Márciusi őrület

Mozgalmas napokon van túl az NBA - az egyéni teljesítmények nagyságát és gyakoriságát tekintve minden idők egyik legjobb időszakán van túl a liga. 625_15.jpg

A nagy sorozat LeBron James március 5-i Warriors elleni meccsével kezdődött, ahol "A Király" kis híján megdöntötte egészen egyedülálló karrierje csúcsát: 56 pontjával meglepetésre győzelemre vezette Curryék ellen a jelenleg igencsak gyengélkedő Lakerst, hat bedobott triplája mellett tizenhárom büntetőkísérletéből 12 volt sikeres, ráadásul még 10 lepattanót is begyűjtött. Karrierje egyik legjobb meccse életkora miatt is érdekes, a 37 éves James ugyanis nem úgy tűnik, mint aki lassulna.

A széria rögtön a következő játéknapon folytatódott, akkor a Celtics Nets elleni rangadóján a bostoniak fiatal sztárja, Jayson Tatum jutott 54 pontig, aki ezt nyolc hármassal és 14/17 sikeres büntetővel érte el. A január óta megtáltosodó Celtics végül nagy csatában 126-120-ra legyőzte a Kevin Durant vezette Brooklyn Netset,és tovább menetel a keleti előkelő pozíciókért. A még mindig csak 24 éves Tatumnél és a legendás Larry Birdnél senki nem tudott több ilyen meccset hozni zöld-fehér mezben.

A következő nagy meccsre sem kellett sokat várni, március 8-án Kyrie Irving gondolt egyet, és szórt a Hornetsnek ötvenet. A még továbbra is oltatlanként a hazai meccseket nem játszó Irving a mérkőzésen 12 rádobott hármasából kilenc is célba ért, így Kevin Durant gyengébb napja sem került a Nets győzelmébe. Irving ezzel harmadik olyan meccsét hozta Brooklynban, ahol legalább ötven egységig jutott - egyik valaha volt Nets-játékosnak sincs egynél több. 

Március 11-én aztán LeBron James ismét egy őrült meccsel jelentkezett: minden idők egyik legjobbja 50 ponttal büntette a Washingtont. James őrült meccsével még az is belefért, hogy Russell Westbrook lejátssza idei szezonjának egyik legrosszabb meccset (pedig van miből válogatni), a Lakers pedig megnyerte második meccsét az All-Star-szünet óta - mindkettőt akkor, amikor James ötvenig jutott (később ez a trend megdőlt). LeBron egy hét alatt lejátszott második óriási meccse az egyedüli olyan játékossá emelte őt, aki 35 év fölött egynél többször is elérte az ötven pontos határt. 

Rá két napra ismét született egy különösen kiemelkedő egyéni teljesítmény: Kevin Durant 53 pontjával, 6 lepattanójával és 9 gólpasszával szűkösen, de megnyerte a new york-i derbit a Nets. Durant ebben a szezonban már másodszor jutott ötven pont fölé, ezzel Tatum és James mellett egyike lett annak a három játékosnak, akik ezt idén többször is meg tudták tenni (azóta a listához egy újabb tag csatlakozott ,de ne szaladjunk ennyire előre).

A következő napon aztán megdőlt az idei szezont pontrekordja - a Minnesota Timberwolves klasszis centere, Karl-Anthony Towns 60 pontig és 17 lepattanóig jutott a San Antonio Spurs ellen, egy meglehetősen pontgazdag,149-139-es minnesotai győzelmet érő estén. Az idei tripladobó verseny nyertese karrierje legjobb meccsével számos szempontból átírta a történelemkönyveket, ezeket a mérkőzés másnapján ezen a linken szedtem össze.

Az események Towns szezoncsúcsa után azonban felgyorsultak: 24 órával később már nem egyedül az ő nevéhez fűződött a 2021-22-es szezon legtöbb pontja egy mérkőzésen. A "részmunkaidős" Kyrie Irving ugyanis az Orlando elleni kiütéses győzelem során szintén eljutott hatvan pontig, mégpedig ismét piszkosul hatékonyan. Húsz sikeres dobásából nyolc is a triplavonalon túlról érkezett, de a büntetővonalról sem ismert kegyelmet (12/13). Az irányító kosarait elnézve a Magicról legkevésbé sem mondható az el, hogy  könnyű helyzeteket hagytak volna neki, minden kosár maga a csoda. Irving ezzel csatlakozott a fentebb említett, idén többször is ötven felé jutó játékosok táborába. A Nets klasszis irányítója már a félidőben 41 pontnál tartott, ami az utóbbi öt év legjobb eredménye. A mérkőzés azért is volt érdekes, mert a nagy előny miatt a mérkőzés utolsó nyolc percében nem is volt már a pályán Irving, így ki tudja - akár hetvenig vagy afölé is elmehetett volna. Az irányító ezzel felállította új karriercsúcsát, és a Nets történetének is egy meccsen legtöbb pontot dobó játékosa lett.

És ha még mindig nem lett volna elég: március 17-én, vagyis Irving szezoncsúcsa után kevesebb, mint 48 órával megszületett a szezon egyik legnagyobb meglepetéssel bíró meccse, amikor a liga két leggyengébb csapata, a Detroit és az Orlando csapott össze egymással. A mérkőzés színvonala az előzetes tapasztalatok alapján nem ígérkezett túl magasnak, a Pistons egyik kulcsjátékosa, Saddiq Bey azonban máshogy gondolta: 51 dobott pontjával győzelemre vezette övéit. Bey természetesen karriercsúcsot jelentő pontmennyiségét ráadásul tíz bedobott hármassal érte el, makulátlannak bizonyult a támadóoldalon. 

Kép: NBA/Twitter 

süti beállítások módosítása