Ez már több mint tündérmese

Rafael Nadal a Grand Slam tornák legeredményesebb férfi teniszezője.

rafa_ao_cup.jpg

Minden az egyetemes sport egyik legnagyobb történelmi tettével van tele, de értelemszerűen minket is írásra késztet ez az világraszóló győzelem.

Szakmailag elemezzék a szakújságíró kollégák, az nem a mi tisztünk, de amit a spanyol fiú vasárnap tett, az ismét megerősítette bennünk: emocionális téren nem sok minden vetekedhet a sporttal. Ezért is imádjuk annyira. Nem csak a teniszt persze.

A világ tenisz közvéleményét hónapok óta izgatja, hogy a sportág történelmének talán három legnagyobb hőse egyformán 20-20 GS kupát tudhat magáénak. Federernek mérkőzéslabdája volt Wimbledonban a huszonegyedikhez, Djokovic szintén elbukott (Ő New Yorkban, épp Medvegyev ellen), de Rafael Nadal megcsinálta.  

Éppen az a Nadal, akiben senki, talán még saját csapata sem bízott. A manacori hérosz úgy állt hússzal a két legnagyobb ellenfelével együtt az Olümposz csúcsán, hogy minimum kétszer annyit volt sérült pályafutása során, mint a másik kettő.

Mármint a másik kettő együttvéve!

Hányszor láttuk vérző tenyérrel játszani, hányszor láttuk a sarok vagy egyéb sérülésével pályára lépni és összeszorított fogakkal küzdeni?

Soha nem adta fel!

Akkor sem, amikor fél éven át arról beszélgetett családtagjaival, hogy elhúzódó lábsérülésének következtében talán soha többé nem tud visszatérni és többször megfordult fejében a visszavonulás gondolata.

Akkor sem, amikor decemberben elkapta a vírust, ami hetekkel vetette vissza a felkészülésében.

És tegnap sem.  Amikor is 10 évvel fiatalabb riválisa már 2:0-ra vezetett ellene. Itt érdemes megállni egy picit…

Ha van Önök között 35 éves olvasónk próbáljon meg öt és fél órán keresztül bármilyen fizikai igénybevételt egy 25 éves ellenféllel szemben. Nem feltétlenül teniszezni a Melbourne-i hőségben. Bármi más fizikai összevetést. Ugye-ugye? 

272904572_633382691045636_7427886727540033179_n.jpg

Nadalt nem tudta megtörni Medvegyev. Hiába nem látott 57 éve, azaz 1965 óta ekkora felállást senki az Australian Open történetében, Rafa leszegett fejjel folytatta. A többi már történelem.  

Rafael Nadal (spanyol, 6.)-Danyiil Medvegyev (orosz, 2.) 2:6, 6:7 (5-7), 6:4, 6:4, 7:5

a hivatalos végeredmény.

Ha valakinek meg kellett csinálnia ezt a fordítást, az Ő volt. Ha valaki megérdemli a tenisztörténelem legnagyobb játékosa címet, az Ő.

Írom ezt úgy, hogy számomra mindig is Roger Federer a mister tökéletesség és az örök példakép.

Rafael Nadal a legnagyobb sportember, akit anya szült – 21-szeres Grand Slam-győztes!” – írja a Mandiner.

Hogy miért pont ezt a szalagcímet citáltam ide? A sportember szó miatt.

Nadal életműve ugyanis nem ezzel a győzelemmel lett teljes, hanem azzal, AHOGY az egész világ ünnepli Őt. A Federer, Djokovic rajongók ugyanúgy, mint Zverev, Tsitsipas vagy éppenséggel Serena Williams szurkolói, a lapok, a televízió társaságok, Spanyolország és azok is, akik talán csak az utolsó játszmára vagy játékokra kapcsoltak oda, hogy részesei lehessen a történelemírásnak.

Nem kicsit megosztott a világunk. Vannak demokraták és republikánusok, Real és Barca hívők, Fradisták és Újpestiek, Lakers és Celtics rajongók vagy éppenséggel oltottak és oltásellensek, de Rafa egy hatalmas, láthatatlan kapocs az egész bolygón. Egy intézmény. És ez egészen páratlan.

Mert ő Rafa! Ő az a játékos, akit még az a Rod Laver is fotózni szeretne, akiről elnevezett stadion közönsége épp őt ünnepli.

Mert Nadal nem egyszerűen egy teniszező, hanem a világ kedvence. Olyan hős, olyan példakép, amilyenből még nagyon sok kellene.

Hajrá Rafa! Királyságodban, a párizsi salakon ünnepelheted a huszonkettediket. 

Megtiszteltetés számomra, hogy láthattalak Téged a pályán Bajnok!

Nyitókép: AusOpen Twitter. A lapok képmontázsa: https://www.facebook.com/ilovetennis.kozosseg

süti beállítások módosítása