Így nyerte meg a kupát!

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy Gold Trip hogyan nyerte meg a világ egyik legnagyobb versenyét. Ma elmeséljük, miként jutott odáig.

 

118552-large-800x445.jpeg

Mielőtt rátérnénk a bajnok útjára, fontos elmondani, hogy három hónappal ezelőtt a Racing Victoria hendikepperei kiadtak egy közleményt, hogy az idei esztendőben nem lesz „natural topweight”.

A lovakra kirótt súly ugyanis mindig céltáblává tette a hendikeppereket, így az idén kicsit magukat védve előre közölték: csak az eddig látottak számítanak majd novemberben.

Mindez azért fontos, mert Gold Trip 57,5 kilóval kimázsálva a 162 évre visszanyúló történelem első lova lett, aki úgy nyert topsúllyal, hogy mindösszesen egyetlen versenyt nyert előtte.

(Még 2020-ban Lyonban.)

Következzék most a mesébe illő történet.

12 hónappal ezelőtt a Racing Victoria állatorvosai sántaságra hivatkozva megtiltották a rajthoz állását a Cox Plate-ben. Ez meglehetősen kellemetlen incidens volt, hiszen akkor az Outstrip ivadék épp, hogy csak megérkezett Fabrice Chappet franciaországi istállójából a trénerduóhoz. Ősszel (nálunk tavasszal) ismételten próbálkoztak vele, de akkor tályogot találtak a lábán, így ismét nem engedték starthoz állni.

076b6808be61f4398f7620092803935e.jpg

Még korábban Ciaron Maher tréner és Will Bourne (az istállóval együttműködő tenyésztési szervezet szakértője) megéreztek valamit és Jamie Lovett-tal (Australian Bloodstock) szövetkezve a lovat megvásárolták több, mint 2 millió dollárért. Talán soknak tűnhet ez az összeg, hiszen háromévesen még nem tartott ott a bajnok, hogy a klasszikusokban indítsák. Csak 11. volt a francia derbyben, majd négyévesen harmadik a Grand Prix de Saint-Cloudban. Ezt követően (2021 szeptemberében) költözött Ausztráliába és azután következett a két „kizárás”.

A hajunkat téptük, mert arra gondoltunk, hogy kidobtuk az ügyfeleink pénzét. De ők nagyon tisztességesek és türelmesek voltak, nem gyakoroltak nyomást ránk, és most van egy Melbourne Cup győztesük. Körülbelül 2,3 millió dollárt fizettünk érte. Nagyon nehéz ilyen drága lovakat vásárolni, de Jamie és én összefogtunk, és mindketten egyetértettünk abban, hogy ő az, akit meg kell vennünk.” – mondta Bourne.

Ő egy klasszis ló, de nem voltam biztos benne, hogy valaha is eljutunk a Melbourne Cup-ig, de miután a Cox Plate-en volt az a gyengébb futása, azt gondoltam: Ez lehet az esélye a Cup-ra.” – mondta Lovett.

A többi innentől történelem.

A versenynap elején zivatar, heves esőzés, sőt jégeső is jutott Flemingtonnak, de ennek ellenére, hozzávetőleg 80 ezren látták a helyszínen, no meg több millióan a képernyők előtt, hogy a pályafutását Franciaországban kezdő, szerény ígértetnek tartott telivér a csúcsra ér.

A Gold Tripért átutalt 2,3 millió dollár volt a legtöbb, amit Bourne vagy az Australian Bloodstock eddig lóért fizetett.

Miután az első 10 hónapban nulla volt „a hozama” az országban, most tavasszal (nálunk ősszel) több mint 5,5 millió dollárt gyűjtött. Ez volt a hatodik futása új otthonában és a Cox Plate 9. helyezését leszámítva sosem volt ötödiknél rosszabb.

Itt a mese vége.

Nem szóltunk még a Melbourne Cup „riválisáról”, a Big Dance-ről. A szintén kedden, 24.212 fő előtt lefutott versenyben nem, hogy nem tudott győzni Frankie Dettori, hanem favorit lovával, Hosier-val 20., azaz utolsó helyen ért célba.

A győzelem azonban házon beül maradt, mert a nyerő Rustic Steel-t (Deep Field) szintén Kris Lees trenírozza.

Holnap reggel, magyar idő szerint 7:10-kor Kennedy Oaks 2500 méteren, Flemingtonban, ahol Anthony Cummings idomítottja, She’s Extreme két Gr1-es helyezése után kiemelkedő favoritnak látszik. Nyergében Tommy Berry. A másodfavorit Zennzellat a kedden mennybe ment trénerduó készíti.

Nyitókép: Racing Post

süti beállítások módosítása