Csillogás Clevelandben

A hétvégén megrendezésre került az NBA soron következő All-Star gálája, mutatjuk mi történt.625_12.jpg

Miután a múlt héten kellően ráhangolódtunk, február 18-20-a között lebonyolításra került az NBA 71. All-Star gálája, melynek helyszíne az az ohiói Cleveland volt, amely huszonöt év után először adott otthont a sztárparádénak. A program a szokásos beosztást követte idén is: míg pénteken az első-és másodévesek csaptak össze egymással, addig szombaton az ügyességi játékok következtek, melyben minden évben kiemelt figyelmet kap a zsákoló-és a tripladobó verseny. Mindezek után pedig vasárnapról hétfőre virradó hajnalban LeBron James és Kevin Durant csapata lejátszotta egymással a főmérkőzést, amely az egész hétvégének a fénypontja, egyben a záróeseménye is.

A pénteki, ún. Rising Stars mérkőzés idén egy soha korábban nem látott formában került megrendezésre. Míg eddig a hagyományos első-és másodévesekből álló csapatok álltak ki egymás ellen, addig idén vegyes csapatokat láthattunk, sőt, minden csapatba bekerült egy-egy G-League-játékos is (az NBA fiókligája). Merthogy idén nem két csapat állt egymással szemben, hanem négy. Miután kiválasztásra kerültek a vegyes csapatok, mind a négy együttes kapott egy-egy vezetőedzőt, mégpedig nem is akárkiket: az NBA által minden idők legjobb 75 játékosa közé választott legendákat. Volt csapata Gary Paytonnak, Rick Barrynek, James Worthynak és Isiah Thomasnak. A négy csapat minitorna-szerű rendszerben mérkőzött meg egymással, az elődöntők során 50 pontot, míg a döntőben 25 pontot kellett elérnie a győztes csapatnak. A minitornát végül a Barry-csapat nyerte, a fiatalok között pedig a Detroit Pistons újoncát, Cade Cunninghamet választották a legjobbnak. A Rising Stars leglátványosabb pillanatai:

A szombati napot már jóval nagyobb figyelem övezte, hiszen három ügyességi verseny is lebonyolításra került. Elsőként a szintén új formában jelentkező Skills Challenge mutatkozott be, amely idéntől gyökeres változtatásokkal jelentkezett. Három háromfős csapat mérte össze tudását: volt egy újoncokból álló csapat, egy csapatot alkottak az Antetokounmpo-fivérek, és hazai csapat lévén egy háromfős brigád is alakult a Cleveland Cavaliersből. A csapatoknak az első körben összehangoltan kellett megmutatniuk dobó-és passzolókészségüket, majd a pontozást követően a legrosszabbul teljesítő hármas búcsúzott a versenytől. Ezek végül a görög testvérek lettek, a döntőben tehát a Rooks és a Cavs csapata mérkőzött meg egymással - a félpályáról leghamarabb betaláló csapat nyerte a tornát. Bár az újoncok 10 másodperc alatt szerzetek kosarat, de a hazai Cavs-különítmény nem sokat tétovázott, és kevesebb, mint 6 másodperc után betalált - így ők zsebelték be a Skills Challenge díját. Az ügyességi verseny összefoglalója:

A tripladobó verseny minden évben komoly izgalmakat hordoz magában, ez idén sem volt másképp. A verseny a jól megszokott formában jelentkezett, egy perc alatt öt helyről kellett öt dobást elengedni, de volt két három pontot érő, távolabbi labda is. Az első forduló után a nyolc induló közül a három legtöbb pontot szerző játékos jutott tovább a döntőbe. Az első forduló után Fred VanVleet, Zach LaVine, Desmond Bane, CJ McCollum és Patty Mills búcsúzott, ami azt jelentette, hogy Trae Young, Luke Kennard és Karl-Anthony Towns meccselhetett a trófeáért. Végül a Minnesota Timberwolves 211 centis centere, Towns bizonyult a legjobbnak, 29 döntőben szerzett pontja új rekord, centerként soha senki nem nyert előtte tripladobót, ráadásul Dirk Nowitzki után minden idők második legmagasabb játékosa lett, aki triplaversenyt tudott nyerni. Íme a verseny legszebb pillanatai:

A szombati játéknap záróeseménye a zsákolóverseny volt, ami bár múltbeli jelentőségéből adódóan hatalmas népszerűségnek örvend, azonban a színvonala a legendás 2016-os verseny óta szemmel láthatóan évről évre csökken. Idén négy fiatal, név szerint Obi Toppin, Cole Anthony, Jalen Green és Juan Toscano-Anderson mérhette össze zsákolótudását. A pontozás alapján az első körben mindenki két-két zsákolást mutathatott be, majd a két legalacsonyabb pontszámmal rendelkező résztvevőtől búcsúztunk. Az első kör katasztrofális eredményeket hozott, Jalen Green első zsákja csak a kilencedik (!) próbálkozásra sikerült, és az sem az eredeti koncepció volt, de összességében 25-ből csak 7 sikeres kísérletet hoztak össze a játékosok. A döntőbe végül Toscano-Anderson és Toppin jutottak, ahol a Warriors játékosának nem akart összeállni a győztes kivitelezés, így Obi Toppin, a new yorkiak közönségkedvence, tavalyi ezüstérme után végül megszerezte a zsákolóbajnoki címet. Sokak szerint minden idők egyik, ha nem a legrosszabb Dunk Contest-je volt, de egy-két szép húzást azért így is láthattunk:

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel sor került a főmérkőzésre, ahol LeBron James és Kevin Durant csapata csapott egymással össze. A meccs forgatókönyve az utóbbi években megváltozott annak érdekében, hogy kompetitívebb, szorosabb és komolyabb mérkőzések szülessenek. Ennek apropójából idén is az Elam-ending szabály volt érvényben, vagyis: az első három negyed egy-egy "kis mérkőzés", és a negyedet nyerő csapat által kiválasztott jótékonysági alapítvány 100 ezer dollárral gazdagodik. A negyedik negyed előtt aztán összesítik az eddigi pontszámokat, és a hagyományos módon folytatódik a mérkőzés - azzal a különbséggel, hogy nincs érvényben a 12 perces időlimit. A vezető csapat pontjaihoz hozzáadódik 24 (ezzel is Kobe Bryantre emlékezve), és ez lesz az úgynevezett célpontszám, amit el kell érni a győztes csapatnak, az általa támogatott alapítvány pedig bónusz 150 ezer dollárral gyarapodik. A mérkőzés ezzel idén is kifejezetten kiélezettre sikeredett: az előny hol Durant, hol James csapatánál volt, végül az utolsó negyedben a bűvös 163 pontot kellett elérni a sikerhez. Ez LeBron James dobásával végül a LeBron-csapatnak sikerült, azonban nem mehetünk el szó nélkül Steph Curry teljesítménye mellett sem. A regnáló triplarekorder 50 ponttal (!) és 16 (!) bedobott hármassal egyértelműen elnyerte a Legértékesebbnek járó trófeát. Curry 16 bedobott triplája utcahosszal új rekord lett az All-Star mérkőzések történetében, Paul George 9 triplás rekordját adta át a múltnak. Meglepő módon azonban az egy meccsen szerzett pontok tekintetében nem sikerült rekordot döntenie: ötven pontja ugyanis éppenhogy elmarad Anthony Davis 2017-ben szerzett 52 egységétől. Kettejükön kívül azonban soha senki tudta elérni az ötven pontos határt a gálameccsek történetében. Curry őrülete, és a gálamérkőzés leglátványosabb momentumai:

Kép: Steph Curry karrierje első All-Star MVP díjával. Forrás: CBS Sports NBA/Twitter

 

süti beállítások módosítása