Egy eltűnt franchise története

A Seattle Supersonics a mai napig egy korszakos NBA-franchisenak számít, 2008-as megszűnésének körülményei azonban a mai napig felkeltik az emberek érdeklődését.

625_34.jpg

A Seattle Supersonics történelme nagy múltra tekint vissza. A franchise a '70-es évek közepétől gyakorlatilag stabil playoff-gárdának számított, az 1978-as döntőben a Washington Bulletstől elszenvedett vereséget követően egy szezonnal később 1979-ben bajnoki címet s ünnepelhettek. A rendszeres rájátszás-szereplés ezután sem maradt el, az elkövetkező húsz szezonban tizenhatszor is szerepeltek a post-seasonben. A '80-as éveket a Lakers-Celtics rivalizálásának árnyékában töltötték, legtöbbször a második kör jelentette a végállomást. A Sonics irányítását 1992-ben átvevő George Karl vezetőedző érkezésével szintet léptek: rögtön az első szezonban konferenciadöntőt, majd 1996-ban döntőt is játszott az egyesület.

Minden idők egyik legjobban védekező hátvédével, Gary Paytonnal és a korszak egyik leghatékonyabb magasemberével, Shawn Kemppel felálló együttes az 1995-96-os szezont a nyugat legjobbjaként, 64-18-as mérleggel zárta és megállíthatatlanul robogott az NBA nagydöntője felé. Pechükre azonban az a visszavonulásból frissen visszatérő, extrán motivált Michael Jordan vezette Chicago Bulls várta őket, aki sokáig a valaha volt legjobb alapszakasz-mérleget, 72-10-es mutatóval verték magasan a mezőnyt. A Payton-Kemp duó remek összjátéka mellett ki kell emelni a német Detlef Schrempf teljesítményét is, aki szükségszerűen mindig fel tudott lépni a sztárduó mellé. A Seattle méltó módon helytállt a valaha volt talán legjobb kosárlabdacsapat ellen a döntőben, melyben végül 4-2-es arányban alulmaradt. Az újabb döntő azonban nem ismétlődött meg, a második kört sem sokszor érték el. 2007 nyarán másodikként választották ki a drafton Kevin Durantet, azonban azt még kevesen sejtették, hogy a játékos csupán egy évet tölt el a Supersonics zöld-sárga mezében úgy, hogy a csapatot mégsem hagyja el. Vagy akár mondhatnánk egy évvel később Russell Westbrook kiválasztását is, aki végül egyetlen meccset sem játszhatott. A Seattle Supersonics ugyanis ekkortól megszűnt létezni.

Történt ugyanis, hogy a Supersonics otthonául szolgáló Key Arena fenntartása nem volt megtérülő a város számára. A kosárlabdamérkőzéseken kívül az NBA arénák általában már csapatok csarnokaként is, de koncertek s egyéb rendezvények helyszíneként is szolgálnak. Kis mérete miatt azonban a Sonics hazai meccsein kívül korlátozott számban tudtak egyéb rendezvényeket tartani a létesítményben. Új csarnok építése vagy a meglévő felújításával, bővítésével  kapcsolatban a vezetés Seattle városához fordult. Az akkori törvények alapján a városlakók szavazatainak döntése alapján azonban a város nem ment bele az aréna fejlesztésének finanszírozásába. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem fog tudni megvalósulni a bővítés, a Sonics akkori vezetősége a csapat eladása mellett döntött. Megegyezésre végül Clay Bennettel, egy oklahomai befektetővel sikerült jutni, akivel egy olyan szerződést írt alá Howard Schultz (a Sonics  akkori tulajdonosa), hogy az értékesítés után továbbra is Seattle városában maradnak. A médiában azonban egyre inkább kezdtek megjelenni olyan hírek, hogy a Bennett vezette franchise mégis inkább Oklahomába tenné át a székhelyét...

Clay Bennett és befektetőtársai bár a látszatot fenntartva ismét megkereste a városvezetést, hogy támogassa (egy, a korábbinál jóval nagyobb összeggel) az új aréna létrejöttét, de a kérés ismét süket fülekre talált, mondván, hogy ha a korábbi beruházást sem szavazták meg, ezt a dupla annyiba kerülő támogatást sem tudják finanszírozni. Bennett és társait a csarnokhoz bérleti szerződés kötötte, melyet peres eljárás útján próbálták idő előtt felmondatni. A bírósági döntéshozatal előtt nem sokkal azonban Seattle város polgármestere sajtótájékoztató keretein belül bejelentette, hogy peren kívüli megegyezés történt az oklahomai befektetőkkel, így 45 millió dollár ellenében felmondják a Key Arena bérleti szerződését, a csapat pedig ezzel Oklahomába tette át a székhelyét.

Hogy mi történhetett a színfalak mögött, máig spekulációk tárgya. Sokat mondó mondat volt a sajtótájékoztatón a polgármestertől, hogy "ez a döntés lehetővé teszi számunkra azt, hogy Seattle városában valamikor újra profi kosárlabdacsapat működjön". Sokak szerint a Clay Bennettel közeli viszonyban álló NBA-komisszár, David Stern adott ultimátumot a csapatnak a székhely módosítására, de ezt semmi nem bizonyítja.

Egy azonban biztos: 2008 óta egy legendás franchise tette át székhelyét Oklahomába, magával vive a bajnoki trófeát, a klub kultúráját, történelmét, sőt, a visszavonultatott mezszámait is. Így jött létre az Oklahoma City Thunder, amely 1996 után 2012-ben újra bajnoki döntőbe juthatott és olyan legendákat ismerhettünk meg soraikban, mint Kevin Durant vagy Russell Westbrook.

Kép: Panais/Twitter

süti beállítások módosítása