Mi lesz ebből?

A fél világot lázban tartja, hogy a 11x-es Gr1-es bajnok ausztrál, Verry Elleegant egyáltalán elindulhat-e Európa kirakatfutamában, a Prix de l’Arc de Triomphe-ban vasárnap.

skysports-verry-elleegant-horse_5568317.jpg

Bármilyen furcsa ezt olvasni bizony ez a helyzet áll most fenn.

A nagyszámú szindikátus által tulajdonolt csodakanca júliusban költözött új otthonába, Francis-Henri Graffard franciaországi istállójába. Két felkészülési versenyt néztek ki számára az őszi álomfutam előtt és emiatt „áll most a báll.” „VE” ugyanis egyiket sem tudta megnyerni és a francia hendikepperek értékelése alapján csak a 22. a versenyre nevezettek sorában, márpedig csak 20 telivér indulhat csatába a halhatatlanságért.

Ráadásul a francia versenyszabályzat kimondja, hogy ugyanazon nap két különböző versenyére nem lehet a lovat indulónak adni. A csapatnak szerdán, azaz ma kellett dönteni, hogy 120 ezer eurós utónevezéssel „benn tartják” az ARC-ban, második tartalékként. Ebben az esetben azonban akkor sem indulhat a Prix del l’Opéra-ban, ha az Arc-ból nem esik ki előle senki és még sem léphet startkapuba.

Hú de nehéz helyzet.

Kedvenc francia szaklapunk, a Jour de Galop katasztrófáról beszél.

Ez eléggé katasztrofális Franciaország számára. Mindenki azt gondolhat Verry értékeléséről, amit akar. Elleegant minősítése olyan amilyen, de a kiesése az Arcból katasztrofális következményekkel járhat. Igazi (ellen)reklámja lesz hazánknak. Minden arra utal, hogy a tulajdonosok soha többé nem fognak bízni az országunkban. Biztosan nem fognak túl sok szépet mesélni Franciaországról, amikor majd visszatérnek Ausztráliába."

Ezzel nehéz lenne vitába szállni, de azt nem tudjuk milyen következményekkel járna a francia futtatók részéről, ha egy francia ló helyét „adnák át neki”? Nem lett volna egyszerűbb 22 ló indulását engedélyezni?

Update: Nem fut VE az Arcban, hanem a szintén Gr1-es Prix De Royallieu-ben (Gr1, 2800 méter) szombaton.

Kíváncsian várjuk az ügy hullámait.

Nyitókép: Sky Sports

süti beállítások módosítása