Ez aztán a mesterhatos

Folytatódik a “Melbourne-Sydney lóversenyháború”, hiszen mindkét metropolisz 3-3 Gr1-es futamával csábítja indulásra a legjobbakat szombaton.

dettori-800x445.jpg

Flemingtonban értelemszerűen a Victoria Derby (7:20-kor) kéri és kapja a legnagyobb figyelmet, ahol 2500 méteren csatáznak a legjobb háromévesek. A Coolmore Stud Stakes (1200 m – 6:40-kor) évről évre a leggyorsabb sprintereket csábítja indulásra, és az sem mellékes, hogy még a 8. helyezett csapat is 40 ezer dolláros díjazásban részesül. A kancák pedig mérföldön vetélkednek az Empire Rose Stakesben (8:00).

Sydneyben most Rosehill Gardens arénája kerül fókuszba.

Előbb 2000 méteren, a Rosehill Gold Cupban vetélkednek a legjobbak (6:20-kor), majd – a szinte még vissza sem vonult Nature Stripről elnevezett csúcskategóriás futammal folytatódik a Gr1-es partik sora magyar idő szerint 7 órakor. Ez hivatalosan a Winners Stakes, amely egy éven át mindig az előző évi Everest-bajnok nevét viseli, azaz 2023-ban majd Giga Kick Stakes néven kerül a versenyprogramba. 

7:45-kor pedig jön a csillogó gyémánt, a nem kevesebb, mint 10 millió dollárt kínáló Golden Eagle. 

Az 1500 méteres futamban kizárólag négyéves lovak indulhatnak. Természetesen óriási a futtatói érdeklődés. Az Al Shaqab Racing nem akárkit reptet át a világon a Shalaa ivadék, Welwal kedvéért, mint a “nagy Frankie Dettorit”. Prix de Fontainebleau győztese, csak hatodik volt a francia 2000 Guineas-ben, majd 10. a derbyben és ezt követően került Jean-Claude Rouget istállójából Chris Wallerhez.

Dettori, akit a világ leghíresebb zsokéjaként jellemez az ausztrál média, tovább marad Sydney-ben, mert kedden lovagolni fog a 2 millió dolláros Big Dance találkozón (Royal Randwick), majd onnan egyből a Breeders’ Cupra utazik.

Frankie is bigger than the whole country.” – mondja róla Ciaron Maher idomár, aki a verseny elsőszámú esélyesét, Light Infantry-t indítja.

A már 17 Melbourne Cupban lovagló, de még nem győző Dettorit az első alkalommal láthatják a városban a turfbarátok, bár édesapja 1969-ben részt vett egy meghívásos zsokébajnokságon.

Óriási lóversenyünnep lesz szombaton, ráadásul nem is kell nagyon korán kelnünk. Érdemes lesz velünk tartani.

Kép: @tabcomau Twitter

süti beállítások módosítása