aki egy szezonban többször is átlépte a negyvenes határt James ellen. Morant és James dobópárbaja:  


Az év utolsó napja is LeBron Jamesről szólt: a Lakers az idei szezon legnagyobb különbségű győzelmét aratta az idén nagyon is gyengélkedő Portland ellen, James pedig kevesebb, mint 30 perc alatt (!) egy újabb, korát meghazudtoló teljesítményt rakott le a parkettre: a meccset végül 43 ponttal és 14 lepattanóval zárta, ezzel pedig a minap 37 évessé váló játékos a legidősebbek között van, aki egy meccset legalább 40 ponttal és 10 lepattanóval zárt: csak Michael Jordan, Kareem Abdul-Jabbar és Karl Malone volt képes ilyenre Jamesnél idősebb korában. LeBron teljesítményében az a pláne, hogy mindezt eladott labda nélkül hozta, rajta kívül pedig 35 év felett csak Jordannek volt olyan, legalább negyven pontos meccse, ahol egyszer sem adta el a labdát, neki mondjuk volt ilyenből három is. Nem utolsó sorban A Király öt hármast is bedobott, így ő lett az NBA történetének első olyan játékosa, aki harminc percnél kevesebb játékidő alatt egy 40-10-es, legalább öt triplás meccset tett be a közösbe. De ha még nem lenne elég: szombat hajnali, a Portland elleni 43 pontjával átlépte a Blazers ellen pályafutása során az 1000 dobott pontot, és mivel ezt a határt már 19 különböző csapat ellen is át tudta lépni, így megdöntötte Abdul-Jabbar rekordját, aki korábban 18 csapat ellen tudott szerezni legalább ezer pontot karrierje során.

Magyar idő szerint nem sokkal az újév előtt, a Chicago Bulls a Pacerst győzte le kiélezett végjátékban. Bár a Pacers az utolsó percekben Sabonis és LeVert pontjaival és fontos támadólepattanóival fordítani tudott, az utolsó másodpercekben mégis a Bulls szerezte meg a győzelmet, köszönhetően DeMar DeRozan pazar, egy lábról elengedett hármasának. A Bulls szurkolói régóta vártak már hasonlóra, hiszen legutóbb 1997-ben, egy bizonyos Michael Jordan nyert meg hasonlóképpen, dudaszós triplával egy meccset az alapszakaszban. DeRozan aztán rögtön másnap, a Wizards ellen megismételt dudaszós győztes dobását, ilyenre pedig soha korábban nem volt példa az NBA-ben. Bár Larry Bird megtette azt, hogy két egymást követő meccsen az ő dobásával nyerte meg a meccset a Celticsnek, de tekintve azt, hogy ez egy back-to-back meccs volt DeRozan és a Bulls számára, ilyet korábban soha senki nem tett. A Bulls sorozatban hét győzelemnél jár, DeRozan történelmi 24 órája az NBA-ben: 


A hét utolsó játéknapján bár a Thunder kikapott a Dallastól, de az OKC fiatal újonca, Josh Giddey történelmet írt: 17 pontjával, 13 lepattanójával és 14 gólpasszával egy elég vaskos tripla-duplát rakott össze, ráadásul ezzel ő lett az NBA történetének legfiatalabb játékosa, aki elérte a kétszámjegyű értéket három statisztikai mutatóban is. Az alig 19 éves Giddey LaMelo Ballt előzte meg a listán, és az NBA történetének negyedik tinédzser korban tripla-duplázó játékosa lett Ball, Fultz és Doncic mellett. Szintén ehhez a meccshez kötődik, hogy Giddey mind pontokban, mind lepattanókban mind pedig gólpasszokban is az egész mezőnyben a legtöbbet szerezte, ilyenre korábban csak Luka Doncic volt képes, de Giddey ezt is fiatalabban érte el – így ő lett a legfiatalabb, aki a három fő mutatóban dominált mindkét csapatot figyelembe véve. 


Az utolsó napra maradt azért még egy ikonikus teljesítmény, ezúttal Jaylen Brown hozta a Celtics-Magic meccsen. A Boston sztárja 50 ponttal és 11 lepattanóval vezette győzelemre csapatát a hosszabbítással végződő mérkőzésen, így ő lett a Celtics történetének mindössze hetedik játékosa, aki elérte vagy átlépte az ötvenes határt. Brown előtt zöld-fehérben csak Sam Jones, Kevin McHale, Larry Bird (ő négyszer is), Paul Pierce, Isaiah Thomas és Jayson Tatum (ő kétszer is) volt képes hasonlóra. Az 50 pontja mellett említést érdemel még 11 leszedett pattanója is, így csatlakozott Larry Birdhöz, Kevin McHalehez és Jayson Tatumhöz, a legalább 50-10-es meccset hozó Celtics-játékosok közé. Brown ezzel Curryvel holtversenyben az idei szezonban egy meccsen a második legtöbb pontot dobta, náluk többet csak Kevin Durant szerzett idén, ő 51-nél állt meg a Pistons ellen. Brown karriercsúcsa az Orlando elleni, hosszabbításban kicsikart győzelem során:

 Kép forrása: The Laker Files / Twitter

süti beállítások módosítása