Girl Power

Nem tudjuk, elérkezett-e már az a nap, hogy kimondhassuk: a gyengébb nem ma már egyáltalán nem gyengébb a galoppsportban?

doyle-wedding-800x445.jpg

Mármint a nyeregben.

Ha még nem, már akkor is nagyon közel járunk ehhez.

Világszinten ugyanis oly mértékben dominálnak a hölgyek, hogy ezt nehéz lenne figyelmen kívül hagyni.

Az általunk nem igazán követett ugró szakágban elsőként az éppen ma születésnapos Bryony Frost lábai elé borult a világ a Grade 1-es Ryanair Chase megnyerése után.

bryony.jpg

A CNN, a Washington Post is címlapon hozta a bombasztorit. Naná, hogy Ő volt az első hölgy, akinek ez sikerült. Igaz, csak ebben a futamban, mert egy évvel korábban, 2018-ban Katie Walsh már nyert Gr1-et ezen a fesztiválon.

Azonban Rachael Blackmore kicsit háttérbe szorította mindkettőjüket, mert ő egyaránt megnyerte a világ két legrangosabb gát/akadály futamát, azaz a Cheltenham Gold Cupot és a Grand Nationalt is. Előbbiben 182, utóbbiban 99 év után lett az első női bajnok.

Innen evezzünk az általunk sokkal ismertebb terepre, a síkműfajra. Ha már Angliában tartunk, egyértelműen a nemrégiben férjhez ment Hollie Doyle a női uralkodó. Már többször ért el mesterötöst, és pillanatnyilag kétszeres Gr1-nyerő. 2021-ben 172 versenyt nyert. Ő látható a nyitóképen férjével, a szintén sikeres zsoké Tom Marquanddal.

A két francia csillagot, Mickaëlle Michelt és Marie Velont külön cikkekben mutattuk be. A svájci Sibylle Vogt Németországban évek óta vezető zsokénak számít. 2020-ban Rijádban világsztár férfi kollégái előtt nyerte meg az International Jockey Challenge zsokébajnokságot.

Az olasz Jessica Marcialis ugyan hatalmas bravúrt bemutatva már édesanyaként nyert Gr1-es futamot Párizsban, de sajnos férjével doppingbotrányba keveredett és pillanatnyilag négyéves eltiltását tölti.

A Thoroughbred Racing Commentary világranglistáján a legelőkelőbb pozícióban álló hölgy, a 26 éves ausztrál Jamie Kah. Kétség nem férhet hozzá, hogy ő korunk legsikeresebb női lovasa. Eddig 6 Gr1-es futamot és 52,5 millió ausztrál dollárt nyert. A sorrendben pillanatnyilag olyan világsztár kollégáit előzi meg, mint pl. Mike Smith, Oisin Murphy vagy Damien Oliver.

A James McDonald nevével kezdődő listán 75. Hollie Doyle, 96. a szombaton Ausztráliában Gr1-es futamot nyert Rachel King, 169. Linda Meech (AUS), akik a TOP 200 tagjai Jamie mellett. Hogy a 200-as listán legyen legalább 100 női név ara még várnunk kell, de reméljük nem sokáig.

És ők csak a jelen nagyságai. Ausztrália első női zsokéjáról itt írtunk, és azóta már olyan világnagyságok vonultak vissza, mint pl. a teljesség igénye nélkül Melbourne hercegnője, Michelle Payne (AUS), a Triple Crown futamot nyert Julie Krone (USA), a szépséges Chantal Sutherland (USA), a Breeders’ Cup-nyerő Rosie Napravnik (USA), a nekünk exkluzív interjút adó, Josephine Gordon (UK), a háromszoros Gr1 nyerő, Hayley Turner (UK) és az első hölgy, aki 1968-ban zsokélicenszet szerzett, Kathryn Hallowell "Kathy" Kusner, aki emellett az USA díjugrató válogatottjának tagja is volt, sőt az első amerikai érmes az olimpiai lovasjátékokon. Egy évvel később, 1969-ben Diane Crump is lovagolt már versenyben és ő az első nő, aki rajthoz állhatott a Kentucky Derbyben (1970).

Hangulatkép akkoriból:

"Annyira ellenséges volt a hangulat egy lóversenyen induló nő iránt, hogy rendőri kíséretre volt szüksége ahhoz, hogy átkísérjék őt a dühösen kiabáló emberek tömegén. Menj vissza a konyhába és főzz vacsorát!" - kiabálták Diane-nek.

Mára ez szerencsére nincs így, de általunk említettek mellett természeten világszerte hölgylovasok százai (ezrei?) veszik fel a küzdelmet nap mint nap a legjobb férfizsokékkal.

Éljenek a hölgyek!

A nyitókép a szintén zsoké, de csak névrokon Sophie Doyle Twitter oldaláról származik.

süti beállítások módosítása