Óvakodj a… hentestől

A nagy esőzések miatt a szervezők kénytelenek voltak elhalasztani a szombati versenyeket The Star Gold Coast Magic Millions Raceday-en (Queensland, Ausztrália), de holnap a tervek szerint lefutják a futamokat.

mm_races.jpg

Egészen pontosan nyolcat, hiszen az első kettőt szombaton még sikerült balesetmentesen lehozni.

Magyar idő szerint 5:37-kor 16 kétéves csatázik az 1200 méteres kiírásban, majd 6:15-kor következik a 3YO Guineas 1425 méteren. Mindkét összecsapás díjazása kétmillió dollár, de a versenynapon a legszerényebb futam büdzséje is 500 e AUD lesz.

Az ausztrál galoppsportban Tommy Berry több, mint 12 hónapos eltiltása borzolja a kedélyeket. A 34 Gr1-es trófeával büszkélkedő 31 éves zsoké, 15 ezer dollárt kapott és fogadott el azért, mert két jó tippjével egy nagynevű fogadó, Gold Coast-i hentes, Zaid Miller 100 ezer dollárt nyert. A fogadó is megkapta a 15 hónapos eltiltását, ami ellen ő nem is fellebbez, Tommy viszont igen, és azt kérvényezte Racing NSW stewardjainál, hogy a fellebbezés időtartama alatt a licensze ne kerüljön bevonásra.

December elején öt vádpont miatt idézte be őt Új-Dél-Wales állam versenyhatósága. A súlyos vádak között szerepelt, hogy “a zsokék szobájában, különböző helyszíneken, a versenyek alatt mobiltelefon volt a birtokában“, és “a versenyzés imázsát, érdekeit, integritását … sértő magatartást tanúsított azzal, hogy tippeket adott és ellenszolgáltatást fogadott el Millertől..

Berryt két vádpontban találták bűnösnek, amelyek között szerepel az “ellenszolgáltatás elfogadása vagy annak elfogadásába való beleegyezés“. (Az összeget Zaid Miller egyébként a zsoké édesanyjának számlájára utalta.) Viszont ő ebben nem vallotta magát bűnösnek, de két kisebben vádpontban igen, miszerint (1) mobiltelefon volt nála a zsokéöltözőben, és (2) a “versenyzés imázsát sértő magatartás” vádjában is, mivel 2021 októberében Millerrel megvitatta a lovastaktikát.

Ascotban (szintén Ausztrália) viszont 136 év után először kellett félbeszakítani a Perth Cupot egy tragikus incidens miatt és a Chili Is Hot nevű lovat kb. 10 ezer néző előtt (természetesen palánkokkal körülvéve) kellett elaltatni.

A bukást okozó lovas, Joseph Azzopardi bűnösnek vallotta magát a hanyag lovaglásban (gyakorlatilag belegaloppozott – a szerk.) és hathetes eltiltását elfogadja.

Egy professzionális zsoké hathetes eltiltása nagyon súlyos büntetés, gyakorlatilag megfosztja őt a megélhetésétől” – mondta Denis Borovica, a Racing and Wagering WA (RWWA) versenysportért felelős igazgatója.

Hát még a 12 hónapos. Ez drága mulatság lesz mindkettőjüknek.

Kép: Magic Millions facebook

süti beállítások módosítása