Pontzuhatag Egy Mérföld Magasban

A rekord, mely közel negyven éve áll fenn és sokan megdönthetetlennek hiszik.

625_10.jpg

1983. december 13-án az igencsak ingadozó formát mutató Denver Nuggets és Detroit Pistons csapott össze egymással Denverben (a csapat szlogenje: "Mile High", ezzel utalva Denver városának közel egy mérföldes tengerszint feletti magasságára). Bár a két csapat két különböző konferenciában versengett a rájátszásba kerülésért, előzetesen mégis közel azonos szintű csapatnak tartotta őket a közvélemény, így mindenképpen szoros meccsre volt kilátás a rangadón.

Utólag tudjuk - ennél szorosabb nem is lehetett volna...

A mérkőzés ugyanis minden idők legtöbb pontot hozó meccseként vonult be az NBA történelemkönyvébe. A háromszori hosszabbításba torkolló összecsapást végül 186-184-re a Pistons nyerte. A mérkőzés bőven túlmutatott azon, hogy a liga fennállásának legponterősebb találkozóját láthattuk. Azon kívül, hogy a meccse születő 370 pont természetesen NBA-csúcs, számos más (sok esetben máig fennálló) rekordot döntött meg a két csapat. Persze utólag kissé érthető is a hatalmas pontzuhatag, hiszen az 1983-84-es szezon három legtöbb pontot átlagoló csapatából kettő játszott egymás ellen: a Nuggets 124 pontos átlaga abszolút ligaelső volt, míg a Pistons 117 pontja a harmadik legjobb volt a szezonban. Természetesen az akkori Pistons 186 pontjánál többet sem előtte, sem azóta nem dobott csapat, és a Denver is megdöntötte a legtöbb szerzett pont rekordját vesztes mérkőzésen. A két csapat  összesen több, mint 250 (!) elengedett dobása természetesen szintén megdönthetetlennek tűnő NBA-rekord, a többszörös ráadás és a csapatok extra hatékonysága (mindketten bőven 50% felett dobtak mezőnyből) pedig megágyazott a pontrekordnak. A nézők összesen 117 büntetőkísérletet láthattak, ami szintén ligacsúcs, ezekből pedig 84 volt sikeres. Az eszméletlen pontmennyiségből következtethetünk arra, hogy a gólpasszok száma is igencsak magas volt: 94 zsugát osztott ki a két csapat, ebből a detroiti Isiah Thomas egymaga tizenhéttel büszkélkedhetett. A triplákat vizsgálva azonban meglepő tényeket találhatunk. A csapatok az NBA közel negyven éve fennálló pontrekordját úgy hozták össze, hogy összesen négy(!) három pontost dobtak rá (egyenként 2-2-t, ebből 1-1 esett be), és hiába mondhatjuk azt, hogy annak idején még jóval kisebb volumenben emeltek rá kintről, de ilyen mértékű pontmennyiségnél ez különösen kevésnek számít. 

A több, mint három óráig tartó párharc persze a kiváló egyéni teljesítmények melegágya is volt. A három hosszabbítást követelő mérkőzésen hazai oldalon Kiki Vandeweghe 51, Alex English 47 pontig, míg a detroitiak közül Isiah Thomas 47 (és 17 gólpassz!), John Long pedig 41 egységig jutott. Összességében pedig kilenc játékos érte el a 15 pontot a mérkőzésen. Soha korábban, és azóta sem volt példa arra, hogy egy meccsen négy játékos is elérje a 40 pontos határt. Persze, ha rendes játékidőben véget ért volna az összecsapás, akkor nem került volna be ennyi rekord a meccsről a történelemkönyvekbe, de már önmagában a háromszoros ráadás is extrának számít.

Egy biztos: Doug Moe vezetőedzőn kívül egyetlen ember sem tapasztalta meg azt, hogy milyen érzés 184 dobott ponttal alulmaradni a csapatával egy mérkőzésen. Az NBA-történelem második legtöbb pontját hozó mérkőzése a Pistons és Nuggets drámáját nem sokkal előzte meg: a Spurs-Bucks összecsapás 337 pontja (szintén három hosszabbítással) még csak két évig sem volt rekord. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán pedig egy talán még sokunk számára is felidézhető meccs áll: 2019-ben a Chicago Bulls négy ráadást követően gyűrte le az Atlanta Hawks csapatát, ahol összesen 329 pont született. Az apró különbség csak annyi, hogy míg 2019-ben a két csapat 43 triplát értékesített, addig '83-ban mindössze kettőt...

Kép: Isiah Thomas kosárra tör. Forrás: Justin Kubatko/Twitter

süti beállítások módosítása