Balra fordult, ráfaragott

A mai történetünk tanulsága: néha hiába teszel meg mindent a sikerért, akkor sem éred el a cél(oda)t. 

1954_bern_eb.JPG

Minő véletlen: ez is maratoni futás, ez is 1954-es, és alig három héttel Peters drámai vancouveri versenye után történt. A helyszín Bern, az atlétikai Európa-bajnokság.

A számunkra rossz emlékű helyszínen megrendezett Eb-n (ötven nappal korábban ugyanitt kapott ki a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnokság döntőjében 3:2-re a németektől) a maratoni hajrájára egy kérdés nyilvánvalóan eldőlt: a dobogóra két szovjet, Ivan Filin és Borisz Grisajev, továbbá a finn Veikko Karvonen állhat majd fel.

Mire a stadionhoz értek, a sorrend is kialakulni látszott, hisz Filin húsz másodperces előnyre tett szert, és Karvonen is leszakította Grisajevet. Amikor az éllovas befordult a stadionba, a közönség tapssal és ovációval köszöntötte, de hamarosan döbbent morajlás futott végig a széksorokban. Filin ugyanis, a rendezők hibájából, nem jobbra, hanem balra fordult, s mire figyelmeztetni tudták, és helyes irányba visszafordítani, már Karvonen és Grisajev is beért a stadionba.

Filin így végül csak a harmadik helyen ért célba.

Óriási volt a botrány, a szovjetek tiltakoztak, de a sorrenden változtatni már nem lehetett. Jobb híján az illetékes testület salamoni döntést hozott: az erkölcsi győztes Filin is kapott egy aranyérmet – de Európa-bajnoki cím nélkül.

Egyébként hármójuk közül a finn volt a legnagyobb maratonista, 1954-ben öt versenyen indult, megnyerte – Peters előtt! – a híres Boston maratont, és az évet világranglista-vezetőként fejezte be. Filin négy évvel később, a stockholmi Eb-n egy helyet javítva ezúttal második lett, de honfitársa, Szergej Popov ellen esélye sem volt, öt percnél is nagyobb különbséggel kapott ki.

Az 1958-as Európa-bajnokságon itt még Filin (középen) tartja a lépést honfitársával, Popovval (balra). Mellettük az 1956-os olimpiai bajnok francia-algériai Alain Mimoun.

Persze inkább így bukjon el az ember, mint úgy, ahogy ott négy évvel korábban Bernben.

Nyitókép: luzernerzeitung.ch. Azon nem főszereplőink szerepelnek, de érdemes nézni a zsúfolt lelátókat.

süti beállítások módosítása