Ausztrália királyi meetingje

Duplázások és triplázás az első felvonásban. 

2022-autumn-carnival_1200x800_champs-2-800x445.jpg

A lóversenyzés szerelmesei előtt nem titok, hogy Ausztráliában találkozik leginkább a mennyiség a minőséggel. Hatalmas létszámúak a futamok, amelyeket nagyszámú és meglehetősen elegáns közönség előtt futnak, kiváló minőségű pályákon. A versenyszezonnak két csúcspontja van. Ősszel a Caulfield Cup, Cox Plate, Melbourne Cup hármasa, ami ott természetesen a tavaszi forgatag része, míg áprilisban a The Championships. Értelemszerűen ez az elnevezés ebben az esetben nem a wimbledoni teniszbajnokságot takarja, hanem egy kétrészes találkozót Sydney-ből.

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az a két szombat Ausztrália Royal Ascotja, amit az 50 ezres Royal Randwick versenypályán rendeznek, legalább ugyanannyira elegáns környezetben.

A két napon nyolc legmagasabb minősítésű, azaz Gr1-es futamot rendeznek, és összesen 21 millió dollárt osztanak szét a résztvevők között.

Az első napon már túl is vagyunk. A szokásos bemelegítő patronok, azaz a kisebb futamok után jöttek a világsztárok, mind a lovakat, mind a lovasokat illetően. Itt kell hozzátennünk, hogy szerencsére, ugyanis egy héttel korábban két Gr1-es futam is elmaradt Sydney másik létesítményében, Rosehill Gardensben a heves esőzések miatt. (A Newcastle-be áthelyezett Vinery Stud Stakesben Chris Waller kettős győzelmet aratott, ami pályafutása 135. Gr1-es kupáját jelentette.)

Nyitányként Gary Portelli mester szavai igazolódtak be, aki gyöngyszeme legutóbbi győzelme után azt mondta, idomítottja Ausztrália legjobb kétévese. Mivel Fireburn (Rebel Dane) a Golden Slipper után az Inglis Sires’ Stakest (Gr1, 1400 méter) is megnyerte, így most már kétség sem férhet ehhez. 26 év után ő az első kanca, aki győzött a két legfontosabb csikófutamban.

A Derby is duplázást hozott, mert Hitotsu a Victoria Derby után óriási versenyben az Australian Derbyt is behúzta. Erre pedig 1979 óta nem volt példa.

Nagyágyúk egész sora indult az ország egyik legfontosabb sprintfutamában a TJ Smith Stakesben, de az izgalmak ezúttal elmaradtak. Nature Strip (Nicconi) demoralizálta riválisait és harmadjára is megnyerte a két és félmilliós futamot. Ráadásul az 1200 méteres távon ritkán látható nagy fölénnyel, 3 és fél hosszal.

Egy hétéves lovat ilyen szinten formában, ez igazi mestermunka, ami Chris Waller 136. királykategóriás kupájában hozta meg gyümölcsét. Nature Strip ezzel a triplával kiegyenlítette  “The Grey Flash”, azaz Chautauqua rekordját. Láthatják a tweetben, majd 18 milliós keresetnél tart az Everest bajnoka. 

A nap zárása, a hárommillió dolláros Doncaster Mile olyan versenyt hozott, amiről minden versenyszervező álmodik. Száz méterrel a cél előtt még négy telivérnek volt esélye a halhatatlanságra, de az Mr Brightside-nak adatott meg. A négyéves herélt ezzel ajándékozta meg a 44 éves Craig Williamset, akinek 50 kilóra kellett fogynia miatta.

A napot a Sheppard koncertje zárta. Folytatás jövő szombaton.

Nyitókép: Australian Turf Club

süti beállítások módosítása