Ötven felett is van élet

A zsokék esetében is fontos az életkor, sőt az állandó koplalás miatt sokan lemorzsolódnak, de hamarosan bizonyítást nyer, hogy ötven felett is lehet ezt a szakmát sikerrel űzni.

frannynorton-9_7_2020.jpg

Ugyan öt nevet fogunk közölni, de Frankie Dettorit (51 éves) senkinek nem kell bemutatni. Sportágunk globális ikonjáról nemrégiben film is készült.

 

Szintén 51 éves a nyitóképen mosolygó  Franny Norton, aki tehetséges amatőr ökölvívó volt. Felajánlották neki, hogy versenyezzen a Nemzetközösségi Játékokon, de ő elkötelezte magát a versenypályák mellett. Tehetsége kiállta az idő próbáját és 2018-ban, hosszú pályafutása során először átlépte a száz győzelmet egy szezonon belül (112). Leginkább Mark Johnston lovain láthatjuk.

Franny karrierje élő bizonyítéka annak, hogy ha elég jó vagy, az életkor csak egy szám.

Ugyancsak 51 éves a halk szavú Joe Fanning. Az ír zsoké először azzal a céllal érkezett Nagy-Britanniába, hogy ugrólovas legyen, de amikor egy balesetben két csigolyája tört Newcastle-ben, a síkműfajra váltott. Szintén Mark Johnstonnak lovagol leginkább. 2016-ban aratta első királykategóriás győzelmét, amikor is The Last Lion nyerte a Middle Park Stakest.

joe-fanning-24_9_20-21.jpg

 

A világutazó John Egan már az ötvenharmadikat évét tapossa. 1988-ban hazájában, Írországban indult karrierje, de azóta 30 országban lovagolt nyerőt.   2003-ban, amikor megnyerte az Irish 2,000 Guineas-t, fia, David már champion apprentice volt. Ma pedig az ifjabb Egan Mishriff ünnepelt zsokéja. Egyszer már abbahagyta a lovaglást és trénernek állt, de hamarosan visszatért a nyeregbe.

john-egan-11_09_2021.jpg

 

Legidősebb közöttük Jimmy Quinn (54), a 2007-es Nunthorpe Stakes győztes lovasa. 34 éve tart pályafutása és még mindig rendszeresen foglalkoztatott a nagyobb hendikepfutamokban. Számos értékes versenyt nyert Sir Henry Cecilnek, köztük a John Smith’s Cupot Porto Foricos-szal 1998-ban. Az ő fia, Josh szintén zsoké.

jimmyquinn-26_04_17-1-1.jpg

Láthatják: 50 felett sem áll meg az élet, ha valaki eléggé elhivatott és a súlyt is tartani tudja. A cikkben természetesen csak a Nagy-Britanniában lovaglókat vettük górcső alá, de világszerte találni aktív zsokékat ezen életkor felett.

Forrás és képek: greatbritishracing.com

süti beállítások módosítása