Isten éltesse, Őfelsége!

Ma ünnepli születésnapját minden idők legkiválóbb versenylova.

frankel_36077-large-800x445.jpeg

Az angol Timeform bizottság 1948 óta értékeli különböző kritériumok alapján a telivéreket és állít fel köztük egy sorrendet. Listájukat a Galileo nevű papától és Kind névre hallgató mamától született kiválóság vezeti.

Frankel 2008-ban született, a szaúd-arábiai herceg, Khalid Abdullah tulajdonában lévő, Angliában található Juddmonte Farmon. A versenylovak többsége kétévesen kezdi meg pályafutását, így főszereplőnk is. A tulajdonos életében egy fontos pillanat, hogy eldöntse, kihez adja tréningbe a lovát, azaz ki készíti majd fel a versenyekre. A kozmopolita herceg választása Sir Henry Cecilre esett, aki a lóversenyzés bölcsőjében, az angliai Newmarketben trenírozott.  Ez a legfontosabb és legpatinásabb lóversenyközpont az egész világon – becslések szerint négyezer galoppló otthona.

Frankel tehát Cecil irányítása mellett kezdte szárnyait bontogatni. Első versenyében a szintén világsztárnak számító Nathanielt verte, majd ezt követően könnyedén, 10 és 13 hosszal győzött. Ezek nagyon nagy különbségek. Ez olyan, mintha Cseh Laci 5-6 testhosszal lenne ezüstérmes Phelps vagy Lochte mögött. Amikor (2010) októberben megnyerte a kétévesek legfontosabb futamát, a Dewhurst Stakest (Gr1-es, azaz csúcskategóriás szint), már több szakember minden idők legjobb angol kétévesének nevezte.

A hároméves karrierje egy igazi diadalmenet volt, de nem futott a legfontosabb versenyben, az Epsom Derbyben. Mégpedig azért, mert Frankel mérföldön érzi otthon magát, míg a Derby távja 800 méterrel hosszabb, 2400 méter.

Májusban a 2000 Guineas-t (a Hármas Korona vetélkedés első ágát) azért megnyerte, és a szakemberek egyöntetűen kijelentették:

sosem láttak ehhez fogható teljesítményt a versenypályán.

A talán csak szakmai körökben ismert, bár a háromévesek első komolyabb erőpróbájához veretlenül érkező Frankel olyat produkált, hogy az életükben több ezer lovat látott zsurnaliszták csak a szemüket dörzsölték.

A győzelem megdöbbentő és lenyűgöző volt egyszerre.

Olyannyira, hogy a világ vezető lóversenylapja, a Racing Post a 2000 Guineas legcsodálatosabb nyerteséről írt, pedig a versenyt 1809 óta futják! Szabályosan „elpusztította riválisait” – harsogták, és ha valakiben is szemernyi kétség merült volna fel a mén képességeit illetően, az rögtön szertefoszlott. (Ez a futam a nyitóképen is.)

Frankel egyszerűen kiemelkedett a mezőnyből. Lénye beragyogta az egész pályát, és ha bárki esetleg azt gondolhatta volna, hogy majd dombra fel „elfogy”, az alaposan tévedett. Ott alapozta meg igazán félelmetes hírnevét. Ami csak nőtt és nőtt.

Egy évvel később, 2012. június 19-én, amikor megnyerte a Queen Anne Stakest a Royal Ascoton, 147-es értékelést kapott a Timeform bizottság tagjaitól. A bevezetőben említett Team immár 74 éve osztályozza a legjobb versenylovakat, de még soha senkit nem kvalifikáltak ilyen magasra. (Addig az 1962-ben született Sea Bird volt a ranglistaelső 145-ös minősítéssel!)

A nagyobbnál nagyobb angol versenyeket (összesen 10 Gr1-es minősítésűt) sorra behúzta, és veretlenül is fejezte be pályafutását.

frankel.jpg

Naná, hogy egy ilyen potenciális apajelölt csillagászati áron kezdett fedezni Banstead Manor Studban, a Juddmonte birodalom newmarketi ménesében. Utódai mai napig olyan nagyszámban szerepelnek kiválóan a versenytereken – ráadásul mind az öt földrészen – hogy kezdő, 125 ezer fontos árfolyama (2013) mára kétszázezerre nőtt. Azaz ennyit kell kicsengetnie a kancatulajdonosnak, ha „Őfelségétől”, Frankeltől szeretne egy kiscsikót.

Szerencsére hazánkba is eljutott a vére, hiszen a Kincsem Parkban több ivadéka szerepel sikerrel.

Frankel egyébként megszületésekor egy plusz küldetést is kapott:  névadója a legnagyobb trénerek egyike, a Hall of Fame elismeréssel kitüntetett amerikai Bobby Frankel, akinek nevét annak 2009-ben bekövetkezett halálát követően immár a csodaló viszi tovább.

Boldog születésnapot, Frankel!

Képek: Racing Post

süti beállítások módosítása