Továbbra is elérhetetlen

Amennyire hajszolják évtizedek óta a japánok a Prix de l’Arc de Triomphe trófeáját, ugyanúgy nem sikerül európai idomítású lónak közel két évtizede Japán kupát nyernie!

120040-large.jpeg

Hiába voltak négyen is a mezőnyben az öreg földrészről, bizony idén is elsöprő hazai győzelem született. A legjobb európai idomítás, a tavalyi ötödik helyezett, Grand Glory most egyet rontva hatodik.

Az első öt helyen nem csak hazai színekben indulók, hanem kizárólag japán tenyésztésű lovak!

A megszokott nagy létszámú mezőny nem vette kocogósra a tempót, mert a 2400, első ezer méterét, 1:01.1-ben teljesítette Unicorn Lion vezetésével. Ahogy az ott megszokott, az ötszázas táblánál még minden lónak volt győzelmi esélye. A finisbe az élő legenda, Yutaka Take és Heart’s Histoire vezetésével érkezett a csapat. Elsőként a favorit Shahryar tudott picit meglépni, akivel csak Weltreisende tudta a lépést tartani.

Amikor már úgy nézett ki, hogy kettejük közül kerül ki a 42. Japan Cup bajnoka, Ryan Moore bemutatta a szokásos varázslatát és társát, Vela Azul-t halhatatlanná tette.  

Ryan Moore is simply world class! – írja a Champion Series Twitter oldala, míg többen varázslónak nevezik ugyanott.

A német színekben, az idei Millenniumi és Alagi Díjak győztes zsokéjával, Bauyrzhan Murzabayev-jel induló,  St. Leger nyerőjük, Tunnes ugyan csak a kilencedik helyen ért célba, de a germánoknak némi vigaszt jelent, hogy a győztes apamén, Eishin Flash anyja (Moonlady) és anyai nagyapja (Platini) is német tenyésztés.

Kis ízelítő a hangulatból. Hangerőt fel!

Nem igazán volt módunk “a kijutásra”, így csak imádkoztam, hogy találjon egy kis helyet. A tempó egyenletes volt, és ő az egyenesig nem is igazán indult be, de aztán kényelmesen megnyerte.“- nyilatkozta a második Japán kupáját nyerő Ryan Moore.

Vela Azul az egyik legszokatlanabb profilú az eddig látott győztesek között, mivel 16 homokon bemutatott indulása során a legjobb esetben is átlagosnak tűnt, mielőtt Kunihiko Watanabe tréner gyepre nem váltott vele, ahol aztán gyorsan megmászta a csúcsot.

Nem tűnt világverőnek, csak jól tartotta magát a futamokon, de ma nagyon felgyorsult, és úgy nyert, mint egy igazán jó ló. ” – mondta a boldog tréner.

A lefutási idő szenzációs, 2:23.70, a forgalomra pedig már szavaink sincsenek. Az 53.559 helyszíni néző és az otthonukból tippelők összesen 31,048,770,700 jenért, azaz

hozzávetőleg 88 milliárd forint értékben fogadtak.

Nyitókép: Masakazu Takahashi

süti beállítások módosítása