Az NBA csillag a lóversenyzésben is a csúcsra tör

 A galloknál is megismertük a legígéretesebb hároméves telivéreket.

00209914-026-scoopdyga-jpg.jpg

Bois de Boulogne-ban fekvő ParisLongchampban rendezték meg a derbyévjárat nagy, tavaszi erőfelmérőit, amikor is a legjobbaknak már mérföldes távon kell tanúbizonyságot tenniük jelen formájukról.

Fantasztikus versenyt hozott a kancák összecsapása, a Poule d’Essai des Pouliches. Ez az egyetlen mondat, amely akármennyire is elcsépelt, sosem bánunk meg leírni:

a lóversenyzés igazi reklámja volt ez az összecsapás.

Nincs is értelme cizellálni, ezt látni kell. Nézzék:

Gerald Mossé az isten.

Az immár  55 éves zsoké megmutatta, hogy még mindig művésze a szakmájának és az előzetesen csak közepes esélyt képviselő lovát, Mangoustine-t (Dark Angel) káprázatos lovaglással segítette hozzá a klasszikus győzelemhez. 

Akik olvasták behrangozónkat, azok tudják: a korábbi NBA sztár, Tony Parker a győztes szindikátus alapítója, azaz a legendás kosárlabdázó immár Gr1-es bajnok futtató is. Éppen egy esztendeje kezdett bele nem csak a futtatásba,  hanem a tenyésztésbe is. Az istállója nevét az instagram oldalán szavaztatta meg követőivel, és így lett az Infinity Nine Horses.

Tony meghatottan nyilatkozott, hogy ő (társaival) viszonylag hamar elérte azt, ami másoknak hosszú évek munkássága után sem sikerül: klasszikus nyert.

“Köszönöm mindenkinek, ez hihetetlen”.

Hogy mik is a klasszikus futamok, ezekről itt írtunk. A két nap múlva 40. születésnapját ünneplő sztár nem is kaphatott volna ennél szebb ajándékot Mangoustine-tól. Parker és Mossé a nyitóképen!

A méneknél nem maradtak kérdések, hiszen az Amerikában is győztes Modern Games (Dubawi) tekintélyt parancsoló győzelmet aratott a Poule d’Essai des Poulains-ben és komoly pályázója az idei hároméves nagydíjaknak.

Ő egy profi ló, és nagyon örülök ennek a teljesítménynek. Mindig is ez volt a tervünk, hogy idejöjjünk. Megmutatta a klasszisát. Mindig is az járt a fejemben, hogy ez a ló egy kicsit tovább juthat, és szeretném azt hinni, hogy egy “francia Derby típusú telivér”, de ezt nem mondhatom biztosra. Jó lenne megpróbálni távol tartani egymástól Coroebust, Native Trailt és “ezt a fiút”, de már az is elmondhatatlanul jó érzés, hogy velük tervezhetünk.” – értékelt diadalittasan Charlie Appleby mester.

Hát igen. Nem mindenkinek áll három potenciális derbyfavorit az istállójában. 

Szerdán írtunk a régiónkban vezető cseh galoppsport pozsonyi tarolásáról, de barátaink immár tovább is merészkedtek, mert Miroslav Nieslanik idomítottja Ponntos (Power) nyerte a Gr3-as, 1000 méteres Prix de Saint-Georges futamát, nem is akárkivel, hanem Frankie Dettorival. Gratulálunk!

Szombaton az angliai Newbury versenypályájának is jutott egy királykategóriás összecsapás. Nem is akármilyen, hiszen a tavalyi szezon egyik legnagyobb mérföldes sztárjának mutatója úgy is makulátlan maradt, hogy a Lockinge Stakes startjánál több Gr1-es bajnokot is láthattunk. A Shadwell szuperménje, Baaeed (Sea The Stars) azonban nem foglalkozott riválisaival, csak tette, amihez nagyon ért: száguldott. A vége 3 ¼ hosszas győzelem lett, így a visszatérő extraklasszist hatalmas tapsvihar fogadta a káprázatos győzelme után. 

Arra a kérdésre, hogy érezte-e valaha idegesebbnek magát egy verseny előtt, a mester ezt mondta: “Nem igazán. Volt egy kis nyomás, mert az emberek folyton szépeket mondtak és írtak róla, de ezt ügyesen megoldotta. Nem mennék el odáig, hogy azt mondanám, hogy ő a világ legjobb lova – ezt semmiképpen nem mondanám -, de nagyon jól szerepelt egy meglehetősen erős mezőnyben. Még azt sem tudom, hogy Ő lenne a legjobb, akit valaha edzettem. A Sea Of Class sztár volt, és nagyon szerettem őt, és sok más lovat is. Lenyűgözött. Szerintem kiváló ló, maradjunk ennyiben.” – mondta William Haggas a Racing Postnak.

Nyitókép: ScoopDyga

Szeretettel ajánlom ezt a cikket kiváló NBA szakíró kollégánknak, Kele Ádámnak!

süti beállítások módosítása