Parádés szezonzáró

Hagyományosan a Grand Prix zárja a galoppszezont.

04_b.jpg

Ugyan hétfőn Santa Anita Parkban rendeznek még 3 db Gr1-es futamot, de igazi nemzetközi érdeklődésre a holnapi 67. Arima Kinen (The Grand Prix) számíthat.

Hűséges olvasóink betéve tudják: ez volt az első olyan verseny sportágunkban, amelybe a rajongók szavazataikkal lovakat juttathattak be. Más kérdés, hogy mindig a legjobb lovak a legnépszerűbbek, de ezen ne akadjunk fenn a szeretet ünnepén.

A nakayamai lóversenypályán megrendezett 2500 méteres nagydíj Japán leggazdagabb versenye. Holtversenyben. Japan Cupban és itt is egyaránt hozzávetőleg 7,5 millió USD a teljes pénzdíj.

A 4 éves és idősebbek 57 kg, míg a 3 évesek 55 kg kimázsált teherrel indulnak és nem feledhető a két kilós kancaengedmény.

A sportág népszerűségét jól mutatja, hogy 4,137,049 voks érkezett be.

Ezeket uralta Titleholder, Efforia, Equinox és Geraldina négyese.

A legtöbb rajongóval rendelkező Titleholder (368 304) idén mindösszesen négyszer futott. Japánban mindhárom versenyét (1x Gr2, 2x Gr1) behúzta, de az Arcban csak tizenegyedikként kocogott a célba. Equinox, a 2017-es Arima Kinen győztesének, Kitasan Blacknek a fia, lenyűgöző mérleggel (5:3-2) és egy Gr1-es (őszi Tenno Sho) győzelemmel érkezik.  A szenzációs származású, ezáltal kékvérűnek becézett Geraldina másfél hónappal ezelőtt a Queen Elizabeth II Cup-ot nyerte. A szülők (Maurice-Gentildonna) pedig összesen 13 Grade 1-es kupát anno. Efforia (300.661 voks)legmagasabb formáját akkor érte el, amikor tavaly orrhosszal kapott ki a Derbyben. Ő ugyan a verseny címvédője, és a regnáló Év Lova, de idén csak egy hatodik és egy kilencedik helyezés szerénykedik a négyéves mén neve mellett. (A felsoroltak mind négyévesek, kivéve a derbyévjáratot képviselő Equinox, aki a 16 fős mezőny 3 háromévesének egyike.)

Mint mindig, kiváló versenyre számítunk. Start vasárnap 7:25-kor.

boldog_karacsonyt.png

Minden olvasónknak, ló- és lóversenyszerelmesnek áldott, békés ünnepeket kívánunk!

A nyitóképen a 2021-es befutó látható Efforia és Deep Bond (belül). Photo Credit: JRA

süti beállítások módosítása