A nagy finálé

Vasárnap Hongkongban ér véget a nemzetközi lóversenyszezon.

hkir_1.jpg

 

A szerdai zsokébajnokság után a négy Group 1-es futamból álló extravagáns sorozat, amely „szerényen” Turf Világbajnokság névre hallgat, a világ legkiválóbb lovait és lovasait csábította a kínai metropoliszba. 

A szervezők szerint az univerzum legnagyobb lóverseny show-ja következik Sha Tinban, ahol természetesen a lovak játsszák a főszerepet, de mellettük helyi énekesek, dobos társulat és futurisztikus pirotechnikai show, mind-mind szórakoztatják majd a nagyérdeműt.

A négy, ékkőnek számító futam összdíjazása 110 millió HK$, azaz több, mint 5,6 milliárd forint.

A versenyek nem csak drágák, hanem nívósak is, hiszen a négyből három 2021-ben bekerült a világ 100 legerősebb összecsapása közé.

vase.JPG

Nyitányként, 7:10-kor hét „betolakodó” próbálja meg Japánba vagy Európába csenni a trófeát, a három helyi rivális ellenében.  2012 óta kizárólag Exultant révén maradt otthon a 2400 méteres Vase első díja, így reméljük, hogy folytatódik a jó sorozat. A Deep Impact ivadék, a címvédő Glory Vase kiemelkedő favoritnak számít.

sprint.JPG

7:50-kor rajtol a 14 fős Sprint, ahol épp fordított a helyzet. Az elmúlt 10 kiadást csak japán vagy hazai tréningben álló repülőgépek nyerték. Ez most sem lehet másként, mert – egy kivételt leszámítva – csak ez a két ország adott indulót. Más kérdés, hogy Lucky Sweynesse-nek olyan szezonja van eddig, hogy nagyon nehéz elképzelni vereségét.

mile.JPG

9 órakor indul a Mile, Hongkong királyával, a 23. győzelmére készülő Golden Sixty-vel. Európa nem is nevezett lovat ellene, de a japánok három telivérrel is megpróbálják megakadályozni a címvédést.

cup.JPG

A fő számban, a Cup-ban, viszont találunk egy jó ismerőst. Bár Aidan O’Brien világutazója, Order of Australia nincs könnyű helyzetben. Még a Racing Post is csak a középmezőnybe várja – legalábbis az előzetes oddsok alapján – a hongkongi és japán lovak szorításában. Mindenesetre az elmúlt két esztendőben a japánok egy-egy kiváló kancával győztek ebben a futamban, de most a nyerő szériát mutató, Romantic Warrior a favorit. Ez 9:40-kor startol.

Parázs csatározásokra, kiváló teljesítményekre, felejthetetlen pillanatokra számítunk a szezonzárón. Vétek lenne kihagyni!

Képek: HKJC Twitter, táblázatok: campaign.hkjc.com

süti beállítások módosítása