Csórók kupája

A kosárlabdázók Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupájának győztes csapata 3 millió forintos „gigaösszeget” zsebelhet be áprilisban.

85_hun_cup_24.jpg

Bizony. Jól olvasta a kedves olvasó. A győztes csapat kap ennyit összesen.

A csapatokban a legtöbb játékos többet keres ennél havonta!

Muszbek Mihály sportközgazdász, még 2019-ben nyilatkozott úgy az egyik sporttelevízióban a Budapesten rendezett női Bajnokok Ligája futballdöntő kapcsán, hogy az esemény már a jegyáraival beárazta magát. Az ugyanis 1.500 forint (nem euró!) volt a Groupama Arénában lejátszott fináléra.  Hogy mennyi néző volt még így is, azt most hagyjuk.

Nem véletlenül jutottak eszünkbe - egyébként a kosárlabdát meglehetősen kedvelő - Tanár úr szavai, hiszen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége is kellőképpen beárazta magát ezzel az enyhén szólva is nevetséges pénzdíjazással.

Azonban ennél is jobban érdekel (és bosszant) bennünket, hogy a mérkőzéseket egyáltalán nem szurkolóbarát időpontban rendezik. Mivel azon a hétvégén (április 3-án) tartják az országgyűlési választásokat így a nyolcas döntőre csütörtök és szombat között kerül sor. Itt fontos elmondani: választásoktól függetlenül is volt már így bonyolítva. Az első mérkőzést csütörtökön 13 órakor rendezik. Biztos sokan fognak ülni majd a Falco és a Szedeák találkozóján, az ország második legnagyobb vidéki csarnoka, a debreceni Főnix Arénának lelátóin.

Sajnos a szövetség nem először feledi, hogy mint minden sportág, így a kosárlabda is a nézőért van.

A hűséges, minden meccsre elutazó rajongók vegyenek ki két nap szabadságot, hogy a helyszínen buzdíthassák kedvenceiket? Mi van akkor, ha a csapatuk már csütörtökön kiesik? Szállás kifizetve és utazhatnak haza?

Az is megérne egy misét, ha a döntőt csak áprilisban rendezik, miért a féltávnál látható állás alapján jut be az első nyolc? Sőt, egyáltalán miért lehet a bajnoki helyezéssel a döntőbe kvalifikálódni?

Nem az angol FA Kupa és Ligakupa találkozók bizonyítják, hogy a kupameccsek izgalma, kiszámíthatatlansága semmihez nem hasonlítható bizsergető élményt ad a szurkolók számára?

Hányszor volt példa arra, hogy egy ötödosztályú csapat megnehezítette egy Premier League-ben szereplő dolgát? Miért irányítják az alsóbb osztályú csapatokat a Hepp-kupába? Gondoljunk bele! Egy NB2-es csapatnál micsoda ünnep lenne, ha évközben a Falco utazna oda egy kupamérkőzésre? Nem beszélve a bevételszerzésről.

Igaz, hogy Európában, a legjelentősebb bajnokságokban mindenütt nyolcas döntőket rendeznek a kosárlabdasportban. Nálunk azonban 14 csapatos a bajnokság és nem túl nagy az ország. Sokkal „szurkolóbarátibb” lenne, ha a focihoz hasonlatosan párba sorolnák a csapatokat és egy négyes döntőt rendeznének szombaton, ahol az elődöntők győztesei jutnának a vasárnapi döntőbe.

A futballban a döntőig folyamatosan pénzt keresnek a csapatok a végső győztes még plusz 80 milliót kap(ott már 2019-ben is).

DE hagyjuk a legnépszerűbb sportágat! Sajnos a Magyar Kupa is bizonyítja, hogy még a kézilabda is mennyivel professzionálisabban szervezett, ezáltal tömegeket a lelátókra csábító sportág idehaza. Elég csak arra gondolni, hogy annak kupadöntőjét a Papp László Arénában rendezik hatalmas sikerrel, tegnap este pedig 20.022 néző tekintette meg a válogatott EB debütálását.

Van mit tanulni…

Sok sikert kívánunk férfi kézilabda-válogatottunknak a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon! 

Kép:Hunbasket

süti beállítások módosítása