Az NBA legtökéletesebb karrierje?

A páratlan pályafutással rendelkező Kareem Abdul-Jabbar története nem szűkölködött izgalmakban és érdekességekben.
625_13.jpg

A kosárlabdakedvelők körében bizonyára nem ismeretlen Kareem Abdul-Jabbar neve, hiszen az alapszakaszt tekintve minden idők legtöbb pontot szerző játékosáról beszélünk. Azt viszont a laikusok kevesen tudják, hogy dominanciája miatt változtatni kellett a szabályokon, egy pénzfeldobás alanya volt; nem ezen a néven vált legelőször ismertté, és nem csak Los Angelesben alkotott maradandót. Abdul-Jabbar azon kevesek közé tartozott, aki számtalan módon vált legendává: statisztikai örökranglisták élén áll; számos bajnoki cím, egyéni díj fűződik a neve mellé; innovatív módon új dimenzióba helyezte a kosárlabdázást; a pályán kívül pedig követendő példának bizonyul társadalmi kérdésekben való állásfoglalásaival.

Abdul-Jabbar 1947-ben Ferdinand Lew Alcindor néven látta meg a napvilágot. Már kis kora óta folyamatosan a nagynövésű gyerekek közé tartozott, az emellé pedig fokozatosan párosuló tehetség pedig arra engedett következtetni, hogy a jövő egyik nagy játékosát ismerhetjük meg a személyében. Az egyetemi éveit aztán a los angelesi UCLA-n töltötte, ahol bár kristálytiszta volt, hogy néhány éven belül első számú választottként kerül az NBA-be. Egyetemi évei aligha sikerülhettek volna jobban: háromszoros NCAA-bajnokként háromszor is a Final Four legjobb játékosának választották, emellett ebben a három évben (1967, 1968, 1969) az Év Játékosa is ő lett. Az egyetemi bajnoki címekig vezető úton méghozzá nagyon is egyedülálló módon vezette el csapatát: 1966 és 1968 között zsinórban 47 megnyert mérkőzésük az egyetemi kosárlabdázás harmadik leghosszabb győzelmi szériáját jelentette. Olyan mértékben uralta a pályát, hogy a szövetségnek egyenesen szabálymódosítást kellett alkalmaznia: 1967-ben egyszerűen betiltották a zsákolást.

Alcindort azonban nem lehetett ennyivel háttérbe szorítani: közel 220 centis magasságát felismerve és kihasználva feltalálta a horogdobást (angolul: Skyhook).

A fél lábról elengedett laza csuklómozdulattal eleresztett dobással pedig tovább bővítette levédekezhetetlen támadóoldali repertoárját. Ez későbbi NBA-pályafutása során is a személyes védjegyévé vált.  Kosarak ezreit szórta így a gyűrűbe, mely megágyazott a későbbi csapat-és egyéni elismerések bezsebeléséhez.

Az egymást követő harmadik egyetemi bajnoki címe és Final Four elismerése után nyilvánvaló volt, hogy a legkelendőbb lesz az NBA játékosbörzéjén. Akkoriban bevett szokás volt, hogy a két legrosszabban teljesítő franchise közül pénzfeldobással döntik el az első választás jogát. Az 1969-es drafton a Phoenix és a Milwaukee között végül a Bucks nyerte a sorsolást, és azonnal le is csaptak a centerre. Alcindor nem sokat teketóriázott: csapatát divízió (ma: konferencia) döntőig vezette. Minden idők talán legeredményesebb újoncévét produkálta a center: 29 pontos és 14,5-es lepattanóátlagával azonnal az All-Starok között találta magát, az Év Újonca Cím pedig vitathatatlanul a zsebébe került, miután a pontkirályi címet is azonnal elhódította. Végül a csapateredmények sem várattak sokáig magukra: a következő, 1970-71-es szezonban már a 32 pontos és 16 lepattanós átlagot ostromolva döntőig vezette a Bucksot, hogy ott 4-0-ás söpréssel földbe döngölje a Baltimore Bullets csapatát. A másodéves Alcindor nem csak a döntő, de az egész alapszakasz Legértékesebb Játékosa is lett.

Néhány év múlva elkezdett az iszlám vallás felé közeledni és ennek apropóján felvette a Kareem Abdul-Jabbar nevet, melynek jelentése a Mindenható Nemes Szolgája. Mivel döntésének hátterét csak kevesen ismerték, ezért sokan azzal illették őt, hogy "hátat fordít az Egyesült Államoknak és annak értékeinek".  Ennek ellenére a kosárlabdapályán továbbra is töretlenül haladt a nagyság felé. Bár az újabb csapatsikerek elmaradtak Milwaukeeban, de az óriás egyénileg megállíthatatlannak bizonyult. Milwaukee-i évei alatt még további két MVP-díj illette meg. 1974-ben bár újra eljutottak a döntőig, de győzni már nem sikerült, az azt követő kiábrándító szezon után pedig Abdul-Jabbar bejelentette: kész távozni Milwaukeeból. A Los Angeles Lakers pedig kapva kapott az alkalmon és egy csere keretein belül sikerült megszerezniük a még mindig csak 28 éves Kareemot.

A nyugati parton pontosan ott folytatta, ahol a keletin abbahagyta: az első két szezonjában egyaránt őt választották a Legértékesebbnek, de a csapatsikerek megintcsak nem akartak jönni. Végül az 1979-80-as szezonban megtört a jég: érkezett a csapathoz egy ifjú irányítócsillag, egy bizonyos Magic Johnson, akivel az összhang az első pillanattól kezdve az egekben volt. Már az elején látszott, hogy minden idők egyik legjobb párosa állt össze LA-ben, a gyűrű közeléből könyörtelenül hatékony Abdul-Jabbar és a virtuozitás netovábbját képviselő Magic Johnson ellen nemigen volt a csapatoknak ellenszere. Együtt azonnal bajnoki címig vezették az arany-lilákat, a szezon végén pedig Kareem behúzta hatodik MVP-címét, mely rekord a mai napig fennáll. Az 1980-as aranygyűrű viszont egy teljesen más fordulatot hozott Abdul-Jabbar pályafutásában: az addigi tendencia megfordulni látszott, az egyéni elismeréseket felváltották a bajnoki címek.

A '80-as években nyolcszor vett részt a csapat a nagydöntőben, ezekből ötöt (1980, 1982, 1985, 1987, 1988) meg is nyert.

A mai napig emlékezetes és legendás párharcokat vívtak a Larry Bird vezette Boston Celticsszel. A két sztár vezette csapat Showtime Lakers néven vonult be a történelemkönyvekbe, minden idők egyik legdominánsabb és legsikeresebb csapataként.

Mi is lehetne ikonikusabb momentum Abdul-Jabbar pályafutásában, mint hogy az, ahogyan bedobta karrierje 31.420. pontját: a védjegyévé váló horogdobással 1984-ben a Jazz ellen megdöntötte Wilt Chamberlain akkori pontrekordját. Ehhez még további hétezer pont következett, így olyan előnyre tette szer a listán, hogy a sorban következő Karl Malone is közel 1500-zal van tőle lemaradva. A megdönthetetlennek hitt pontrekordot LeBron Jamesnek nagyon úgy néz ki, hogy valós esélyekkel ostromolhatja pályafutása utolsó éveiben, de ez semmit nem von le a center érdemeiből. A támadóoldalon mutatott páratlan hatékonyságú játéka mellett a védőoldalon sem sokan  bizonyultak nála jobbnak: közel 3200 blokkjánál csak ketten tudtak többet kiosztani, mint ahogy 17 ezernél is több lepattanója is a harmadik legtöbb az örökranglistán. Abdul-Jabbar végül 1989-ben, 42 évesen döntött úgy, hogy végleg visszavonul a profi kosárlabdázástól. Pályafutása aligha lehetett volna kerekebb és egészebb: pontrekorderként, minden idők harmadik legjobb pattanózójaként és blokkolójaként örökre bevonult az NBA legendái közé, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy egy szezon kivételével minden évben bekerült az All-Star csapatba Karrierjét hat bajnoki címmel, hat MVP-címmel, két pontkirályi címmel, egy lepattanózó címmel és máig rekordnak számító tizenkilenc All-Star válogatással zárta. Így nem is meglepetés, hogy 1995-ben beválogatták a játék halhatatlanjai közé, majd 2021-ben természetesen a liga legjobb 75 játékosa között is helyet kapott.

Pályafutása során mindig is különös figyelem övezte a pályán kívüli társadalmi szerepvállalását. Már az egyetemi évei alatt is fontosnak tartotta a szabad véleménynyilvánítást - így kiállt például Muhammad Ali mellett is, amikor a bokszoló a vietnami háború idején megtagadta a hadbavonulást. A jogegyenlőséget hirdetve, a feketék mellett kiállva visszautasította például az 1968-as mexikóvárosi olimpia csapat meghívóját, bár az amerikai válogatott így is aranyérmes lett. Iszlám hitre térülését segítette elő az is, hogy egyre közelebb került Malcolm X polgárjogi aktivista nézeteihez, akinek meggyilkolása után saját személyes céljának tekintette az afroamerikaiak jogegyenlőségért való fáradhatatlan küzdelmet.

Kép: Lakers Nation/Twitter

süti beállítások módosítása