Holtig tartó szenvedély

Több milliárd ember búcsúzott hétfőn II. Erzsébettől, akinek halálával sportágunk pótolhatatlan veszteségett szenvedett el.

quuen_koporso.JPG

Hogy Őfelsége mennyire imádta a lóversenyzést, és hogy még élete utolsó napjaiban is ez volt a legkedvesebb beszédtémája az alábbi eset fényesen bizonyítja.

Flightline (Tapit) 2022. szeptember 3-án, a kaliforniai Del Marban 19 ¼ hosszal megnyerte a Pacific Classic Stakest.

Ez egy Gr1-es futam, azaz ez a döbbenetes győzelem kb. azt jelenti, mintha egy Formula 1-es pilóta lekörözné a második helyezettet Monacoban, vagy ha a már elbúcsúzott Roger Federer 6:0 6:0 6:2-re verné Nadalt a wimbledoni döntőben, azaz nem túlzás: valóban döbbenetes különbség.

II. Erzsébet a verseny másnapján felhívta Bill Farish-t, a tenyésztő Lane’s End-nél, hogy megvitassa vele ezt a figyelemre méltó lovat.

Ez csak egy egyszerű beszélgetés volt, mert a Királynőt valóban annyira lenyűgözte ez a telivér.” – mondja John Warren, aki a Királynő tenyésztési és versenyzési menedzsere (volt) és éppen Balmoralban tartózkodott Flightline parádéja napján.

Érdekes volt felhívni Billt telefonon, hogy beszéljen a ló történetéről. Honnan jött és hogyan jutottak idáig. A kezdetektől amiken keresztülmentek, hogy a Flightline-t eljuttassák oda, ahol most tart.

A John Sadler által trenírozott mén háromszoros Grade 1-es győztes, aki öt futása után is veretlen, és eddig 1 394 800 dollárt keresett. Versenyzői pályafutása után a Lane’s End ménese várja majd tárt karokkal.

Nagyon érdekelte Flightline, a története és származása.” – mondta Farish. “Elképesztő, hogy még akkor is ennyire „képben” volt. Ez is mutatja, mennyire szerette ezt a sportot.”

A Királynőnek már évtizedes kapcsolata volt a Farish családdal. Bill apja, William S. Farish, a Lane’s End alapítója 2001-04 között az Államok londoni nagykövete volt. Őfelsége 1984-ben részt vett a Queen Elizabeth II Challenge Cup Stakes első futamán Keenelandben. Ez volt az első látogatása amerikai versenypályán. Később aztán többször is visszatért, hogy bejárja a telivér farmokat és megnézze a méneket.

Négy nappal a Bill Farish-szel folytatott beszélgetés után a királynő 96 éves korában elhunyt, véget vetve 70 éves uralmának az Egyesült Királyságban és Nemzetközösségben.

Szerencsések vagyunk, hogy Őfelsége ilyen szenvedélyesen szerette sportágunkat és az iparágunkat.” – mondta Warren. “Egyszerűen mindent imádott, ami a lovakkal kapcsolatos.

Képek: Lexington Herald, Metro

süti beállítások módosítása