Nyugdíjba vonul 2022 bajnoka

A fantasztikus évet záró Baaeed karrierjére trénere, William Haggas emlékszik vissza.

baaeed1.jpg

A Shadwell 2018-as születési Sea The Stars ivadéka fantasztikus pályafutást mondhat magáénak: 11 startból 10 győzelem, 6 Group 1, azaz legmagasabb besorolású trófea, az Év Lova Európában és egészen Flightline lehengerlő győzelméig a legmagasabbra értékelt ló volt a TRC globális rangsorán - maradhatunk tehát abban, hogy gyepes borításon ő a világ legjobb lova.

A TRC sorain nem más, mint trénere, maga William Haggas idézi fel a sztármén karrierjét. Innentől át is adjuk a szót a mesternek!

Baaeed nagyszerű karriert futott be, csodálatos utazásra vitt minket.

Az én feladatom, hogy megpróbáljak méneket és kancákat adni a tenyésziparnak, de ez nem gyakran történik meg. A lovak többsége nem elég jó vagy herélt.

Ezért fantasztikus volt egy olyan mént "szerezni", mint Baaeed, és aztán nem elrontani. Ez a másik dolog.

Hány jó ló esett ki az évek során, mert nem voltak egészségesek? Baaeedben minden megvolt. Jó feje volt, jó képességekkel rendelkezett, és egészséges maradt. Ritka, hogy mindhárom megvan.

baaeed2.jpg

Ha megnyerte volna a Champion Stakes-t Ascotban [az utolsó versenye, egyben karrierje egyetlen nem első-, hanem ezesetben negyedik helyezése - szerk], akkor is ménesbe került volna, és még a vereség után sem volt szükség arra, hogy Sheikha Hissa bebizonyítsa, hogy igazán jó ló, és edzésben tartsa. Többet nem is tehetett volna.

Inkább az a beszédtéma, hogy jó versenyben futtattuk-e őt? Ez volt az első dolog, amit a feleségem, Maureen mondott nekem, amikor az ascoti vereség után beszálltunk az autóba. Utólag azt mondtam, hogy valószínűleg nem, mert puha volt a talaj, és talán megnyerte volna a mérföldes versenyt [Queen Elizabeth II Stakes] a lágy talajon.

De csak egy elmebeteg mondhatta volna, miután úgy nyerte a Juddmonte International-t, ahogy tette, hogy: "Nem fogom még egyszer egy és egynegyed mérföldön futni, hanem egy mérföldön fogom futni". Szóval ez lényegtelen volt.

Mindig is azt hittem, hogy szeretni fogja a talajt, mert Goodwoodban puha talajon nyert, de nem hiszem, hogy aznap Ascotban tetszett neki a talaj.

Prospero, aki egy nagyon jó lovunk, harmadik lett abban a versenyben. Számomra akkoriban nem voltak egy súlycsoportban. Ha együtt dolgoztak volna otthon tréningben, nem lett volna verseny közöttük.

Legalább ő a legjobb gyepes ló. Flightline is nagyszerű ló volt, csak éppen egyszerre jött ki nekik a lépés. Ami érdekes, hogy egyikük sem futott kétévesen. Vajon akkor is olyan jók lettek volna, mint így?

Én Baaeed-et kétévesen indítottam volna, ha lehetett volna. Az a szép az egészben, hogy senki sem tudja erre a választ. Kérdezd meg John Sadlert, hogy Flightline ugyanolyan jó lett volna-e, ha kétévesen is pályára viszi, és valószínűleg azt mondaná, hogy nem, és én is ugyanezt mondanám.

114973-large.jpeg

Nem sok olyan lovam volt, mint Baaeed. Folyton azt mondogattam a fiúknak és lányoknak az udvaron: "Élvezzétek ki, mert nem fogunk még egyszer ilyet kapni", mert ő könnyű feladat volt.

Egyszerű volt lovagolni. Ez nem tiszteletlenség Rickyvel szemben, aki minden nap lovagolta, de könnyű volt lovagolni. Lelkes volt, de nem úgy, ahogy John Sadler mondta, hogy Flightline az első naptól kezdve jó volt.

Ez a ló fejlődött. Intelligens volt, egészséges, és hatalmas képességű. Ritka, hogy mindhárom dolgot egy csomagban kapja meg az ember, jó ha kettőt vagy egyet.

Nagyon sok lónak megvan a képessége, de az esze nem. Nála mindez megvolt.

Az interjú forrása a Thoroughbred Racing Commentary. William Haggasszal Jon Lees beszélgetett.

Képek: Racing Photos, Racing Post

süti beállítások módosítása