Egy délutánnyi ünneplés New Yorkban

Egészen hihetetlen nap következik Belmont Parkban.

belmontgates.jpg

A lóversenyben minden Group 1/Grade 1, azaz a lehető legmagasabb besorolású verseny különleges. Amerikában, ahol egymást érik a királykategóriás összecsapások, ez talán kicsit kevésbé igaz. A kiemelt nap viszont nagyon is kiemelt marad.

És kevés nagyobb rendezvény van az évben, mint a Belmont Stakes napja, ahol ma délután összesen nyolc futam rajtol el a legfelső szinten (és további egy "csak" Gr2 besorolással). Az bizonyára magától értetődő, hogy ennyi mezőnyt nem tudunk egyesével bemutatni - pontosabban tudnánk, de egy doktori disszertációt idézne terjedelemre.

Így a körülményekre való tekintettel ezúttal kizárólag a főfutamra irányítanánk figyelmelmünket, de a teljesség igényén azért felsoroljuk a nap többi összecsapását is a legfontosabb tudnivalókkal együtt (magyar kezdési időkkel):

belmontprogram.jpg

Végezetül a fő attrakció, a Belmont Stakes zárja a sort. A Hármas Korona utolsó ága a háromévesek igazi erőpróbája. A hagyományos 1800-2000 méteres távok után a New York-i 2400 méteren csak a legszívósabb telivér diadalmaskodhat - nem csoda, hogy annyi Hármas Korona reménység bukta el triplázásról szőtt álmait az utolsó felvonásban.

Természetesen sokkal nagyobb érdeklődés övezi a Belmont Stakest, mikor van Hármas Korona-esély, ami idén még elméletben is kizárt volt, hiszen a Kentucky Derby bomba-meglepetés győztese, Rich Strike nem is indult a Preaknessen. Ez szakmai szemmel teljesen logikus, hiszen bármennyire is nagy dicsőség elhódítani a korona mindhárom ékkövét, menedzsment szempontjából objektívan rossz stratégia megkísérelni a triplázást, amely fizikailag teljesen kikészíti a sokszor még növésben lévő, fiatal hároméveseket.

rich_strike.jpg

Abszolút megértjük tehát, Rich Strike-kal ez miért nem szerepelt a célok között - szerencsére ma este viszont visszatér a derbygyőztes, méghozzá kipihenten. Aki akkor nem olvasta volna a szenzációs történetet, Eric Reed üdvöskéje csak egy másik ló kiesésének köszönhetően léphetett pályára, majd olyannyira jól sikerült élni a lehetőséggel, hogy elhódította a rózsakoszorút. Most itt az alkalom bizonyítani, hogy nem egyszeri villanás volt a filmbe illő siker.

A bukik azonban mégsem őt favorizálják, hanem egy kevésbé ismert, friss belmonti hőst. We The People csak március közepén mutatkozott be versenyben, majd csalódást keltő hetedik lett egyetlen pontgyűjtő felkészítőjében a Wood Memorial-on, így a Derby-hacacáréból teljesen kimaradt. Helyette egy héttel később itt, Belmont Parkban futott a Peter Pan Stakes-en, amit elképesztő, tíz év fél hosszas előnnyel nyert meg. Második próbálkozásra már valószínűleg készen áll, hogy az évjárat krémjével is felvegye a versenyt.

Emellett Todd Pletcher is két meglehetősen forró vasat tart a tűzbe: Mo Donegal a top favoritok egyikeként érkezett a Kentucky Derby-re, amit végül egy tisztes ötödik helyként tudott érvényesíteni, Nest pedig ugyanott, de egy nappal korábban másodikként végzett a kancáknak fenntartott, de hasonlóan neves Kentucky Oaks-on.

Start magyar idő szerint 0:44-kor - ha valaki a kellemes nyári estén fenn tervez maradni, mindenképpen vessen egy pillantást a közvetítésre.

Képek: America's Best Racing, Eclipse Sportswire

süti beállítások módosítása