Ez egy olyan álom, amit mindannyian el akarunk érni

“Gyerekkoromban anya szabadnapot adott nekem, hogy megnézzem ezt a versenyt, szóval teljesen szürreális most megnyerni.”

mc-befuto-800x445.jpg

Gold Trip és Mark Zahra zsoké nevei a történelemkönyvekben. Ők nyerték a Melbourne Cup idei, 162. kiadását, ma hajnalban.

A Ciaron Maher és David Eustace által képzett telivér elképesztő erős volt a finisben és kétséget nem hagyott afelől, hogy ki a legjobb ezen a távon.

Pedig kilenc nappal ezelőtt, a Cox Plate-ben csak szerény 9. helyen kullogott a célba az ötéves Outstrip ivadék.

Ma viszont mindenki csak szalutált előtte. A dobogóra a felkészítő futamokban jól szereplők érkeztek, hiszen a Geelong Kupa győztes Emissary a második, a Bendigo Kupa bajnoka High Emocean pedig a harmadik helyen végzett. Csak negyedik a verseny szuperfavoritja, az Európából érkezett Deauville Legend.

Mark Zahra, aki tavaly a kanapéról nézte Verry Elleegant győzelmét, el sem tudta hinni, hogy most kupagyőztes zsoké. Először pályafutása során.

Hihetetlen, micsoda nap.  Talán kicsit hamar az élre álltam vele, de ő egy olyan ló, akit, ha akarod, hogy induljon valóban nógatni kell és nem szabad esélyt adni neki, hogy ezen gondolkodjon. Az utolsó 100 méteren arra gondoltam, hogy a p*** senki se jöjjön a közelembe. Az utolsó 50 méteren viszont már arra, hogy ezt meg fogom nyerni, bár még mindig nem hiszem el, hogy megnyertem a Melbourne Cup – ot. Ez hihetetlen.” – mondta Zahra.

118554-large.jpeg

Gyerekkoromban anya szabadnapot adott nekem, hogy megnézzem ezt a versenyt, szóval teljesen szürreális most megnyerni.

Ezek még mindig a 40 éves hős szavai. 24. Gr1-es sikere a mai, amit biztosan sokáig nem fog elfelejteni. 2009-es debütálása óta, tizenhárom évet várt erre a kupára, amihez már tavaly is közel került. Ő lovagolta volna ugyanis a későbbi győztest, Verry Elleegant-et, de részt vett egy az illegális házibulin, (ahol Jamie Kah is jelen volt) és a COVID-protokoll megsértése miatt eltiltották.

Otthon néztem a futamot. Keserű voltam az eltiltás miatt és sokat is ittam aznap. Egy évvel később azonban itt lenni és győzni, ráadásul a feleségem és a családom szeme láttára, nos ez az érzés leírhatatlan.

3f4c0e263a0c48f9d303f9b7b011de82.jpg

Eustace, Zahra és Maher a kupákkal

A győztes társ-tréner Ciaron Maher szavai:

Fantasztikus erőfeszítés az egész csapattól. Nagyon trükkös ez a ló. Volt egy tervünk Markkal, hogy miként menjünk. Mivel nagyon jól futott a Caulfield Cupban (második – a szerk.), mi csak várni akartunk, várni, várni, mert tudjuk, hogy milyen sebesség lakozik a lábaiban. Fantasztikus. Hihetetlen, ez egy valóra vált álom, egyszerűen el vagyok ragadtatva.

A ló másik idomárjának, David Eustace szavai: “Ez egy olyan álom, amit mindannyian el akarunk érni. Ez sportágunk csúcsa és hogy Ciaronnal együtt érhettem el, nyilvánvalóan nagyon hálás vagyok. Nagy megtiszteltetés, hogy ezt csinálhatom ezekkel a jó lovakkal és egy csodálatos csapattal, akiknek oly sokat köszönhetek. Annyira szerencsétlen volt a Caulfield Cup-ban, hogy nagyon megsajnáltam amikor ott megverték, és be kell valljam, azt hittem, hogy megint meg fogják verni, de szerencsére nem így történt. Ez egyszerűen hihetetlen.” 

A mindössze négy esztendeje partnerré váló duó ezzel kipipálta az összes nagy melbourne-i feladatot. Vitrinjükben a Caulfield Cup, Cox Plate, Victoria Derby és immár a Melbourne Cup trófeája is.

Maher és Eustace ellentétes utat járt be a csúcsra való felemelkedésük során. Maher zsoké volt, aki a súly miatt később a gát/akadály műfajra váltott, majd az követően olyan legendáktól leste el a trenírozás fortélyait, mint pl. Bart Cummings, Aidan O’Brien vagy Willie Mullins.

Eustace viszont meghozta azt a nehéz döntést, hogy Angliából Ausztráliába költözött, hogy Peter Moody és Peter Snowden mellett gyarapítsa tudását. Ma a csúcsra ért együttműködésük.

A nyerő ló színei ismerősek lehetnek a lóversenyzés rajongóinak, hiszen a 2014-es bajnok, Protectionist szintén az Australian Bloodstock kék-fehér dresszében győzött. 

Kis számmisztika a végére: a győztes francia tenyésztés, a második angol, de az első tízben fölényben az új-zélandi és ausztrál lovak. Hát még a tréninghely szerint. Nyoma sincs az elmúlt években megszokott európai fölénynek, de nem is lehetett, hiszen összesen két európai idomítás futott. Deauville Legend negyedik, Without A Fight 13. Maherék óriási napot zártak. 1., 3., 7. és 14. helyen lovaik.

Nincs megállás: a csapatnak öt indulója van szerdán Bendigóban és további kilenc Flemingtonban az Oaks Day-en.

Holnap még foglalkozunk a nyerővel és a Big Dance-szel.

Képek:  @pricey43 Twitter, Racing Post, Jason Edwards

süti beállítások módosítása