Csillagok között

Minden szezon egyik legnépszerűbb időszaka az All-Star hétvége, amely immár 71. alkalommal kerül idén megrendezésre.

625_11.jpg

Az All-Star mérkőzések első koncepciói az 1940-es években merültek fel. Az NBA akkori komisszárja, Maurice Podoloff, a liga nyilvánossággal foglalkozó igazgatója, Haskell Cohen és a Boston Celtics elnöke, Walter Brown kezdett először tárgyalásokba egy olyan rendezvény megszervezésével kapcsolatban, ahol a világ legjobb kosárlabdázói mérkőznek meg egymással elsősorban a nézők szórakoztatásának céljából. Podoloff eleinte kételkedett abban, hogy meg tudnak szervezni az MLB-hez (amerikai baseball liga) hasonló sztárparádét, Brown elnök azonban felajánlotta, hogy Boston szívesen otthont adna az első ilyen gálamérkőzésnek. Ez 1951-ben meg is történt, Bostonban lejátszották az NBA történetének első All-Star mérkőzését, ahol a keleti és nyugati konferencia legjobb játékosai csaphattak össze egymással. Az első Legértékesebb Játékosnak járó díjat pedig a "hazai" pályán játszó Ed Macauley kapta. A mérkőzésnek és a koncepciónak akkora sikere lett, hogy a következő évben szintén Boston adott otthont a rendezvénynek, így New York mellett az egyetlen olyan amerikai várossá vált, amely egymást követő években rendezhetett gálát. 1950 óta tehát - egyetlen kivétellel -

minden évben megrendezésre került Kelet és Nyugat között az NBA All-Star gálája, amely mára már komoly tradíciókkal és presztízzsel rendelkezik.

Az idők folyamán azonban a csillogás és a népszerűség az egekbe növekedett, így olyan különleges műsor-és versenyszámokkal jelentkezett a liga, mint például 1984-től a zsákolóverseny, 1986-tól a tripladobó verseny, 1994-től az első-és másodévesek mérkőzése, vagy 2003-tól az úgynevezett ügyességi verseny. A hosszú hétvége első, pénteki napján általában az újoncok mérkőzés kerül terítékre, a pénteki program azonban 2003-ban a celebek és hírességek egymás közötti mérkőzésével bővült. Rendszerint szombaton kerülnek megrendezésre a zsákoló-, a tripladobó-, és az ügyességi versenyek, mindezek pedig megágyaznak a vasárnap esti főmérkőzésnek, ahol a liga legnagyobb sztárjai csapnak össze egy igen látványos (és egyébként védekezést nyomokban sem tartalmazó) mérkőzés keretein belül.

Mindenképpen meglepőnek tűnhet, hogy a zsákolóversenyek rekordtartó bajnoka az a Nate Robinson, aki 175 centijével (!) háromszor is elhódította az első helyet (öt éven belül), de ha megnézzük, hogy Robinson egyedülálló rugóival és atletikusságával mennyire szembement a magasságából adódó gravitációs törvényekkel, máris nem olyan meghökkentő az eredmény. Bár manapság egyre több atletikus újonc indul a megmérettetésen, az eddig megrendezésre kerülő 36 zsákolóbajnokságból mindössze egyszer fordult elő, hogy újoncként nyerte el valaki az érte járó trófeát: egy bizonyos Kobe Bryant 1997-ben, tizennyolc évesen bizonyult jobbnak mindenkinél. A zsákolóverseny számos örökre emlékezetes pillanatot szerzett már a szrukolóknak, elég csak Michael Jordan ikonikus, büntetővonalról történő zsákolására  vagy Vince Carter könyök-zsákjára gondolnunk. Vagy ugyanitt megemlíthetjük minden idők egyik legjobb zsákolóversenyének tartott, 2016-os gálát is, ahol Aaron Gordon és Zach Lavine egy mai napig emlékezetes párbajt vívott az elsőségért. A jelenlegi címvédő a Portland fiatal tehetsége, Anfernee Simons.

A hárompontos-dobó verseny mindig is az egyik legjobban várt esemény a hétvégén a zsákolóbajnokság és főmérkőzés mellett. A rekordtartók itt is három elsőséggel rendelkeznek, Craig Hodgesnél és Larry Birdnél többször még senki nem tudott győzni. Külön érdekesség, hogy mindkét játékos háromszor egymás után bizonyult a legjobbnak. A versenyt az öt fix helyről egy perc alatt legtöbb triplát bedobó játékos nyeri, a legtöbb bedobott dobás egy pontot ér, de minden lokációban vannak úgynevezett "money ball"-ok, amik dupla pontot érnek. A legtöbb zsinórban bedobott tripla Craig Hodges nevéhez fűződik, aki 19 hármast vágott egymás után a helyére. A győztesek pontértékei a triplaspecialisták megjelenésével egyre csak nőnek, a legtöbb pontot Stephen Curry és Devin Booker érte el, mindketten 28-at. A jelenlegi címvédő a Golden State Warriors legendája, az NBA triplarekordere, Steph Curry, aki éppen tavaly állította be Booker néhány éve felállított 28 pontos csúcsát.

A főmérkőzés mindig is a hétvége legnagyobb szenzációjának számított, a rendezvény záróeseménye, amit mindenki gyermeki lelkesedéssel zár. A kezdetektől, 1951-től egészen 2018-ig a hagyományos Kelet-Nyugat párharc jellemezte a mérkőzést, több, mint hatvan év után azonban struktúraváltás következett. Bár eleinte többen is kétkedéssel fogadták - köztük én is -, de végül a "csapatkapitányos" rendszer egyre népszerűbbé válik a szurkolók köreiben. 2018-tól ugyanis a szurkolói szavazatok alapján a két konferencia legtöbb voksot kapó játékosa csapatkapitánnyá válik és a beszavazott játékosok közül draft-szerűen választanak játékosokat a saját csapataikba, így a kelet-nyugat megosztottság semmissé válik. LeBron James azóta minden évben csapatkapitány volt, de mellette volt már ilyen szerepben Steph Curry, Giannis Antetokounmpo vagy idén például Kevin Durant is. Az idei gálamérkőzés játékoskiválasztójára néhány nappal ezelőtt, február 10-én került sor.

A mérkőzés végén kiválasztásra kerül a Legértékesebb Játékos is, a díjat Bob Pettitnél és Kobe Bryantnél többször soha senki nem nyerte el, mindketten négyszer bizonyultak a legjobbnak a sztárok mérkőzésén. Éppen ebből kifolyólag, Bryant 2020-ban bekövetkezett tragikus halála után a liga a rekorderre emlékezve a legértékesebbnek járó díjat Kobe Bryant Trófeának keresztelték. Tizenkilenc beszavazásával Kareem Abdul-Jabbar rendelkezik a legtöbb All-Star mérkőzés részvétellel, őt szorosan követi Kobe Bryant és LeBron James 18-cal, ráadásul mindkettejüket tizennyolc egymást követő évben szavaztak be a legjobbak közé. Az egy mérkőzésen dobott legtöbb pont Anthony Davis nevéhez fűződik, aki 2017-ben 52 egységig jutott, természetesen megkapta a legjobbnak járó elismerést is. A legalább három meccset lejátszók között a legmagasabb pontátlaga a görög Giannis Antetokounmpónak van, aki közel 29 pontot átlagol a gálameccsein. Lepattanók tekintetében Bob Pettit az abszolút király: 1962-ben szerzett 27 pattanója máig rekord és amellett, hogy több, mint 16-os All-Star-átlaga szintén a legjobbnak számít. Gólpasszokban Magic Johnson 1984-es 22 asszisztos gálameccse az abszolút csúcs, aki ekkor felállította az egy félidőben kiosztott zsugák rekordját is (13). Viszont az átlagokat tekintve nincs jobb a liga jelenleg is meghatározó irányítójánál, Chris Paulnál, akinek közel 13 gólpasszos All-Star-átlagának közelébe senki sem ér.

A soron következő All-Star gálahétvége 2022. február 18-20. között Clevelandben kerül megrendezésre, ahol a főmérkőzésen LeBron James és Kevin Durant csapata csap össze egymással. A gála társadalmi szerepvállalása is egyre nagyobb jelentőséget kap az utóbbi években: minden negyed győztese százezer dollárt ajánl majd fel egy általa kiválasztott alapítvány számára.

Kép forrása: CBS Sports/Twitter

süti beállítások módosítása