Megvan az NBA döntőjének párosítása

A hétfő hajnalban záródó keleti konferenciadöntővel kialakult a 2022-es szezon döntőjének párosítása, mely magyar idő szerint június 3-án veszi kezdetét.

625_29.jpg

A múlt hét a tengerentúlon az NBA konferenciadöntőinek híreivel volt tele.

A nyugati fináléban a korábban a végső győzelemre is esélyes Phoenix Sunsot hét meccsen búcsúztató Luka Doncsicsra és a Dallas Mavericksre az elmúlt közel tíz év egyik legmeghatározóbb együttese, a Golden State Warriors várt. Az első két meccset hazai pályán mindenféle gond nélkül húzta be Curry vezetésével a Warriors, a láthatóan fáradtabb, hetedik meccsből érkező Dallas nem tanúsított komolyabb ellenállást. A harmadik mérkőzés Dallasban már szorosabban alakult, a Mavs a kilencpontos veresége ellenére jó kosárlabdát játszott, de az üres dobások sorra kimaradtak, a 30% alatti triplázás pedig újabb vereséget eredményezett, az előny már 3-0-ra duzzadt a san franciscoiak javára. 0-3-as hátrányban még soha egyetlen csapat állt fel és fordította meg a párharcot az NBA történetében, így az esélytelenek nyugalmával kezdhetett bele a Doncsics vezette Dallas a negyedik mérkőzésbe, ahol tulajdonképpen ismét hozni tudták azt a könnyed, folyékony kosárlabdát, amivel a harmadik meccsen lepték meg ellenfelüket. A különbség az volt, hogy ezúttal a tiszta hármasok is beestek, és annak ellenére, hogy a végjátékot meglepően szorossá tudta tenni a Warriors cserepadja, a Mavs 46% feletti triplázása győzelmet ért.

Az ötödik meccsen visszatértek a felek San Franciscóba, ahol a várakozásoknak megfelelően végig vezetve, magabiztosan húzta be a párharcot a Warriors, és jutott be elsőként az NBA nagydöntőjébe. Az ötödik meccsen még Curry viszonylagos gyengébb napja is belefért, Klay Thompson volt az elsőszámú pontfelelős. Ettől függetlenül az idén bevezetésre kerülő nyugati konferenciadöntő MVP-díjat Steph Curry kapta a párharc egészében bemutatott teljesítményéért. A Warriors ezzel az elmúlt nyolc esztendőben hatodjára van a döntőben.

Keleti oldalon a sérült Embiiddel felálló Philadelphia ellen továbbjutó Miami Heat várta a tavalyi bajnok Milwaukee Bucksot hét meccsen legyőző Boston Celticset. A széria egészét az előzetes várakozások szerint a védekezés alapozta meg, erről árulkodik a párharc pontátlaga is: a Heat 100 pont alatt, a Boston pedig alig fölötte (105) zárta az egymás elleni meccseiket. Hasonlóan a nyugati döntőhöz, a fáradtabb, a továbbjutást hetedik meccsen kiharcoló Boston az első mérkőzésen vereséget szenvedett, de a másodikon azonnal jelezte, hogy az elsőből semmilyen érdemi következtetést nem lehet levonni: 25 ponttal múlták felül a Miamit, ellopva ezzel a Heat pályaelőnyét. A Heat 2-1-es előnye azonban néhány nap alatt eltűnt, hiszen a Boston 3-2-re fordítani tudott, köszönhetően két meccsnyi annyira indiszponált támadójátéknak a Heattől (a negyedik és az ötödik meccsen a floridaiak 81 pontot tudtak szerezni átlagosan), amire senki nem számított. A Heat gyengélkedése során, a playoff talán addigi legjobb játékosa, Jimmy Butler azonban vállára vette csapatát az bostoni hatodik mérkőzésen, ahol 47 pontot szerezve kiharcolta a mindent eldöntő mérkőzést.

A hetedik találkozó lélektani előnye mindenképpen a Miaminál volt, akik vezérük nagy mérkőzése után feltüzelve, magabiztosan, ráadásul hazai pályán harcolhatták volna ki az NBA-döntőbe jutást. A végletekig kiélezett mérkőzésen a Celtics visszaverte a Heat utolsó pillanatokban bemutatott zárkózását, így a Boston nyerte a "futások" meccsét (hol az egyik, hol a másik csapat tudott pontokat szerezni anélkül, hogy a másik válaszolt volna). A tizenkét év után újra nagydöntőbe jutó Boston Celtics legjobb játékosa a konferenciadöntőben Jayson Tatum volt, aki megérdemelte nyerte a keleti legjobbnak járó egyéni díjat.

Az NBA 2021/22-es szezonjának döntője magyar idő szerint június 3-án, pénteken hajnalban veszi kezdetét a Golden State Warriors és a Boston Celtics között. A zsinórban kétszer is hét meccsen győzedelmeskedő Boston egészen biztosan komoly ellenállást tanúsíthat Curryék ellen, a döntőbeli tapasztalat viszont a Warriors oldalán van. 

Kép: Golden State Turkey/Twitter

süti beállítások módosítása