Az utolsó utáni esély királya

Drága dolog az utónevezés - de még drágább a királykategóriás győzelem.

112135-large.jpeg

Bő egy hete attól volt hangos az európai lóverseny-szaksajtó, hogy az Epsom Oaks győztesét borsos áron utónevezték az Irish Derby-re. Ezek után már kisebb visszhangot kapott, hogy ugyanez történt a Francia Derby bajnokával is egy egy héttel későbbi, ám hasonlóan patinás futamban; csakhogy Tuesday-jel ellentétben Vadeni aranyéremre váltotta a belé vetett bizalmat.

De még hogyan! Mi is belátjuk, túlhasználjuk a közhelyet, miszerint "a sport igazi reklámja volt ez a futam", de tényleg nem jellemezhetjük ennél kisebb szavakkal az idei Eclipse Stakes-t. Ugyan csak hat ló állt starthoz a hosszú történelemre visszatekintő versenyben, amely hagyományosan a háromévesek első kiemelt találkozója rutinosabb sporttársaikkal, mégis sprintversenyre emlékeztető finist izgulhattunk végig.

Az első négy helyezett egy hosszon belül száguldott át a célvonalon, a győzelemről pedig csak nyakhossz döntött egy hatalmas hajrá után. És hogy ki lett a szerencsés, és kik a felzárkózók? Nos, előbbit már bevezetőnkben ellőttük.

Így kell szurkolni a papának:

Vadenit, a Francia Derby győztesét hét elején 50 ezer fontért utónevezték az "Eclipse-re", Jean-Claude Rouget idomítottja pedig meghálálta a lehetőséget és megszerezte második topkategóriás, azaz Group 1 trófeáját. Christophe Soumillon a levegőbe ütött és a nézők felé kiáltott, ahogy Churchill fia bevágtázott Sandown Racecourse céljába.

A második hely ellenben ezúttal még a szokásosnál is keserűbb lehetett: Mishriffel a célegyenesben több száz méteren nem talált szabad utat David Egan, és gyakorlatilag csak akkor tudta megindítani az ötéves klasszist, mire ellenfelei már nagyban belecsaptak a csatába. Ennek ellenére Gosdenék üdvöskéje olyan rohamot indított, hogy egy pillanatra mégis elhittük, vert helyzetből is visszahozza. Nem sikerült, de érdemeiből ez semmit nem von le - majd a július végi "King George-on" kijavíthatják.

Végezetül pedig annyira közel voltak, hogy a "középmezőny" mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Godolphin idei egyik leginkább dédelgetett háromévese, Native Trail ezúttal is szépet alakított, a brit 2000 Guineas ezüst- és az ír verzió aranyérme után ezúttal hosszabb távra csak fejhosszal maradt le a kontinens egyik legjobb "öregétől".

Negyedikként - még mindig csak egy hosszal a győztes után - az a Lord North végzett, aki a Dubai Világkupán holtversenyben megnyerte a nap egyik legfontosabb összecsapását, azóta Európában viszont semmi kiemelkedőt nem tudott felmutatni. Nagy áttörésnek persze nem nevezhetjük ezt a negyedik helyet, de a tisztes helytállást bőven abszolválta.

Ez volt tehát a 2022-es Eclipse Stakes: gigászi csata a győzelemért, amely a puszta izgalmon túl számos érdekes kérdést vetít előre a jövőbe. Mi pedig kíváncsian várjuk, a szabadtéri szezon hátralévő része milyen válaszokat ad rájuk.

Kép: Racing Post

süti beállítások módosítása