Születésnapodra: H. Allen Jerkens

Születésnapja alkalmából a legendás amerikai trénerre emlékezünk.

allenjerkens.jpg

Harry Allen Jerkens 1929. április 21-én született New York államban. A lovak iránti szerelem már hamar kialakult - nem is csoda, hiszen apja lovasakadémiát üzemeltetett Long Islanden. 1950 tavaszán megszerezte tréner-engedélyét, majd az évek során fokozatosan lépkedett felfelé a ranglétrán.

Első black-type, azaz kiemelt vagy Group besorolású sikereit 1957-ben aratta, az első csúcskategóriás győzelemre azonban 1962-ig kellett várni, amikor is Beau Purple hazaért a Brooklyn Handicap-en. A pej mén később Jerkens egyik első nagyágyúja lett; számos patinás trófeát hódított el, mi több négy találkozásukból háromszor maga mögé utasította azt a Kelsót, aki negyedik a 20. század legjobb amerikai lovainak listáján.

A "Giant Killer" (Óriás Gyilkos) becenéven is ismert Jerkens idomítottjaitól amúgy sem volt szokatlan, hogy borsot törtek a korszakos nagy nevek orra alá. Legjobb éve ebből a szempontból bizonyára 1973 volt: Onion legyőzte a Hármas Korona-bajnok Secretariatot a Whitney Handicap-en, majd nem sokkal később Prove Out lopta el az aranyérmet a legendás sárga elől a Woodward Stakes-en.

Utóbbi jóvoltából a vert sztárok listájára rövidesen az előző évi Derby-nyerő, Riva Ridge is felkerült a Jockey Club Gold Cup-on. Ugyanebben az évben tündökölt kezei alatt King's Bishop, aki májusban pályarekorddal nyerte a Carter Handicap-et, majd további kiemelt sikerekkel folytatta.

Kiváló szezonja után a szakma is megjutalmazta az Eclipse Awards-on, mint 1973 Kiemelkedő Trénerét. 1975-ben az addigi legfiatalabb tréner lett, aki bekerült a Lóverseny Nemzeti Múzeumába és Hall Of Fame-be, majd 1992-ben a Suffolk Sport Hall Of Fame-jébe is.

Minden egyes nagy sikert persze nem fogunk felsorolni, hiszen hosszú és tartalmas pályafutása során annyi kupát vihetett haza, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele. Csak a teljesség igényén megemlítenénk még a két időtlen klasszis árnyékában 1978-ban sajnálatos módon kevésszer emlegetett Sensitive Prince-t, a Hármas Tiara (kancák Hármas Koronája) győztes Sky Beauty-t, illetve a pályán és ménesben egyaránt sikeres Devil His Due-t. Jerkens karrierje összesen 3859 győzelmet számlál.

2015 márciusában fertőzéssel került kórházba, majd bő két héttel később, március 18-án 85 éves korában elhunyt. Emlékére 2017-ben az idomítottja nevét viselő King's Bishop Stakes-t H. Allen Jerkens Memorial-nak keresztelték át, emellett Floridában is egy futammal adóznak emlékének. Hagyatéka azonban jóval több, mint két verseny neve: négy gyermeke és a teljes lóverseny-szakma emlékszik számtalan győzelmére.

Képek: America's Best Racing

süti beállítások módosítása