Ír Derby? Nem kihívás!

Lehengerlő győzelem után koronáztak bajnokot a három nagy európai derby utolsójában.

111849-large.jpeg

Ugyan ezek a szavak ilyen formában nem hangzottak el cikkünkben, a 2022-es Irish Derby-t valamilyen szinten a nemek csatájaként lehetett beharangozni. Legalábbis ami a favoritokat illeti, ugyanis az Epsom Derby bronzérmese, Westover és a Kancadíj borsos áron utónevezett legjobbja, Tuesday még a fogadók szerint is koppra azonos esélyekkel indultak.

Kiélezett csata helyett azonban egy ellopott show-t nézhettünk végig: Westoverrel nem csak Tuesday, de a mezőny bármely más tagja sem tudta felvenni a versenyt, Frankel fia pedig egészen hihetetlen stílusban, hét hossz előnnyel szakította át a képzeletbeli célszalagot Curragh versenypályáján.

A hét közepén még népes mezőnyből végül csak nyolc ló állt starthoz, így nem láthattuk többek között a Royal Ascoton nyerő Changingoftheguardot sem, Ralph Beckett idomítottjának érdemeiből ez azonban szemernyit sem von le. Úgy is fogalmazhatunk, a szakma már régóta várja, hogy a Juddmonte pej ménje megszerezzen egy olyan patinás díjat, melyekre sokak szerint képes.

"Biztosan megvitatjuk majd a családdal [az elhunyt Khalid Abdullah családjával, a Juddmonte tulajdonosával - szerk.] és mindenkivel éa meglátjuk, mi következik. Attól függ, milyen lesz a mai nap után. Be van nevezve a King George-ra, az egyértelműen egy opció. Ez a ló nem függ a talajtól. Tényleg oda megyünk, ahova akarunk, amikor akarunk" - nyilatkozta Beckett.

Kétévesen három kisebb versenyben futott csak, majd háromévesen szintén egy szoros győzelemmel debütált. Ezt követte az Epsom Derby, ahol harmadik helye szintén arról tanúskodott, hogy megvan benne a potenciál nagy dolgok véghezviteléhez. Úgy tűnik, szombaton meglett az áttörés: az első Gr1-es trófea, ráadásul az Ír Derby! És még hátra van a szezon java.

Aidan O'Brien nem bontott pezsgőt - Tuesday a nyerő mögött bő tíz hosszal, mindössze negyedik, míg a dobogó alsóbb fokait Piz Badile és French Claim foglalták be. Hogy mi lesz az Oaks-bajnok következő feladata, egyelőre még nem tiszta, de nagy valószínűséggel valamelyik július közepi kancafutamok egyikében teszi legközelebb tiszteletét.

Kép: Racing Post

süti beállítások módosítása