A számok óriása

Wilt Chamberlaint sokáig minden idők legjobb kosárlabdázójának tartották - számos rekordját a mai napig megdönthetetlennek vélik.

eshl6yow4aa8vqh.png

Michael Jordan ligába érkezéséig sokan meggyőződéssel hitték, hogy Wilt Chamberlainnél jobb játékost nem látott a világ. Bár a kinyilatkoztatás nem annyira egyértelmű, de ha karrierstatisztikáit nézzük, a mai napig állíthatjuk - minden idők legjobbjaiként kell őt számon tartanunk, attól függetlenül, hogy mikor és milyen körülmények között játszott. Chamberlain ugyanis a hatvanas évek meghatározó játékosa volt, amikor még a játék koránt sem volt olyan szabályozott korlátok között tartva, mint ma. Nem volt például hárompontos vonal, nem volt goaltending (amikor a védő játékos már leszálló ágban szedi ki a labdát a gyűrű felől), és akkor még meg lehetett csinálni, hogy büntetődobáskor egyszerűen beugorjon a játékos a vonal mögül egy ziccerdobásra. Utóbbi kettőt Chamberlain dominanciája miatt azonnal módosítani kellett...

A 216 centis óriás a puszta számok alapján akár ma is a legnagyobb játékosként van számon tartva. Abban, hogy Michael Jordan 37 pontos szezonátlaga csak az ötödik(!) legnagyobb pontátlag a liga történetében, vastagon benne van a keze Chamberlainnek - minden idők négy legnagyobb szezonátlaga is az ő nevéhez fűződik, a listát az 1961-62-es szezonban elért több, mint 50 pontos(!) átlaga vezeti. Már az újoncszezonjában is túllépte a 37 pontos átlagot - csak viszonyításképpen: ez több, mint amit Michael Jordan a legjobb egyéni szezonjában produkált. Ezzel nem is volt meglepő, hogy rögtön az első évében megkapta mind az Év Újonca, mind a Legértékesebb Játékosa címet, utóbbit elsőévesként soha senki másnak nem sikerült még elnyernie. Kareem Abdul-Jabbar felemelkedéséig ő vezette a liga pont örökranglistáját, azóta azonban többen is megelőzték, jelenleg a hetedik helyen áll a listán több, mint 31 ezer ponttal, megelőzve olyan korszakos egyéniségeket, mint például Julius Erving, Shaquille O'Neal, Carmelo Anthony vagy Hakeem Olajuwon. Hetedik helye azonban nem jelenti azt, hogy bárkinél kevésbé hatékony pontszerző lett volna: az őt megelőző játékosok jóval hosszabb ideig játszottak a ligában, a szezononkénti átlagos ponttermése bőven a legjobb a ligában (több, mint 2200 pont/szezon).

Ha már pontszerzés, nem mehetünk el Chamberlain hihetetlennek tűnő szezonátlagaitól sem: a hatvanas évek elején szórt 50 pontos átlagáról már tettünk említést, de ezen kívül ötször átlagolt harminc pont fölött (ha valaki egyszer eléri ezt pályafutása során, már örökre emlékezetes marad), egyszer pedig túllépte a negyvenet is. A valaha volt legjobb egyéni szezonja során (50.4 pont/meccs) azonban van egy mérkőzés, ami örökre beleíródott a liga történelemkönyvébe:

1962-ben a New York Knicks ellen kereken 100 pontot szerezve ugyanis a center összehozta minden idők legbrutálisabb ponttermését.

A máig megdönthetetlennek hitt rekordot megelőzően is saját csúcsait döntögette: korábban kétszer is eljutott 70 pont fölé. Pontszerző képességei mellett egészen elképesztő volt a lepattanók megszerzésében is. Páratlan magasságát és fizikai paramétereit kihasználva könnyedét szedte le mind a védő-mind a támadópattanókat - bár akkor még a támadólepattanókat nem tartották nyilván hivatalosan. A ligában eltöltött 14 szezonjából az utolsó négy kivételével (bár ott is 18-19-et átlagolt) mindegyik évben elérte a húsz lepattanós átlagot, ami ma már szinte elképzelhetetlennek hathat.

Felmerülhet így a kérdés, hogy ennek ellenére miért nem őt tartják a valaha volt legjobb játékosnak? Erre a válasz nagy valószínűséggel az akkori és a modern viszonyok közötti különbségek lehetnek, Chamberlain ugyanis olyan könnyedséggel játszott a hatvanas-hetvenes évek ligájában, mintha csak egyszerű játszótársak ellen kellene napról napra pályára lépnie. Szintén ellene szól a kivételes adottságai és teljesítményei ellenére az állítólagos nyers természete, mely alapjaiban magyarázza azt a tény, hogy minden idők számait hozva mindössze csak kétszer tudott bajnoki címet ünnepelni (ellenben a nagy korszakos rivális, Bill Russell 11 gyűrűje mellett). A hatvanas évek kosárlabdája úgy nézett ki, mintha külön Chamberlainre szabták volna: jóval gyorsabb játék, több támadás, így több esély a pontszerzésre. Mivel a hárompontos vonalat csak húsz évvel később vezették be, így a cél a biztos, minél közelebbi dobások értékesítése volt. Ebből adódóan a lecsorgók is a gyűrű közelébe estek, nem pattantak messzire - az óriás fizikai adottságait kihasználva így könnyedén szerzett megdönthetetlennek tűnő számokat mind a pont-, mind a lepattanószerzés terén.

Minden idők talán legdominánsabb játékosa három csapatnál, a Philadelphia Warriorsnál (mai Golden State Warriors jogelődje), a Philadelphia 76ersnél és a Los Angeles Lakersnél töltötte pályafutása éveit,13-as mezszáma minden csapatában visszavonultatásra került. A ligába kerülése előtt, az egyetemi éveit követően egy éven át a legendás Harlem Globetrotters látvány-kosárlabdacsapatának tagja volt, ahol kivételes adottságaival estéről estére szórakoztatta a közönséget. Egészen egyedülálló karrierjét végül két bajnoki címmel (1967 és 1972), egy döntő MVP elismeréssel (1972), négy alapszakasz MVP-címmel zárta. Tizennégy ligában eltöltött éve alatt tizenháromszor szavazták be az All-Star-gála játékosai közé, ahol egyszer a Legértékesebb Játékossá is választották. Hét alkalommal pontkirály tudott lenni, tizenegy szezonban pedig senki nem tudott több lepattanót átlagolni nála. Pályafutása során a 100 pontos legendás meccsén kívül még ötször érte el a hetven pontos határt, ez soha senkinek nem sikerült egynél többször. A hatvan egységet 32-szer érte el, hat alkalomnál többször ez senkinek nem sikerült.

A centeróriás minden pályáralépését különös figyelem övezte, minden szurkoló nevében kijelenthetem, hogy ha akkoriban rendszeres felvételek készültek volna a meccsekről, biztosan tátott szájjal néznénk ma vissza hatalmas dominanciáját. Bár a játék az azóta eltelt ötven-hatvan év alatt alapvetően megváltozott, a liga legendás 13-as számú játékosának rekordjai nagy eséllyel még hosszú évekig fennmaradnak. Chamberlain végül kicsapongó életmódja és szívproblémái miatt 1999-ben, 63. életévében elhunyt.

Kép: ESPN/Twitter

süti beállítások módosítása